Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Data sărbătorii Paștelui, motiv de controversă în BOR. Clericii au păreri diferite pe tema celebrării simultane a Paștelui ortodox și catolic

Importanți membri ai Bisericii Ortodoxe Române reacționează după propunerea ca Paștele ortodox, catolic și protestant să fie sărbătorit în aceeași zi. Scenariul este respins categoric de Arhiepiscopul Tomisului, dar, pe de altă parte, Mitropolitul Clujului susține că un astfel de demers ar fi minunat pentru comunitatea creștină. Fostul ambasador al României la Vatican, Teodor Baconschi și profesorul Adrian Papahagi sunt cei care au avansat ideea celebrării simultane a Paștelui.

De ce Paștele ortodox nu corespunde celui catolic

Pentru a stabili data Paștelui, catolicii se raportează la calendarul gregorian, în timp ce ortodocșii se raporteză la cel iulian, pe stil vechi. Dezbaterea despre data sărbătorilor pascale a fost iscată de profesorul Adrian Papahagi. El cere Adunării Naționale Bisericești și Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române să calculeze data Paștelui ortodox, astfel încât să coincidă cu cel catolic.

Acest decalaj de calendar e foarte supărător și pentru milioanele de români care locuiesc în Occident, dar nu pot beneficia de zilele libere acordate de statele de reședință, pentru a sărbători Paștele alături de rudele din țară, și trebuie să-și ia zile suplimentare de concediu.

Demersul este suținut de Fostul ministru de Externe, Teodor Baconschi: ”Culmea e că BOR nu e pe stil vechi, deci ar putea celebra Paștele odată cu catolicii și protestanții. Cu toate astea, mergem cu rușii - și calendarul lor iulian, neîndreptat. Adică taman cu cei care au sabotat unitatea panortodoxă atât prin războiul inter-ortodox din Ucraina, cât și prin neparticiparea arogantă la Sinodul din Creta.”

Sunt argumente și în rândul clericilor. Înaltprea Sfințitul Andrei Andreicuț crede că trecerea Paștelui pe rit nou ar fi un lucru minunat.

ÎPS Andrei Andreicuț, Mitropolitul Clujului: ”Sigur că am dori din tot sufletul să se poată repara calendarul și apreciem demersul profesorului Papahagi. (...) Ar fi minunat dacă s-ar reuși acest lucru și s-ar trece pe stil nou și cu sărbătorile pascale, pentru că celelalte sărbători cu dată fixă, cum este Crăciunul, le ținem pe stil nou. Doar cele legate de Paști le ținem pe stil vechi”, a declarat acesta pentru Cluj24.ro.

Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române a declarat că soluționarea acestei probleme, care nu este una de natură dogmatică, ci una de unitate inter-bisericească, presupune reînceperea unor consultări între Bisericile Ortodoxe și decizia unui viitor și necesar Sinod pan-ortodox.

Cum se calculează data Paștelui ortodox

Arhiepiscopul Tomisului respinge acest demers. Înalt Preasfințitul Teodosie a explicat cum se calculează data Paștelui ortodox si de ce se celebrează la o dată diferită de cel catolic sau protestant.

”Noi respectăm toate cele trei condiții de la sinodul trei ecumenic, să fie după echinocțiul de primăvară, după paștele evreilor și după luna plină. Dacă una dintre aceste condiții nu se îndeplinesc se amână o lună. Acolo este Paștele adevărat, unde vine Sfânta Lumină. Au catolicii Sfânta Lumină? N-au! Au alții Sfânta Lumină? Nu au. Se adună la lumina ortodiocșilor și strigă adevarata lumină a ortodocsilor dar nu îndrăznesc să vină”, a declarat Înalt Preasfințitul Teodosie.

În acest an, Paștele Catolic a fost sărbătorit pe 9 aprilie, iar cel ortodox va fi celebrat pe 16 aprilie.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE