Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Protest la muzeul Luvru. Capodopera lui Da Vinci, Mona Lisa, a fost atacată cu supă de dovleac

Două activiste ecologiste au protestat la Paris și au aruncat cu supă de dovleac în celebra operă de artă Mona Lisa, protejată de un geam, în cadrul muzeului Luvru, relatează BBC. 

Pictura lui Leonardo da Vinci din secolul al XVI-lea, una dintre cele mai faimoase opere de artă din lume, "Mona Lisa", este expusă la Luvru, Paris, și este protejată de un geam antiglonț şi cel mai probabil nu a fost deteriorată, în urma protestului. 

Incidentul a fost surprins de camerele de filmat din incinta muzeului. Imaginile arată cum cele două ecologiste au aruncat cu supă de dovleac în Mona Lisa și au recurs la acțiuni similare în fața altor lucrări celebre, inclusiv ale lui Van Gogh. Această acțiune a fost prezentată ca parte a unei "campanii de nesupunere civilă" cu cereri clare în favoarea securității alimentare durabile.

La Paris au loc manifestaţii ale agricultorilor în ultimele zile, care cer ieftinirea carburanţilor şi o simplificare a reglementărilor.

Vineri ei au blocat principalele drumuri de acces de la periferia capitalei franceze.

Cele două ecologiste au aruncat duminică cu supă de dovleac în Gioconda, după ce în tablouri ale lui Van Gogh sa aruncat cu supă de mazăre şi de roşii, relatează AFP. 

Muzeul a reacționat rapid, evacuând sala și demarând o operațiune de curățare a operei de artă. 

Gioconda, ținta actelor de vandalism 

De-a lungul timpului, "Mona Lisa" a fost supusă mai multor acte de vandalism. Mona Lisa se află în spatele unui geam securizat de la începutul anilor '50, când a fost degradată de către un vizitator care a aruncat cu acid în pictură. În 2019, un geam antiglonț mai transparent a fost instalat pentru a asigura o mai bună protecție.

În 2022, un activist a aruncat cu tort în pictură şi a îndemnat omenirea ”să se gândească la Pământ”. 

”Există oameni care sunt pe cale să distrugă Terra (...). Toţi artiştii, gândiţi-vă la Terra. De aceea am făcut asta. Gândiţi-vă la planetă”, a strigat el.

Celebra pictură a fost chiar și furată din muzeu în 1911, generând o isterie interanțională. Vincenzo Peruggia, un angajat al celui mai vizitat muzeu din lume, a planificat furtul ascunzându-se peste noapte într-un dulap. Doi ani mai târziu, tabloul a fost recuperat când Peruggia a încercat să-l vândă unui anticar din Florența. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE