Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE. Protestul transportatorilor și fermierilor. Discuţiile dintre premier și manifestanți continuă săptămâna viitoare în grupuri de lucru specializate

Premierul Marcel Ciolacu a avut vineri, la Palatul Victoria, consultări cu reprezentanţii transportatorilor şi fermierilor, în care au fost analizate problemele semnalate de reprezentanţii celor două sectoare de activitate, soluţiile legale în acord cu normele la nivel european, precum şi modalitatea de aprobare a acestora.

12/01/2024 , 19:48

Premierul - consultări cu transportatorii şi fermierii; discuţiile continuă săptămâna viitoare în grupuri de lucru specializate

Guvernului, a fost stabilit un calendar strâns de întâlniri punctuale cu ministerele şi instituţiile cu atribuţii în soluţionarea unora dintre aspectele discutate în cadrul întâlnirii.

"V-am invitat la discuţii pentru că doar prin dialog şi stând împreună la aceeaşi masă vom găsi rezolvare la problemele pe care le-aţi ridicat. Şi noi, la Guvern, şi dumneavoastră, ne dorim ca lucrurile să meargă cât mai eficient.

Din partea Guvernului avem toată deschiderea să găsim soluţiile potrivite, corecte şi aplicabile. Pentru asta, după ce am centralizat doleanţele, trebuie să găsim soluţiile, în grupuri de lucru din care să facă parte toţi cei care cunosc în detaliu fiecare nemulţumire semnalată", a afirmat premierul Marcel Ciolacu, citat în comunicat.

Astfel, luni, 15 ianuarie, se va reuni primul grup de lucru pe problematica agriculturii, la care vor participa şi reprezentanţii ministerelor cu atribuţii în domeniu, marţi, 16 ianuarie, va avea loc o întâlnire pe problematica transporturilor, de asemenea, cu participarea reprezentanţilor ministerelor cu atribuţii în domeniu, iar miercuri, 17 ianuarie, va avea loc grupul de lucru pe problematica asigurărilor de răspundere civilă auto.

"Dialogul va continua pe marginea soluţiilor care ar putea implica modificări legislative, astfel încât să fie pregătite, agreate şi avizate proiectele de acte normative într-un timp cât mai scurt", conform comunicatului.

Din partea Guvernului, alături de premierul Marcel Ciolacu, la întâlnire au participat vicepremierul Marian Neacşu, şeful Cancelariei Prim-Ministrului, Alexandru-Mihai Ghigiu, şi reprezentanţi ai Cancelariei Prim-Ministrului.

Poliția a blocat intrarea în București a transportatorilor și fermierilor. Manifestanții au spart barajul poliției de la intersecția centurii cu drumul spre Chiajna, însă, în localitate au dat de un nou baraj de care nu au mai putut trece. Oamenii sunt nemulțumiți de prețul carburanților, scumpirile polițelor RCA și taxele de drum. În plus, ei acuză Guvernul că nu le oferă sprijin, în timp ce permite importul de cereale din Ucraina. Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, le-a cerut fermierilor să adune revendicări pentru a discuta ulterior cu ei.

Pe modelul nemților care și-au condus utilajele în centrul Berlinului, fermierii români au încercat să pătrundă în București. În câteva ore au reușit să treacă de jandarmi și de polițiști și să creeze ambuteiaje pe centura Capitalei. Cu claxoane și utilaje în trafic au protestat și fermierii din județul Dolj. Oamenii susțin că Guvernul nu le oferă subvenții suficient de consistente, în timp ce sunt dezavantajați de importurile de cereale din Ucraina.

Fermierii au fost deranjați și de reacția ministrului agriculturii, potrivit căruia protestul a fost distribuit online de un partid politic, fără ca protestatarii să aibă susținerea asociațiilor.

Acțiuni similare au avut loc în toată țara. Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunțat la Euronews România că luni se va întâlni cu fermierii și transportatorii care au protestat pentru a discuta revendicările lor.

11/01/2024 , 23:23

Nicuşor Dan: Eu am autorizat toate protestele. Nu am fost consultat cu privire la acesta

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat că a autorizat toate protestele, inclusiv pe cele împotriva sa, însă nu a fost consultat nici oficial, nici neoficial în legătură cu cel al fermierilor şi transportatorilor.

"Primarul Municipiului Bucureşti are atribuţia de a autoriza proteste. Eu am autorizat toate protestele, inclusiv cele care au fost împotriva mea şi au fost vreo 20-30 (...). În opinia mea, este un drept al lor să protesteze", a spus Nicuşor Dan, joi, la Realitatea Plus.

Întrebat referitor la gardurile care au fost puse în Piaţa Victoriei, primarul Capitalei a răspuns că sunt cele pe care le pune Jandarmeria de obicei pentru a departaja manifestanţii.

"Nu am trecut prin Piaţa Victoriei. Probabil că sunt nişte garduri pe care le pune Jandarmeria, aşa cum le pun ei de obicei, ca să departajeze oameni care pot avea opinii diferite", a afirmat Nicuşor Dan. 

11/01/2024 , 21:37

Prefectul Capitalei: Protestele fermierilor şi transportatorilor sunt deturnate politic

Protestele fermierilor şi transportatorilor sunt deturnate politic, nu este momentul "ca anumite revendicări să fie instrumentate de un partid extremist", a declarat prefectul Capitalei, Rareş Hopincă, după ce preşedintele AUR, George Simion, a ajuns, joi seara, la Chiajna, unde se află fermierii şi transportatorii care vor să protesteze în Bucureşti.

"Îmi pare rău să văd că protestele (...) sunt deturnate politic, pentru că nu cred că este momentul ca anumite nemulţumiri şi anumite revendicări să fie instrumentate politic de un partid extremist", a spus Rareş Hopincă la Digi 24.

Întrebat ce părere are referitor la faptul că George Simion a spus că sunt prea multe forţe de ordine, prefectul Hopincă a afirmat că acestea îşi fac datoria, pentru că trebuie să menţină un climat de ordine publică în Capitală.

Rareş Hopincă a menţionat că dreptul de a protesta este reglementat de Constituţie şi apărat de statul român, dar toată lumea trebuie să respecte legea şi a punctat că este nevoie de obţinerea unei autorizaţii, sens în care trebuie depusă o cerere la Primăria Capitalei.

"Dacă nu se suprapune cu alte proteste sau alte evenimente, va fi acordată (autorizaţia - n.r.), pentru că respectăm drepturile oricărei persoane din această ţară să protesteze, dar trebuie să ne asigurăm în acelaşi timp că locuitorii municipiului Bucureşti sunt în siguranţă şi că inclusiv persoanele care protestează sunt în siguranţă", a adăugat prefectul Capitalei. 

11/01/2024 , 21:12

Cătălin Predoiu despre protestul transportatorilor şi fermierilor: Forţele de ordine respectă legea

Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a declarat, joi seara, legat de protestul transportatorilor şi fermierilor, care au fost opriţi să intre în Bucureşti, că forţele de ordine "nu fac altceva decât să respecte legea", potrivit Agerpres.

Prefectul Capitalei, Rareş Hopincă, a discutat, joi seară, cu fermierii protestatari din ţară, ajunşi la Chiajna, pe care i-a îndemnat să alcătuiască o delegaţie pentru a dezbate soluţii la problemele lor.

Protestatarii încearcă să ajungă în Capitală cu maşini agricole şi de transport, fiind opriţi de Poliţie la Chiajna.

Reacția prefectului Capitalei

Prefectul Capitalei, Rareş Hopincă, a discutat, joi seară, cu fermierii protestatari din ţară, ajunşi la Chiajna, pe care i-a îndemnat să alcătuiască o delegaţie pentru a dezbate soluţii la problemele lor

"Vrem să ascultăm revendicările dumneavoastră şi să găsim soluţii. Ca să putem face acest lucru, veniţi să le consemnăm. Reuşim să ne înţelegem? Stabilim o delegaţie de oameni şi să reuşim să ne aşezăm la o masă?", le-a spus Rareş Hopincă fermierilor, potrivit Digi 24.

Protestatarii i-au transmis prefectului Capitalei că nu au ce discuta cu el şi i-au propus să ia o hârtie cu cerinţele lor să o pună pe masa Guvernului, întrucât problemele pot fi rezolvate de premier şi miniştrii Agriculturii şi Transporturilor.

În replică, prefectul Hopincă a punctat că este reprezentantul Executivului la nivelul municipiului Bucureşti.

El a menţionat că ministrul Transporturilor a primit trei asociaţii ale transportatorilor joi dimineaţa. "S-a decis în cadrul discuţiilor continuarea acestora până la momentul identificării de soluţii reale", a precizat prefectul.

Oamenii acuză Guvernul că nu le oferă sprijin, în timp ce permite importul de cereale din Ucraina. Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, le-a cerut fermierilor să adune revendicări pentru a discuta ulterior cu ei.

Pe modelul nemților care și-au condus utilajele în centrul Berlinului, fermierii români au încercat să pătrundă în București. În câteva ore au reușit să treacă de jandarmi și de polițiști și să creeze ambuteiaje pe centura Capitalei.

Cu claxoane și utilaje în trafic au protestat și fermierii din județul Dolj. Oamenii susțin că Guvernul nu le oferă subvenții suficient de consistente, în timp ce sunt dezavantajați de importurile de cereale din Ucraina.

Fermierii au fost deranjați și de reacția ministrului agriculturii, potrivit căruia protestul a fost distribuit online de un partid politic, fără ca protestatarii să aibă susținerea asociațiilor.

Acțiuni similare au avut loc în toată țara. Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunțat la Euronews România că luni se va întâlni cu fermierii și transportatorii care au protestat pentru a discuta revendicările lor.

AUR: E dreptul lor de a protesta

Preşedintele AUR, George Simion, a ajuns, joi seară, la Chiajna, unde se află fermierii şi transportatorii care vor să protesteze în Bucureşti. Liderul AUR a susţinut că forţele de ordine au comis un abuz prin blocarea transportatorilor în Chiajna, precizând că este dreptul oamenilor de a protesta.

"Sunt deputat al României, de ce îi blocaţi? Aşa aţi primit ordine de la Ciolacu şi de la Predoiu, de la ministrul vostru de Interne? Să vă fie ruşine. E dreptul lor de a protesta, s-au mai organizat proteste cu transportatori, s-au mai organizat proteste cu tractoare. O să fim şi în Piaţa Victoriei, în momentul ăsta s-a comis un abuz, oamenii sunt blocaţi şi nu sunt lăsaţi să protesteze. Sunt aici să mă asigur că Jandarmeria îi lasă să treacă şi nu îi legitimează pe cei din Piaţa Victoriei. O să mă asigur că o să-i lăsaţi cu autovehiculele cu care au venit", a afirmat Simion.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE