Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Senatorii au votat ca Florin Cîţu să fie urmărit penal de DNA în dosarul vaccinurilor anti-COVID

Senatorii au aprobat miercuri solicitarea procurorilor DNA referitoare la începerea urmăririi penale în cazul fostului premier Florin Cîţu, în prezent senator, acuzat de abuz în serviciu în dosarul vaccinurilor anti-COVID.

Votul a fost secret cu bile, fiind înregistrate 90 de voturi "pentru" şi două "împotrivă".

În acest moment, nu a fost luată o decizie privind ridicarea imunității lui Florin Cîţu, deoarece procurorii anticorupţie au solicitat ca senatorii să încuviințeze începerea urmăririi penale.

Florin Cîţu nu ia în calcul demisia din PNL. "Au fost alegaţii şi asupra altor colegi care au rămas în funcţie"

Înaintea votului din plen, Florin Cîţu a explicat că DNA a făcut în cazul său o solicitare privind începerea urmăririi penale.

"Nu îmi dau seama dacă s-a votat aşa ceva (ridicarea imunităţii, n.red). Am înţeles doar că e vorba despre începerea urmăririi penale.

Atât timp cât am fost premierul României şi ministru de Finanţe, mi-am exercitat atribuțiile cu respectarea legislaţie[, a spus Florin Cîţu.

Întrebat dacă ia în calcul să demisioneze pentru a nu afecta imaginea PNL, fostul premier s-a apărat spunând că au existat acuzaţii şi la adresa altor liberali "care au rămas în funcţie".

"Demisia este un act unilateral. Au fost alegaţii şi asupra altor colegi care au rămas în funcţie", a precizat Cîţu.

Comisia juridică a Senatului a votat în unanimitate, un raport favorabil solicitării DNA referitoare la efectuarea urmăririi penale în cazul fostului premier Florin Cîţu, în prezent senator. Fostul lider PNL este acuzat de abuz în serviciu în dosarul vaccinurilor anti-COVID.

Florin Cîţu s-a apărat, spunând că Guvernul pe care l-a condus a luat "toate deciziile în conformitate cu legislaţia".

Întrebat de ce a continuat cu achiziţia de vaccinuri anti-COVID în condiţiile în care primise semnale că nu ar fi nevoie de un număr mare de doze, Cîţu a amintit că în acel moment "eram intr-o stare de alertă, o stare de pandemie"

"Întotdeauna, nicio cerere care a venit de la Ministerul Sănătăţii sau de la MAI nu a fost refuzată - dacă era vorba despre creşteri de salarii, despre creşterea numărului de paturi la ATI, de spitale, de orice a fost nevoie", a spus Cîţu.

Senatorul a dat de înţeles că, la acel moment, comitetul responsabil cu strategia de vaccinare era în subordinea Ministerului Apărării, condus de Nicolae Ciucă.

Potrivit Agrepres, senatorul liberal Florin Cîţu şi-a studiat dosarul împreună cu doi avocaţi, la Comisia juridică, şi a precizat că este "normal" un vot favorabil pentru ridicarea imunităţii sale parlamentare, astfel încât ancheta să se desfăşoare în continuare.

Punctul de vedere al Comisiei juridice va intra miercuri în plenul Senatului, care va dezbate şi vota, începând cu ora 12,00, solicitarea DNA în cazul Cîţu.

Florin Cîțu: „Voi cere colegilor să voteze pentru ridicarea imunităţii”

„Este absolut normal ca această anchetă să se deschidă. În acest moment încă studiez dosarul. Pot să vă spun că mi-am exercitat atribuțiile de prim-ministru în conformitate cu legislația din România. (...) Nu am de ce să-mi dau demisia din PNL. Justiția nu se face la televizor. Am avut o discuție, nu a fost vorba despre așa ceva (demisia din grupul parlamentar PNL). Am spus că dacă aș fi avut funcții în Partidul Național Liberal, bineînțeles că aș fi renunțat, dar nu am nicio funcție. Sunt doar senator PNL”, a precizat Cîțu.

„Eu voi cere colegilor să voteze pentru ridicarea imunităţii”, a adăugat Cîţu.

Klaus Iohannis a semnat cererea pentru ridicarea imunității lui Vlad Voiculescu și a Ioanei Mihăilă

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, luni, ministrului Justiţiei, Alina Gorghiu, cererile de urmărire penală a foştilor miniştri ai Sănătăţii Vlad Voiculescu şi Ioana Mihăilă, a anunţat Administraţia Prezidenţială, în dosarul privind achiziția de vaccinuri.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE