Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Proteste de amploare ale fermierilor în Germania. Guvernul Scholz vrea să reducă scutirile fiscale pentru agricultură

Nu doar fermierii români au protestat masiv. Mii de agricultori germani au ieșit cu utilajele pe șosele. Aceștia au ajuns până în centrul capitalei, în Berlin, în încheierea unei săptămâni de manifestații de amploare. Ei sunt nemulțumiți de planurile Guvernului lui Olaf Scholz de a reduce scutirile fiscale pentru agricultură. Într-o primă estimare, poliția anunță cinci mii de tractoare și utilaje agricole participante la protest.

În tot Berlinul au răsunat claxoanele tractoarelor și mașinilor agricole cu care au venit fermierii. Adunați din toată Germania, ei s-au oprit în zona porții Brandenburg, în centrul Capitalei germane.

Daniel Lorenz, fermier din Doebeln, Saxonia: ”Cel mai urgent lucru ar fi ca Guvernul nostru să demisioneze și să aibă loc noi alegeri, pentru că aceia care ne conduc nu fac bine ce fac și distrug economia”.

Proteste ale fermierilor în Germania, după ce Guvernul vrea să elimine subvențiile

Protestele fermierilor au început lunea trecută în Germania. Oamenii au ieșit în stradă, după ce, în decembrie, Guvernul a anunțat că vrea să reducă subvențiile pentru acest sector.

Decizia Guvernului de la Berlin vine după o alta a Curții Constituționale și încearcă să acopere un deficit bugetar de miliarde de euro.

Ludwig Juergens, fermier din Mecklenburg: ”Fermierii germani stabilesc cel mai înalt standard din Uniunea Europeană. Avem cele mai înalte standarde și, prin urmare, producem alimente de cea mai înaltă calitate. Nu ne place importul de alimente din străinătate, alimente care sunt produse fără anumite condiții. Solicităm concurență egală”.

Fermierii spun că redresarea Germaniei nu trebuie făcută sărăcindu-i pe cei care lucrează în agricultură. În încercarea de a diminua tensiunile, Guvernul de la Berlin a cedat parțial, spunând că scutirea de taxe auto va fi menținută, iar reducerile subvenției pentru motorină vor fi eșalonate pe parcursul a trei ani.

Alfred Winkler, fermier din Frankonia: ”Avem din ce în ce mai multe cerințe (de respectat) și suntem aglomerați cu alimente din străinătate, care sunt produse sub standardele noastre. Acest lucru nu este posibil”.

Pasul făcut de Guvernul german nu a fost suficient pentru a calma nemulțumirea unei industrii care se confruntă cu dificultăți deosebite. În acest timp, extrema dreaptă din Germania, care avansează constant în sondaje, în special în estul țării, a încercat să se infiltreze în acest protest, chiar dacă majoritatea agricultorilor spun că vor să se disocieze de această mișcare.

Subvenția la motorină din Germania există de 70 de ani

Coaliţia de guvernare a cancelarului Scholz a atenuat deja planurile iniţiale, prin reducerea progresivă a subvenţiilor la motorină pe parcursul a trei ani şi menţinerea unei scutiri de taxe pe vehicule pentru sectorul agricol. Cu toate acestea, fermierii vor menţinerea facilităţilor din prezent.

Subvenţia la motorină există în Germania de 70 de ani şi ea trebuie păstrată, a afirmat preşedintele Asociaţiei Agricultorilor Germani (DBV), Joachim Rukwied, potrivit Agerpres.

Economia germană s-a contractat în 2023, motiv pentru care Guvernul federal s-a văzut nevoit să reducă cheltuielile, inclusiv prin reducerea subvenţiilor pentru sectorul agricol.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE