Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Noaptea Muzeelor 2024. Când are loc, ce obiective pot fi vizitate în România și de ce este diferită cea de-a XX-a ediție

Noaptea Muzeelor a ajuns în 2024 la cea de-a XX-a ediție și se va desfăşura în mai multe orașe din România, în același timp cu mai multe ţări europene, fiind cunoscută și sub denumirea de Noaptea Europeană a Muzeelor.

Noaptea Muzeelor 2024. Când are loc și ce obiective pot fi vizitate în România

Muzee, galerii, teatre, opere, filarmonici, case memoriale, dar şi multe alte tipuri de instituţii culturale din România și din Europa își aprind luminile și își deschid porțile - toate, în aceeași noapte.

În 2024, evenimentul - ajuns la a XX-a ediție - o să aibă loc în data de 18 mai.

În România, e văzut deja ca un fenomen social, cu cifre de audienţă care aproape ating un milion de persoane, la nivelul întregii ţări, potrivit Agerpres.

Lista zonelor din România și obiectivele care pot fi vizionate de Noaptea Muzeelor poate fi consultată AICI.

Noaptea Muzeelor 2024, în București. Obiective care pot fi vizitate

În București, sunt zeci de obiective care pot fi vizitate. Printre ele:

  • Expoziția „Universul lui Salvador Dalí” de la ARCUB – Hanul Gabroveni - discount 25% la toate categoriile de bilete
  • Noaptea Muzeelor la Ateneul Român - gratuit (cu rezervare)
  • „Jazz și poezie la BCU Carol I” (Biblioteca Centrală Universitară „Carol I”) - gratuit
  • ,,Hai în trenul de noapte” (Muzeul CFR) - gratuit
  • Muzeul Copiilor Express (Muzeul Copiilor București) - Bilet: 10 lei (redus de la 30 de lei)
  • Imaginație, Forme și Culori (Muzeul de Artă Vasile Grigore) - gratuit
  • Noaptea Europeană a Muzeelor la Muzeul Național al Țăranului Român (Muzeul Național al Țăranului Român) - gratuit
  • Noaptea Muzeelor 2024, la Muzeul Național Cotroceni (Muzeul Național Cotroceni) - gratuit
  • Noaptea Muzeelor la București Mall (Muzeul Național George Enescu) - gratuit
  • Parfum prin timp – De la tradiții la inovație (Muzeul Parfumului) - gratuit
  • „Primul aparat imagistic pentru studiul bolilor metabolice”, invenție românească (Muzeul Universității Politehnica din București) - gratuit
  • Noaptea Muzeelor la MINA Museum (One Night Gallery și Le Petit. MINA Museum) - Bilet: 25 lei
  • Mister și Modernitate (Palatul Bragadiru) - gratuit
  • Noaptea Atelierelor (Universitatea Națională de Arte București. Liga Studenților UNArte) - gratuit

Lista întreagă și programul pot fi consultate AICI.

De precizat că Muzeul Naţional de Istorie a României nu va organiza Noaptea Europeană a Muzeelor, „din motive obiective”, au menționat organizatorii.

„În data de 18 mai, muzeul va avea program normal de vizitare, cuprins în intervalul orar 10,00 - 18,00 (Casa de bilete se închide la 17,15). Accesul în muzeu se va face pe baza achiziţionării unui bilet de vizitare”, a anunţat, marţi, instituţia, pe Facebook.

Nici Muzeul Antipa și nici Muzeul Naţional de Artă al României nu vor participa. Membrii Sindicatului Specialiştilor de la Muzeul de Artă au spus nu au de gând să facă ore suplimentare în afara programului obişnuit de lucru în data desfăşurării evenimentului, potrivit Agerpres.

Cea de-a XX-a ediție a Nopţii Muzeelor 2024, marcată de proteste

Ediţia din 2024 a Nopții Muzeelor va aduce, probabil, cel mai mare protest al muzeelor din '89 încoace.

„Veţi observa că multe muzee din ţară nu apar pe programul Nopţii Muzeelor 2024, reprezentanţii acestora putând fi găsiţi şi susţinuţi în Piaţa Victoriei (...). Este vorba despre un protest pe care eu, personal, îl consider legitim şi îl susţin, pentru că miza este creşterea cu 20% a salariilor din sectorul muzeal, pentru orice poziţie profesională, pentru echilibrarea marilor inechităţi şi discriminări care există în interiorul sectorului cultural între, de exemplu, muzee şi teatre”, a transmis Dragoş Neamu, coordonator Relaţii internaţionale şi proiecte culturale - RNMR, într-o postare făcută pe Facebook.

Linie specială STB „Noaptea Muzeelor”

O linie specială de autobuz va funcționa de Noaptea Muzeelor, între orele 18.00 și 1.00 pentru a asigura transportul.

Potrivit STB, linia specială va funcționa pe un traseu cuprins între „Piața Presei” și „Piața Unirii”, astfel:

- între orele 18:00 – 23:00:

  • pe sensul spre „Piața Unirii”: „Piața Presei”, Bd. Expoziției, Bd. Mărășești, Șos. Pavel D. Kiseleff, Piața Victoriei, Bd. Lascăr Catargiu, Bd. General Gheorghe Magheru, Bd. Nicolae Bălcescu, Bd. I.C. Brătianu, „Piața Unirii 2”
  • pe sensul spre „Piața Presei”: „Piața Unirii 2”, Bd. I.C. Brătianu, Bd. Nicolae Bălcescu, Bd. General Gheorghe Magheru, Bd. Lascăr Catargiu, Piața Victoriei, Bd. Aviatorilor, Piața Charles de Gaulle, Bd. Mareșal Constantin Prezan, Șos. Pavel D. Kiseleff, Bd. Mărășești, Piața Montreal, Bd. Expoziției, „Piața Presei”.

- între orele 23:00 – 01:00:

  • pe sensul spre „Piața Unirii”: „Piața Presei”, Bd. Expoziției, Bd. Mărășești, Șos. Pavel D. Kiseleff, Piața Victoriei, Calea Victoriei, Splaiul Independenței, „Piața Unirii 2”
  • pe sensul spre „Piața Presei”: „Piața Unirii 2”, Bd. I.C. Brătianu, Bd. Nicolae Bălcescu, Bd. General Gheorghe Magheru, Bd. Lascăr Catargiu, Piața Victoriei, Bd. Aviatorilor, Piața Charles de Gaulle, Bd. Mareșal Constantin Prezan, Șos. Pavel D. Kiseleff, Bd. Mărășești, Piața Montreal, Bd. Expoziției, „Piața Presei”.

„Reamintim călătorilor că serviciul de transport public pe timpul nopții este asigurat și de autobuzele celor 24 de linii cu program de noapte (N1, N10, N101 – N122), care oferă legături de transport directe și rapide între Piața Unirii și cartierele bucureștene, precum și de cele ale liniei 100”, precizează STB.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE