Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE. Promisiuni pentru fermieri și transportatori după o săptămână de protest. Premierul cere miniștrilor soluții de urgență

Intrăm în a șaptea zi de proteste la nivel național ale fermierilor și transportatorilor. Aceștia Au mers din nou ieri la negocieri la Ministerul Agriculturii, iar poliția a pus filtre ca utilajele să nu intre în București.

Premierul le-a cerut miniștrilor să urgenteze rezolvarea situației, în condițiile în care protestul riscă să ia amploare. După 3 ore de negocieri cu fermierii, ministrul Agriculturii a anunțat semnarea unui proces verbal prin care își asumă termene pentru soluționarea principalelor revendicări.

Zeci de tractoare și camioane au blocat prima bandă, pe ambele sensuri în localitatea Afumați de lângă București. Polițiștii au interzis protestatarilor accesul cu utilaje în Capitală. Protestele au continuat în mai multe orașe din țară.

Protestatarii au anunțat că vor continua protestul până când toate problemele vor fi rezolvate.

15/01/2024 , 21:00

Liderul AUR, George Simion, alungat de protestatari

Protestatarii au blocat, luni seară, porţile de intrare în Portul Constanţa Sud - Agigea, pe reţele de socializare făcându-se apel ca numărul acestora să crească.

Ei sunt paşnici, folosesc claxoanele mijloacelor de transport, accesul pe la porţile numerele 7, 8 şi 9 fiind blocat, însă spun că nu vor renunţa la acţiunea de protest până când revendicările nu le vor fi soluţionate.

Prezent la Constanţa, liderul AUR, George Simion, a încercat să stea de vorbă cu protestatarii, însă i s-a spus să plece.

„Vă rog frumos să vă duceţi înapoi la Bucureşti, la revedere, asta vă rog. N-aveţi ce căuta la Constanţa, aici. Acolo, la hoţii voştri să vă duceţi”, i-a spus un protestatar lui Simion.

Știrea inițială:

Fermierii și transportatorii continuă protestele: Sunt filtre de poliție la intrarea în București

Urmează noi negocieri la care va participa ministrul agriculturii, Florin Barbu.

Circulaţia este restricţionată pe prima bandă, pe ambele sensuri, în localitatea Afumaţi din judeţul Ilfov, soseaua fiind ocupată de autocamioane.

Marcel Ciolacu a avut o întâlnire, luni dimineață, cu miniştrii de Interne, al Transporturilor, al Agriculturii şi reprezentanţi ai Finanțelor. El le-a cerut luni miniştrilor de linie să urgenteze elaborarea actelor normative care să rezolve problemele semnalate de fermierii şi transportatorii care protestează.

Marcel Ciolacu cere urgentarea actelor normative care să rezolve problemele transportatorilor

"Membrii Executivului au prezentat modul în care prioritizează aceste proiecte legislative, astfel încât în următoarele şedinţe de Guvern să fie adoptate primele hotărâri de guvern şi ordine de ministru cuprinzând măsurile concrete agreate în sprijinul fermierilor şi al transportatorilor", se arată în comunicatul Guvernului.

De asemenea, s-a discutat despre situaţia verificării în teren a problemelor semnalate de cei care protestează.

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, se va întâlni luni şi marţi cu reprezentanţii asociaţiilor de fermieri.

Totodată, la intrările în București se află filtre ale Poliției și Jandarmeriei, manifestanții neavând autorizație de protest în Capitală.

Ce spun reprezentanții Poliției Române

Reprezentanții Poliției au anunțat că până în prezent au fost deschise 24 de dosare penale, pentru infracțiunea de instigare publică la violențe:

”Scopul acestor activități este acela de a garanta siguranța tuturor, atât a celor care protestează cât și a celor care locuiesc sau tranzitează în localitățile unde au loc astfel de proteste.

Totodată este foarte importantă și siguranța forțelor de ordine. În acest moment, funcționăm în sistem integrat împreună cu Jandarmeria Română. Subliniez faptul că scopul acestor activități e de a preveni faptele antisociale și a proteja populația.

Presa noastră o să vă prezinte situația dosarelor administrate la nivel național, conform datelor centralizate a rezultat că au fost înregistrate 24 de dosare în care e vizată cercetarea instigării publice.

Poliția s-a autosesizat în urma semnalelor din spațiul public sau după ce unii protestatari au sesizat că pe WhatsApp sunt distribuite mesaje care incită la violență. Mesajele erau de genul: -Să luăm pe sus mațina Poliției și să mergem la guvern-, -Hai să punem mâna pe lopeți și pe topoare și să ne facem dreptate-. E clar că aceste mesaje incită la violență”, a declarat șeful Poliției Române, Matei Benone.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE