Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Protest al transportatorilor și fermierilor. Ministrul Agriculturii: Tot mediul asociativ a spus ca nu revendica acest protest

Protest cu camioane și utilaje agricole în mai multe județe din țară. Transportatorii și fermierii sunt nemulţumiţi de taxele de drum, care sunt prea mari, dar și de carburanţii foarte scumpi.

De asemenea, ei spun că nu-şi mai permit să-şi asigure autovehiculele după scumpirea RCA.

Inflaţia şi scumpirile generează costuri care le afectează activitatea

Potrivit transportatorilor, inflaţia şi scumpirile generează costuri care le afectează activitatea economică şi competitivitatea în piaţă.

"Principala nemulţumire a transportatorilor este preţul RCA foarte mare în comparaţie cu statele din vestul Europei şi acciza la motorină. Ca şi ordin de mărime, o medie a poliţei RCA la noi este undeva la 3.000 de euro pe an, la un autovehicul cap tractor şi la un stat din vestul Europei este de până în 1.000 de euro, iar preţul accizei a crescut de la 1 ianuarie cu 30 de bani pe litru.

”Nu mai putem fi competitivi în piaţă"

Ţinând cont de faptul că am trecut o perioadă foarte grea din punct de vedere a inflaţiei orice cost pentru activitatea noastră a însemnat foarte mult. La un camion care consumă aproximativ 3.500 litri de motorină pe lună, 10 bani contează. Sunt diferenţe mari şi clar nu mai putem fi competitivi în piaţă", a declarat, pentru AGERPRES, unul dintre transportatori, Alexandru Perţea.

Acesta a mai declarat că speră să se găsească o soluție în urma unor negocieri.

"Sperăm să putem intra la un moment dat la negocieri, să putem lua legătura cu autorităţile. Vorbim la acest moment de un protest spontan. Acum ne îndreptăm spre Bucureşti, ne vom alătura celorlalţi transportatori din alte judeţe şi vom merge pe şoseaua de centură a Capitalei", a mai precizat Alexandru Perţea.

Reacția Ministerului Agriculturii

”Tot mediul asociativ a ieșit public și a spus ca nu revendica acest protest. Mai mult decat atât, am avut o discutie și m-a rugat mediul asociativ să îi las până vineri să adune revendicarile de la membrii, care dețin 9 mililoane de hectare. I-am invitat luni la ora 12.00 pentru cp împreună cu partea tehnica a Ministerului Agriculturii să punem la punct revendicarile.

Cred ca a început campania electorală. Anumite partide și fermieri se urcă pe aceste proteste și duc în derizoriu munca. Minsterul Agriculturii a plătit subventiile. RCA-urile nu sunt mărite. Ministerul Agriculturii plătește acciza 30% pe motorina pentru 2024.”, a declarat Florin Barbu, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, la Euronews România.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE