Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Acciza folosită în agricultură, subvenționată până în 2026. Florin Barbu: ”Să scoatem toate societățile fermierilor din dificultate”

Florin Barbu, ministrul Agriculturii, a declarat luni toată acciza folosită în agricultură va fi subvenționată integral până în anul 2026. Măsurile de sprijin au fost anunțate în contextul în care agricultorii protestează de șase zile.

”Vom subvenționa integral în anul 2024 și până în anul 2026 toată acciza care este utilizată în agricultură. Sunt forme pe sprijin pe care Ministerul Agriculturii și Guvernul României le au în bugetul pe anul 2024 pentru a încerca în această perioadă destul de grea pentru fermierii români să scoatem toate societățile fermierilor din dificultate”, a anunțat ministrul Agriculturii, în urma discuțiilor purtate cu reprezentanții fermierilor.

Credite pentru fermieri cu ROBOR suportat de Guvern și derogări pentru utilajele agricole

”Am venit în sprijinul fermierilor români cu două proiecte importante. Pe de o parte, creditul fermierului care se dă pe cadrul Ucraina unde vor beneficia de capital de lucru cu 1,95% dobândă. ROBOR-ul e suportat de Ministerul Agriculturii și Guvernul României.

Un al doilea credit - creditul agricol cu 2% plus ROBOR care este pentru capital de lucru, pentru investiții în ferme și inclusiv pentru realizarea proiectelor care vor fi depuse drept cofinanțare prin programul național strategic.

O derogare până la 31 decembrie 2024 pentru ca toate utilajele din agricultură să se înregistreze la Primărie cu număr galben fără a fi necesară înmatricularea.

Am pus un proiect foarte important pentru accesarea acestor credite - amânarea la plată a ratelor pentru creditele neperformante pe care fermierii le-au luat cu dobânzi foarte mari. Vorbim aici despre IFN-uri și alte instituții bancare”, a mai spus Florin Barbu.

Ministrul Agriculturii a precizat că măsurile au fost agreate ca urmare a discuțiilor purtate cu asociațiile fermierilor, în condițiile în care protestul agricultorilor are loc de șase zile.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE