Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Nemulțumiri și în Sănătate. Medicii de familie amenință că nu mai dau rețete compensate și consultă doar pe bani, de la 1 februarie

Pacienții ar putea rămâne fără rețete compensate de la 1 februarie. Medicii de familie amenință că vor renunța la contractele cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

Dacă se va întâmpla asta, nu vor mai putea elibera nici bilete de trimitere pentru consultații decontate de stat, iar consultațiile la ei în cabinete ar putea fi contracost.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a afirmat, luni, că valoarea serviciilor medicale decontate medicilor de familie se stabileşte prin negociere cu CNAS, urmând ca eventualele diferenţe faţă de finalul anului trecut să fie acoperite la rectificarea bugetară.

Alexandru Rafila: "Este un buget aprobat de Parlament. (...) Prima prioritate este, în continuare, dezvoltarea serviciilor medicale ambulatorii şi dezvoltarea serviciilor de medicină de familie care trebuie finanţate astfel încât să reflecte importanţa acestei activităţi. Prin activitatea lor sunt degrevate cheltuielile şi activitatea din mediul spitalicesc.

Alexandru Rafila: Sper ca negocierile să poată duce la o concluzie favorabilă

Există un proces legal de negociere şi în urma acestei negocieri diferenţele între finanţarea din cea de-a doua parte a anului 2023 (...) şi situaţia actuală să fie cât mai mici şi să permită la o eventuală rectificare bugetară completarea fondurilor. (...) Sper ca negocierile să poată duce la o concluzie favorabilă. (...) Negocierile şi contractele se încheie cu CNAS, iar finanţarea este aprobată de Ministerul Finanţelor. (...) Pe măsurile ce colectările la buget vor fi mai bune, această problemă se va rezolva".

Ministrul a precizat că există bani pentru finanţarea celor 2.450 de proiecte aprobate prin PNRR, până la finalul anului 2023 fiind depuse 143 de cereri de plată, potrivit Agerpres.

Care sunt solicitările medicilor de familie

Medicii de familie din Bucureşti şi Ilfov au solicitat luni menţinerea tarifelor pentru servicii medicale stabilite pentru ultimul trimestru din 2023 şi încheierea de acte adiţionale pentru tot anul 2024 pe actualele valori de punct.

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a publicat în transparenţă decizională săptămâna trecută valoarea punctelor per capita şi pe serviciu în asistenţa medicală primară şi valoarea punctului pe serviciu în asistenţa medicală ambulatorie de specialitate.

Medicii de familie din Iași amenință că închid cabinetele

Criză în medicina de familie e deja în toată țara. La Iași, spre exemplu, medicii spun că, dacă nu vor închide cabinetele, vor renunța la personal sau chiar ar putea să pună pacientul să plătească consultația. În oricare dintre acestea variante, scenariul este sumbru pentru pacienți, mai ales pentru cei din mediul rural pentru care medicul de familie este prima linie.

Oana Miron este medic de familie în comuna Mironeasa, de 23 de ani. Zilnic face naveta 120 de kilometri. Pentru cei 2.000 de pacienți, medicul înseamnă totul. E coadă în cabinet, indiferent de zi sau oră.

Noile propuneri legate de medicina de familie, însă, ar putea să tulbure liniștea oamenilor și așa necăjiți.

”Să taie de altundeva, numai de la medici, nu, pentru că sănătatea este pe primul loc. Și avem nevoie de medici de familie”, spune un pacient. 

Au mai fost crize în sănătate, însă, spun medicii de familie, nu ca acum. 

Oana Miron, medic de familie, comuna Mironeasa, jud. Iași:Ar trebui să reducem din personal, ar trebui să funcționăm la limita legală cu numărul de asistenți pe care îl avem pe cabinete. Măcar cu patru ore și să mai reducem din personalul auxiliar, trimițându-i în șomaj sau măcar să le dăm un preaviz până vedem ce se hotărăște la nivel național.”

Cel mai sumbru scenariu este închiderea cabinetului de la 1 februarie.

”Dacă închide ușa, noi, consătenii de aici, ce facem? Doamna doctor ne cunoaște pe fiecare în parte. Știe de ce boli suferim”, a explicat pacient. 

Oana Miron, medic de familie, comuna Mironeasa, jud. Iași: ”Au mai fost situații de criză, au mai fost greve, dar așa oprimant ca acum să simți teroare și jignirile repetate ale politicienilor asupra medicilor de familie, niciodată.”

Mihaela Năstasă, medic de familie: ”Aceste sume care, din punct de vedere istoric, de 23 de ani de când suntem în contract cu Casele de Asigurări, este prima dată când valoarea punctului scade. Probabil vom intra în insolvență, în incapacitate de plată, motiv pentru care 20% dintre medicii României, care sunt medici de familie, probabil, vor trebui să închidă cabinetele.”

În mediul rural, medicii spun că rămân fără bani, cu noile tarife

În lipsa medicilor de familie, haosul și aglomerația se vor muta în spitale.

Anca Deleanu, președintele Societății Medicilor de Familie, Iași: ”O astfel de criză are efect pe termen lung extrem de grav. Medicii vor fi demotivați și vor părăsi cabinetele spre locuri în care vor câștiga mai bine. Deci vor pleca din țară. Relația dintre medici și pacienți, medicii de familie și pacienți, se va deteriora foarte mult întrucât noi vom fi puși în situația să facem atâtea consultații cât sunt cuprinse în contractul cadru.”

În acest moment sunt decontate doar patru consultații pe oră. Un cabinet are program între cinci și șase ore pe zi. Asta înseamnă cel mult 24 de consultații decontate.

Mihaela Năstasă, medic de familie: ”Eu am, în medie, 30-40. Sunt zile cu 50, cu 60 de consultații. Dacă trag linie la sfârșitul lunii, jumătate din ceea ce fac mi se decontează, jumătate este pro bono. Unde în lumea asta se întâmplă chestiunea asta?”

Jumătate dintre medicii de familie din țară lucrează în mediul rural. Sunt primii și de cele mai multe ori singurii medici cu care un bolnav intră în contact.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE