Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Protestele fermierilor se extind în Franța. Agricultorii spun că noile norme de mediu îi împing în faliment

Franța agricolă este în fierbere, sute de agricultori protestând în stradă cu tractoare și utilaje. Ei acuză politicile în domeniu ale Comisiei Europene, pe care le consideră mult prea restrictive și cer o plată decentă pentru munca lor. În sprijinul fermierilor vin și marile centrale sindicale din Franța, care cheamă la solidaritate și mobilizare.

Fermierii din Franța protestează deja de multe zile în stradă, blocând chiar unele autostrăzi, mai ales în sudul țării. Ei au trimis o delegație și la Parlamentul European de la Bruxelles, cerând amânarea unor obligații din planurile ecologice ale Uniunii. Agricultorii din Hexagon spun că primesc prea puțin pentru munca lor, că marile lanțuri comerciale sunt cele care profită, iar normele de mediu ale Comisiei Europene ar putea să îi falimenteze. Așa că mânia lor a fost direcționată în parte către supermarketuri, o parte fiind stropite cu dejecții și resturi vegetale din ferme.

Acutizarea protestelor agricultorilor din Franța a apărut în vreme ce Comisia Europeană lansează o așa numită dezbatere strategică. Aceasta ar trebui să armonizeze ambițioasele planuri de mediu ale oficialilor de la Bruxelles cu ce pot face fermierii ca să nu dispară din Europa.

Ursula Von Der Leyen, șefa Comisiei Europene: ”Ceea ce are nevoie industria agroalimentară din Europa este o perspectivă pe termen lung pentru a face față acestor provocări, o cale previzibilă de urmat și pentru a întări această cale de urmat. Aceasta este sarcina dumneavoastră, sarcina celor 27 de persoane care se află aici, în această sală. Sper că veți construi încrederea necesară pentru a vă aprecia reciproc perspectivele și pentru a găsi soluții comune pentru viitorul agriculturii în Europa.” 

Fermierii, care nu refuză discuțiile, spun însă că au nevoie de soluții rapide. Mai multe organizații în domeniu susțin că protestele locale nu sunt de ajuns și cer un marș către capitala Paris. Și marile centrale sindicale ar putea să se alăture protestelor, un apel în acest sens venind dinspre Confederația Generală a Muncii. În fața acestor provocări, autoritățile caută de zor soluții. Premierul Gabriel Attal spune că vineri va prezenta câteva propuneri concrete care să simplifice activitatea în agricultură și viața fermierilor.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE