Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Militarii din toată țara au dat startul antrenamentelor din 2024. Sunt programate aproape 200 de exerciții în acest an

Militarii din toată țara au dat startul antrenamentelor din acest an. Sunt planificate aproape 200 de exerciții naționale și multinaționale mari în 2024. Și asta pentru că instabilitatea accentuată din regiune cere o pregătire din ce în ce mai bună a militarilor, pe lângă tehnică și echipamente moderne.

Militarii de la Batalionul 2 Infanterie Mecanizată „Călugăreni” au marcat începutul anului de instrucție printr-o ceremonie, la fel ca în toate unitățile din țară.

Militarii din toată țara au dat startul antrenamentelor din 2024

Valentin Ionuț Mihalache, comandant Batalionul 2 Infanterie Mecanizată „Călugăreni”: "Sunt convins că, în anul 2024, vom atinge nivelul de performanță pe care ni l-am stabilit. Sunt sigur că, în acest an, vom realiza atingerea capacității operaționale a Batalionului".

Printre cei care încep antrenamentele sunt și militari proaspăt recrutați. Pentru ei, prima zi a anului de instrucție a fost, practic, și prima zi de muncă. Este și cazul lui Petrică Gunciu care, la 36 de ani, a renunțat la postul de manager într-o firmă de salubritate pentru a deveni soldat gradat profesionist. Voia să facă o schimbare și a aflat că Armata face recrutări de pe Facebook.

Petrică Gunciu, soldat gradat profesionist în Batalionul 2 Infanterie Mecanizată „Călugăreni”: "Am ales această meserie deoarece îmi place haina militară, cu toate că această haină este foarte grea și vine cu destule responsabilități. Totodată, pot fi mai disciplinat, mai organizat. Cu programul eram obișnuit, însă disciplina și instrucția, care a fost destul de intensă, ne-au făcut oarecum să ne îmbărbătăm. Am înțeles că urmează să avem două aplicații pentru certificarea batalionului în care, sincer, abia aștept să particip."

Și Dănuț Ștefan, în vârstă de 39 de ani, a renunțat la postul de asistent medical și a ales cariera militară.

Dănuț Ștefan, soldat gradat profesionist în Batalionul 2 Infanterie Mecanizată „Călugăreni”: "Acum, pentru unii, poate să fie o profesie, pentru unii poate să fie doar un simplu job. Eu o fac cu drag și mă bucur că sunt astăzi aici. Am vrut o schimbare la 180 de grade. M-am acomodat, colegii sunt foarte ok, militarii sunt profesionisti, își fac treaba cu îndârjire. Sunt conștient că mai am de învățat și urmează mult de lucru în privința asta".

În 2024 sunt planificate peste 160 de exerciții militare mari naționale și internaționale

Marius Movilă, locțiitor comandant de pluton în Batalionul 2 Infanterie Mecanizată „Călugăreni”: "Vorbim de două plutoane de soldați profesioniști pe care i-am instruit începând cu luna noiembrie a anului trecut și am finalizat pe data de 12 ianuarie. Cred că adevărata provocare a constat în a-i face să iasă din confortul ăla al civilului. Aici sunt alte norme, alte specificații, alte îndatoriri, programul orar e ăla strict, iei pauză cand ți se dă pauză, mănânci când ai pauză de masă, și așa mai departe".

Pentru anul acesta, sunt planificate peste 160 de exerciții naționale și internaționale mari. În cadrul unora dintre acestea, militarii români se vor antrena împreună cu aliații NATO și cu partenerii, inclusiv în afara țării. Anul trecut, au fost peste 180 de evenimente de acest fel, iar obiectivele instruirii au fost îndeplinite în proporție de 100%, potrivit Ministerului Apărării.

În afară de exercițiile mari, au loc la ordinea zilei activități de tragere, tabere și alte antrenamente de rutină.

Instrucția este esențială pentru că trebuie să fie menținută capacitatea de reacție a forțelor de apărare în cazul în care este nevoie să intervină, având în vedere că instabilitatea în regiune se amplifică din cauza războiului din Ucraina, spune șeful Armatei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE