Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Rafila spune că România va primi 1,2 milioane doze de vaccin anti-COVID plătite în urmă cu doi ani

Publicat de: Euronews

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat marţi că România are de primit 1,2 milioane de doze de vaccin anti-COVID de la Moderna, adoptate noilor tulpini, care au fost plătite în urmă "cu mai bine de doi ani".

"Ele au fost achiziţionate în momentul în care s-au făcut acele memorandumuri semnate de Guvern în anul 2021. Avem în momentul de faţă o singură tranşă de circa 1,2 milioane de doze de la Moderna. Este vaccin adaptat tulpinilor de acum. Este un vaccin care fusese plătit încă din anul 2020 ca şi avans la contractul iniţial. Este practic un vaccin care trebuia oricum livrat pentru că fusese plătit în urmă cu mai bine de doi ani", a afirmat ministrul, potrivit Agerpres.

Ministrul Sănătăţii a participat marţi la dezbaterea "Calitatea vieţii PLHIV în România", organizată de Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA.

Cerere de urmărire penală pentru foștii oficiali, în dosarul vaccinurilor anti-COVID

Fostul premier al României, Florin Cîțu a rămas fără imunitatea parlamentară, după ce a fost retrasă de către Senatul României, în urma menționării sale în dosarul acizițiilor de vaccinuri anti-COVID. Această decizie a deschis drumul pentru DNA de a demara o posibilă urmărire penală în dosarul legat de gestionarea campaniei de vaccinare anti-COVID.

Procurorii au solicitat permisiunea de a investiga pe Florin Cîțu, precum și pe alți foști oficiali, sub acuzații de abuz în serviciu și complicitate la acesta. Cu imunitatea sa parlamentară ridicată, acest demers permite procurorilor să ancheteze acțiunile și deciziile luate în timpul mandatului său în ceea ce privește gestionarea pandemiei și a campaniei de vaccinare.

În urma deciziei Senatului, DNA poate acum să inițieze o investigație penală pentru a stabili dacă există sau nu indicii de comitere a unor infracțiuni legate de modul în care s-au gestionat procedurile și resursele în timpul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE