Urmărește Euronews România la cei mai importanți operatori de cablu TV din țară: Digi (canalul 66), Orange (canalul 169), Vodafone (canalul 410).

Când se sărbătorește Paștele în 2023. De ce nu coincid întotdeauna datele în calendarul ortodox și cel catolic

De Euronews  •  

Distribuie

DIMENSIUNE TEXT

Paștele ortodox și cel catolic se sărbătoresc după calendare diferite și rareori se întâmplă ca datele să coincidă (ultima oară s-a întâmplat în anul 2017). De exemplu, în 2023, Paștele ortodox pică pe 16 aprilie, iar cel catolic, cu o săptămână mai devreme, pe 9 aprilie.

În România, prima și a doua zi de Paște sunt zile libere în 2023, la fel și Vinerea Mare.

Cum se calculează data Paștelui

Calcularea datei la care creştinii sărbătoresc Paştele ţine două fenomene naturale, unul cu dată fixă - echinocţiul de primăvară, iar altul cu data schimbătoare - luna plină. Aceasta din urmă face ca data Paştelui să varieze în fiecare an.

În plus, utilizarea a două calendare diferite explică decalajul acestei sărbători la catolici şi ortodocşi. Biserica Catolică se raportează la echinocţiul de primăvară după calendarul gregorian, în timp ce Biserica Ortodoxă calculează acelaşi eveniment astronomic după calendarul iulian (pe stil vechi).

Data Paştelui a fost stabilită de primul Conciliu de la Niceea, din anul 325, în „duminica imediat următoare lunii pline după echinocţiul de primăvară”. Calculul acestei date permite stabilirea în calendar nu doar a Paştelui, ci şi a altor sărbători creştine importante, scrie Agerpres.

De ce Paștele ortodox și cel catolic se sărbătoresc la zile diferite

Iniţial, Biserica Răsăriteană şi cea Apuseană sărbătoreau Paştele la aceeaşi dată. După Marea Schismă din 1054, Biserica Creştină a fost împărţită în două - cea Apuseană sub autoritatea papei şi cea Răsăriteană sub autoritatea patriarhului de la Constantinopol. Mai târziu, în 1582, Papa Grigore al XIII-lea a reformat calendarul iulian (pe stil vechi) din cauza erorilor acestuia faţă de calendarul astronomic (o rămânere în urmă), făcând trecerea la calendarul modern, ce-i poartă numele.

Din motive de ordin confesional bisericile ortodoxe nu au acceptat reforma gregoriană, păstrând în continuare calendarul iulian. Cu timpul, diferenţa dintre cele două calendare, care la sfârşitul secolului al XVI-lea era de 10 zile, a continuat să crească, şi după 1900 ea a ajuns sa fie de 13 zile. Astfel, nevoia de armonizare a calendarului în toate domeniile vieţii publice, a făcut ca şi bisericile ortodoxe sa reflecteze la trecerea la calendarul gregorian.

România și calendarul gregorian

În anul 1923, la Consfătuirea interortodoxă de la Constantinopol, cele mai multe Biserici Ortodoxe au hotărât să renunţe la calendarul iulian şi să adopte calendarul gregorian. Cu toate acestea, data Sfintelor Paşti se calculează tot pe baza calendarului iulian, în care echinocţiul de primăvară are loc cu 13 zile mai târziu, de aici provenind neconcordanţa cu data Paştelui din Biserica Catolică.

Biserica română, făcând parte din rândul Bisericilor Ortodoxe, a adoptat calendarul gregorian după Consfătuirea de la Constantinopol din 1923, care a hotărât suprimarea diferenţei de 13 zile. Calendarul iulian îndreptat la Consfătuirea de la Constantinopol avea să devină mai corect decât cel gregorian prin adoptarea unui nou sistem al anilor bisecţi, adăugând o zi în plus, din patru în patru ani, lunii februarie, care va avea 29 de zile în loc de 28.

Au rămas, însă, câteva Biserici Ortodoxe cu calendarul iulian neîndreptat - Patriarhia Ierusalimului, Biserica Rusă şi Biserica Sârbă, precum şi Mănăstirile din Sf. Munte Athos, cu excepţia Vatopedului, care se numesc "pe stil vechi", pentru că prăznuiesc Sfintele Paşti şi toate sărbătorile după vechiul calendar (adică după "stilul vechi"), explică site-ul www.crestinortodox.ro.

Când pică Paștele în 2023 și în următorii ani

Așadar, Paștele ortodox și cel catolic nu cad în fiecare an la aceeași dată. Paştele catolic poate cădea în luna martie sau aprilie şi niciodată în luna mai, în timp ce cel ortodox poate cădea în aprilie sau mai şi niciodată în martie.

În anul 2025, Paștele ortodox și cel catolic se vor sărbători la aceeași dată: 20 aprilie.

Data Paștelui ortodox în 2023 și în următorii ani

  • Paștele ortodox 2023: 16 aprilie

  • Paștele ortodox 2024: 5 mai

  • Paștele ortodox 2025: 20 aprilie

  • Paștele ortodox 2026: 12 aprilie

  • Paștele ortodox 2027: 2 mai

  • Paștele ortodox 2028: 16 aprilie

  • Paștele ortodox 2029: 8 aprilie

  • Paștele ortodox 2030: 28 aprilie

Data Paștelui catolic în 2023 și în următorii ani

  • Paștele catolic 2023: 9 aprilie

  • Paștele catolic 2024: 31 martie

  • Paștele catolic 2025: 20 aprilie

  • Paștele catolic 2026: 5 aprilie

  • Paștele catolic 2027: 28 martie

  • Paștele catolic 2028: 16 aprilie

  • Paștele catolic 2029: 1 aprilie

  • Paștele catolic 2030: 21 aprilie

Când e vacanța de Paște a elevilor în 2023

Elevii din învățământul preuniversitar vor avea o perioada de vacanță în primăvară, în aprilie, lună în care este sărbărorit și Paștele.

Vacanța de Paște în 2023 va fi de vineri 7 aprilie 2023 până marți 18 aprilie 2023, ceea ce înseamnă că va cuprinde atât Paștele Catolic, cât și Paștele ortodox.

După reluarea cursurilor, elevii vor începe al cincilea modul al anului școlar și nu vor mai avea o altă vacanță până la finalul anului școlar 2022-2023, pe 16 iunie 2023.

Distribuie

Taguri