Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE. Florin Cîțu, Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă ar putea fi urmăriți penal. Senatul grăbește anchetarea fostului premier

DNA solicită urmărirea penală pentru Florin Cîțu, Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, într-un dosar legat de achizițiile de vaccinuri în pandemie.

Pe scurt:

  • Procurorii cer permisiunea Senatului și Președinției de a-i urmări penal pe cei trei foști oficiali pentru abuz în serviciu și complicitate la abuz în serviciu;
  • Cîțu, Voiculescu și Mihăilă nu au nicio calitate în dosarul deschis de DNA. Procurorii vor putea ancheta doar dacă acestora le va fi ridicată imunitatea;
  • Senatorii liberali au decis că vor da undă verde procurorilor pentru a-l ancheta pe Florin Cîțu;
  • Din partea PSD, premierul și președintele Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, spune că formațiunea sa va vota pentru ridicarea imunității lui Cîțu: „Eu nu votez, că nu sunt senator, dar cu certitudine colegii mei senatori vor vota”, a spus Ciolacu.
  • Vlad Voiculescu a declarat pentru Euronews România că Ministerul Sănătății nu era responsabil de vaccinarea anti-COVID.
  • Nicolae Ciucă  spune că senatorii liberali vor vota în favoarea ridicării imunităţii fostului premier Florin Cîţu, adăugând că acesta îşi va da demisia din grupul parlamentar.
  • Cererea de efectuare a urmăririi penale faţă de senatorul PNL Florin Cîţu a ajuns la Senat.
  • În dosar mai sunt menționați și Nelu Tătăru dar și fostul secretar de stat Andrei Baciu.
24/11/2023 , 17:14

Senatul grăbește anchetarea lui Cîțu. Conducerea Senatului a decis ca până miercuri să dea răspuns solicitării DNA

Senatorii grăbesc procedura în cazul anchetei DNA care îl vizează pe Florin Cîțu: până miercurea viitoare, Comisia Juridică din Senat trebuie să dea un răspuns procurorilor care cer ridicarea imunității parlamentare pentru a-l putea cerceta penal pe fostul șef al Guvernului. La președinție au ajuns astăzi și cereri similare pentru foștii miniștri USR Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă.

Actualul șef al partidului, Cătălin Drulă, sugerează că acțiunea DNA, pe care o caracterizează ca fiind ”aberantă”, este instrumentată politic. 

Procurorii anticorupție spun că au probe împotriva a patru foști demnitari care au cumpărat inutil peste 50 de milioane de doze de vaccin cu suma de un milliard de euro. DNA spune că achiziția s-a făcut în perioada în care Guvernul era condus de Florin Cîțu, iar ministerul sănătății a fost condus de Vlad Voiculescu și de Ioana Mihăilă. Pentru ca ei să poată fi cercetați este nevoie de ridicarea imunității. În dosar mai sunt menționați și Nelu Tătăru dar și fostul secretar de stat Andrei Baciu. 

În ceea ce-l privește pe Nelu Tătaru, fost ministru al Sănătății, chiar în plină pandemie, acesta a fost exonerat de o presupusă răspundere penală , pentru că atunci era vorba de o prea mare incertitudine pe piață și atunci ar fi fost justificată cumpărarea de doze suplimentare de vaccin anti COVID-19. Iar pentru Andrei Baciu, care în acea perioadă era secretar de stat în Ministerul Sănătății, procurorii pot să înceapă urmărirea legală dacă au probe suficiente, nu este nevoie de ridicarea imunității.

Guvernul Cîțu a cumpărat nejustificat vaccinuri în valoare de un milliard de euro

Procurorii spun că Guvernul Cîțu a cumpărat nejustificat vaccinuri în valoare de un milliard de euro, deși România avea la acea vreme pe stoc doze cu care puteau fi vaccinați peste 23 de milioane de adulți – adică de două ori mai multe persoane declarate ca eligibile pentru vaccinare. 

DNA a cerut acordul Senatului pentru a-l putea ancheta pe fostul premier Florin Cîțu, acum senator. 

Sorin Cîmpeanu, senator PNL, vicepreședinte al Senatului: ”Pe 29 noiembrie, comisia juridică de numiri de validări și imunități va întocmi un raport, pe baza acestei solicitări venite la Senat.” 

PSD, USR și PNL au anunțat că vor vota pentru ridicarea imunității fostului premier. Deși, președintele USR, Cătălin Drulă, este de părere că ancheta DNA privind achiziția de vaccinuri este un dosar politic.

Cătălin Drulă, președintele USR: ”Este un evident atac politic, o acțiune judiciară aberantă care denotă exact ceea ce reclamăm și noi USR, care am lansat astăzi un raport privind starea democrației din România. Rețelele de control în justiție funcționează. DNA-ul a deschis o acțiune complet aberantă. Acele vaccinuri au fost cumpărate în cadrul unui mecanism european cu alocare proporțională cu populația pentru fiecare țară, cu posibilitatea de a primi cât mai repede, cât mai multe vaccinuri pentru a salva oameni. (...) Ne întoarcem mai rău decât în epoca Năstase, cum făcea Rodica Stănoiu dosare de la partid. Mai rău pentru că atunci aveam parteneri externi care erau mai atenți la ce se întâmplă în România.”

Cătălin Drulă mai spune că decizia de a achiziționa noi doze de vaccin i-a aparținut la acea vreme fostului Guvern condus de Florin Cîțu și îi ia apărarea lui Vlad Voiculescu, candidat USR la alegerile europarlamentare.

Cătălin Drulă, președintele USR: ”Absolut, rămâne valabilă și mai mult de atât acum, pentru că este o victimă, un om inocent, un om care timp de trei luni s-a luptat pentru viețile din această țară, hărțuit în mod mizerabil. El și familia lui. El este un simbol acum pentru lupta pe care o ducem în România.”

Alina Gorghiu, ministrul Justiției:”Declarațiile recente ale liderului USR, Cătălin Drulă, vreau să înțelegeți că sunt nocive pentru statul de drept din România și faptul că sugerează că DNA este un instrument politic, aduce foarte multă toxicitate în societatea românească. Dânsul a reînviat practic discursul pe care PSD l-a avut în perioada domnului Dragnea.” 

Președintele României trebuie să decidă dacă permite DNA să-i ancheteze penal pe foștii miniștri Ioana Mihăilă și Vlad Voiculescu pentru acuzațiile de abuz în serviciu și complicitate la abuz în serviciu.

24/11/2023 , 14:40

Solicitarea DNA în cazul Cîţu, trimisă Comisiei juridice

Biroul permanent al Senatului a trimis vineri Comisiei juridice solicitarea DNA referitoare la începerea urmăririi penale în cazul fostului premier, senatorul PNL Florin Cîţu, acuzat de abuz în serviciu, în dosarul vaccinurilor.

Comisia juridică are termen până miercuri, 29 noiembrie, în vederea formulării unui punct de vedere ce va fi transmis plenului, cel în măsură să încuviinţeze sau să respingă solicitarea.

24/11/2023 , 11:35

Cererea de efectuare a urmăririi penale faţă de Florin Cîţu a ajuns la Senat

Solicitarea de efectuare a urmăririi penale cu privire la săvârşirea unor infracţiuni de abuz în serviciu presupuse a fi săvârşite de fostul premier, senatorul PNL Florin Cîţu, formulată de Parchetul General la sesizarea DNA în dosarul vaccinurilor, a ajuns, vineri, la Senat.

Informaţia a fost confirmată, vineri, pentru AGERPRES, de secretarul general al Senatului, Mario Oprea.

După prezentarea solicitării în Biroul permanent al Senatului, care se va reuni cel mai probabil luni, aceasta va fi înaintată Comisiei juridice în vederea formulării unui punct de vedere ce va fi transmis plenului, cel în măsură să încuviinţeze sau să respingă solicitarea.

24/11/2023 , 09:22

Nicolae Ciucă: Cîțu își va da demisia și va fi senator neafiliat

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, joi, că senatorii liberali vor vota în favoarea ridicării imunităţii fostului premier Florin Cîţu, adăugând că acesta îşi va da demisia din grupul parlamentar şi va deveni senator neafiliat.

"Când voi primi documentele de solicitare din partea DNA am obligativitatea în calitate de preşedinte al Senatului să convoc de îndată Biroul permanent şi în baza analizei şi deciziei Biroului permanent documentele să fie înaintate către Comisia juridică, comisie care va analiza documentele, va întocmi un raport, iar raportul spre aprobare în plenul Senatului şi în plenul Senatului vom proceda cum am procedat şi până acum, acordând votul nostru pentru a lăsa justiţia să îşi facă datoria", a spus Ciucă la Digi24.

El a precizat că senatorii PNL vor vota pentru ridicarea imunităţii lui Florin Cîţu.

"Eu îmi exprim convingerea că senatorii PNL vor avea propria judecată şi vor lua propria decizie în conformitate cu ceea ce au făcut şi până acum la nivelul partidului de fiecare dată când au fost astfel de situaţii, am procedat exact cu am menţionat mai devreme", a spus Ciucă.

Liderul liberalilor a afirmat că imaginea PNL este afectată în acest caz.

"Este o problemă pentru PNL în sensul în care imaginea partidului este în acest caz afectată. Florin Cîţu a fost preşedintele partidului, a fost prim-ministru, este membru al PNL, nu putem să spunem că nu s-a întâmplat nimic sau că nu se întâmplă nimic, dar în atare situaţie eu consider că este absolut corect să lăsăm instituţiile statului, justiţia să-şi deruleze procedurile şi în final să vedem care este concluzia", a declarat preşedintele PNL.

23/11/2023 , 22:21

Bogdan-Gruia Ivan, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării: „Nu sunt un om care să dea cu piatra în cineva care e deja la pământ”

Invitat la Vocile care contează, Bogdan-Gruia Ivan a fost întrebat despre dosarul în care Florin Cîțu, Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă sunt implicați: "Principial, nu sunt un om care să dea cu piatra în cineva care e deja la pământ, iar USR e destabilizat de mult, nu doar de acest scandal. Ca principiu, văd că justiția este bună când îi atacă pe cei din PSD sau din alte partide, dar când ajunge la USR, brusc nu mai este corectă, în viziunea unora.

Să-și facă treaba justiția, dar din punct de vedere al oportunității, a cumpăra cu 52 de milioane de doze mai mult decât s-ar putea vaccina populația României, în timp ce România era într-o zonă gri din punct de vedere economic, în timp ce foarte mulți oameni nu voiau să se vaccineze, în timp ce tranzitam o perioadă foarte complicată, să cumperi vaccinuri de un miliard de euro, indiferent cine ar fi decis asta, consider că e o greșeală profundă.

Dar de la această discuție, până la încălcarea legii și a procedurii de achiziție, e treaba justiției să se pronunțe. Trebuie să se facă lumină pentru că prea multe aberații s-au făcut în acea perioadă. Atât domnul Orban, cât și domnul Cîțu, când au fost la conducerea României, au împrumutat România cu aproape 200 de miliarde, pe care noi toți, ca și țară, trebuie acum să-i dăm înapoi, să plătim dobânzi după ei. Și după asta, tot domnul Cîțu vine să ne dea lecții la TV. Nu e ilegal să faci asta, dar e o noțiune de bun simț.

Eu îmi amintesc de episodul în care un coleg de-ai mei, onest și profesionist, Adrian Chesnoiu, fost ministru al Culturii, a ajuns în această situație și, pentru a lăsa liberă justiția să se pronunțe, el însuși le-a solicitat colegilor să voteze pentru ridicarea imunității. Așa că eu nu văd că unii oameni sunt mai speciali în România. Pe fond, acest vot e oarecum superficial. Dacă e o anchetă care se desfășoară, este evident că nu vei putea să ții lucrul acesta pe loc. Dar așa cum a spus-o și Vlad Voiculescu, nu are nimic împotrivă cu acest demers, așa că nu văd nicio problemă ca el să fie făcut.

Dar nu poți să ai jumătate de Parlament care să îți ceară să vadă PNRR-ul, care să îți ceară explicații legate de achizițiile aberante, de miliarde de euro, a zeci de milioane de vaccinuri, care nu se folosesc și care expiră și care se pierd, iar tu să te întorci cu spatele și să pleci.”

23/11/2023 , 21:20

Vlad Voiculescu: „Colonelul Valeriu Gheorghiță era președintele CNCAV și dumnealui răspundea direct domnului premier Cîțu”, în pandemie

Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății, a vorbit în direct la Euronews România la Vocile care contează despre dosarul în care este implicat, procurorii DNA formulând acuzații de abuz în serviciu în cazul lui Voiculescu.

Pornind de la precizările făcute de el, joi, pe Facebook, referitoare la faptul că cel responsabil de luarea deciziilor privind achiziția de vaccinuri a fost Florin Cîțu, premier în perioada pandemiei, Vlad Voiculescu a vorbit despre două puncte care ar trebui lămurite, în opinia lui.

Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății: „Fac niște presupuneri, eu nu am văzut dosarul. Recunosc că mă frustrează faptul că după doi ani și jumătate, respectiv după doi de ani de când a fost anunțat acest dosar, dosar a cărui deschidere am salutat-o, aflu din presă că aș fi vizat fără să mi se aducă la cunoștință absolut nimic”.

„Presupunând că e vorba despre achiziția de vaccinuri și aducându-mi aminte destul de bine despre ceea ce s-a întâmplat în 2021, pe de o parte, e o chestiune legată de Cine era responsabil de vaccinare? Răspunsul îl știe fiecare român care petrece două secunde și încearcă să își amintească. Colonelul Valeriu Gheorghiță era președintele CNCAV și dumnealui răspundea direct domnului premier Cîțu”.

În niciun moment, nici eu, nici alt ministru al Sănătății, nici doamna Mihăilă, nu am fost șefii domnului Valeriu Gheorghiță. E atât de simplu”.

„A doua discuție, a doua întrebare, pentru mine, e una de oportunitate. Judecă DNA-ul oportunitatea sau cum...? Nu știu care sunt lucrurile de la dosar. Nu vreau să iau apărarea celui care a luat deciziile domnului Cîțu, mă întreb cum arată, cum poate să arate o acuzație, dar mă rog, asta vom vedea”.

„Pot să vorbesc în nume personal, de exemplu, pe o decizie în care am fost implicat, în sensul că am semnat un contract de achiziție de șase milioane și ceva de vaccinuri, decizie pe care am dus-o în Guvern, a fost asumată de către premier, dar era luna martie, noi, până prin mai 2021, am avut 100.000 de vaccinări pe zi”.

„Au fost multe chestiuni de incertitudine - de la care vaccinuri o să funcționeze, care vaccinuri o să iasă pe piață, să primească autorizație de punere pe piață, câte vaccinuri vor fi necesare, în ce interval, cum o să se dezvolte virusul? - Sunt multe decizii... Dacă procurorul spune că nu trebuiau cumpărate vaccinuri, nu știu, poate că știe dândul cum au făcut alte țări. Eu știu că așa s-a procedat peste tot și, dacă au fost prea multe vaccinuri, aștept să văd care dintre decizii erau greșite”.

Dar unu, nu am luat eu deciziile, și doi, mi se pare cumva că-i cusut cu ață albă - la șase luni înainte de alegeri - o chestiune care putea fi lămurită cu mult, mult timp înainte. Nu e nimic foarte complicat, au fost niște comenzi, lucrurile au fost semi-publice, un procuror putea să le afle”.

Voiculescu: „Cine ieșea la televizor în 2021 și vorbea despre vaccinare?”

Conform DNA, deşi dozele de vaccin contractate anterior datei de 1 ianuarie 2021 (37.588.366 doze) ar fi fost suficiente pentru vaccinarea unui număr de peste 23 milioane persoane, două dintre cele trei persoane faţă de care se solicită formularea cererilor de efectuare a urmăririi penale, beneficiind de ajutorul celei de a treia, ar fi tranzacţionat şi ordonanţat la plată achiziţia în plus a cantităţii de 52.805.690 doze de vaccin, în valoare totală de 1.005.498.687 euro, la care se adaugă TVA, sumă care constituie un prejudiciu adus bugetului statului.

Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății: „Da, lucrurile prezentate așa sună într-un fel... Așa, pot să argumentez și că primele vaccinuri achiziționate au fost deja prea multe, nu-i așa? 37 de milioane deja erau prea multe, nu? Uitându-ne acum la câte persoane s-au vaccinat și cum a mers campania de vaccinare, putem spune că procurorul nu se uită la aspectul ăsta, se uită la miniștrii USR. OK, bun, să spunem că nu ne întrebăm de primele, ne întrebăm mai târziu, deciziile nu au fost la USR. Deciziile au fost la premierul Cîțu și la CNCAV, la Valeriu Gheorghiță. Acolo au fost toate deciziile legate de vaccinare, de tot ce înseamnă vaccinare: de achiziție, de repartiție, de centrele de vaccinare, comunicarea vaccinării, tot ce ținea de vaccinare”.

„Cine ieșea la televizor în 2021 și vorbea despre vaccinare? Cine lua deciziile?”.

„Iar al doilea punct, care explică cumva că lucrurile nu erau deloc așa de simple, livrările se făceau pe un calendar. Chiar dacă aveai niște vaccinuri achiziționate, alea erau de la una sau mai multe firme - nu toate firmele de la care au fost achiziționate vaccinuri au reușit să și livreze în final pentru că unele nu au fost puse pe piață, pentru că nu vaccinul nu a îndeplinit anumite standarde - și atunci, luând în considerare lucrurile astea, interesul fiind de a avea destule vaccinuri pentru populație, decizia care, repet, nu a fost a mea, și nu o pot justifica decât într-o măsură foarte mică, a fost să achiziționeze. Cred și eu că, într-un anumit punct, lucrurile ar fi trebuit să se oprească”.

23/11/2023 , 21:08

Cătălin Drulă, reacție fermă la dosarul achiziției de vaccinuri

Cătălin Drulă a venit în fața publicului cu o reacție hotărâtă față de acuzațiile și presiunile politice referitoare la dosarul achiziției de vaccinuri anti-COVID. El susține că există încercări de intimidare pentru a opri construcția unui Pol al Dreptei și pentru a reduce impactul politic în alegerile următoare.

”Nu ne vor intimida. Ne-au trimis semnale să ne potolim. Să nu construim Polul de Dreapta. Să nu contăm în alegerile de anul viitor pentru care scenariul de culise e deja pregătit.

Dosare activate când e convenabil politic, în campanie electorală, am mai văzut. Așa știu ei să lucreze.

Vlad Voiculescu este un om cinstit, care în cele 3 luni ca ministru, a acționat responsabil și cu patriotism.

PNL și-a asumat vaccinarea anti-COVID. Premierul Cîțu și ministrul Apărării Ciucă, șeful dlui. Gheorghiță de la Comitetul de vaccinare au coordonat acest proces. N-am fost de acord cu ei la multe decizii, iar Vlad Voiculescu a și fost dat afară din guvern pentru că i-a deranjat pe speciali care voiau centre de vaccinare doar pentru ei.

Totuși, deciziile de oportunitate, mai ales în condiții de criză, sunt exact asta. Au decis Iohannis și Cîțu comandarea a prea multe vaccinuri bazat pe informațiile de atunci? Posibil, cu mintea de acum, dar nu așa se judecă într-o criză și nu e nimic “penal” în asta.

Uniunea Europeană a comandat 4,6 miliarde de doze la o populație de 450 de milioane. Nu se știa la acel moment ce se va întâmpla cu producția, ce tulpini vor apărea, de câte rapeluri va fi nevoie. Vrea DNA să-i investigheze și pe ei?

PSD s-a aruncat asupra acestei teme false pentru a acoperi portbagajele cu bani, azilele groazei și toate actele de corupție oribilă care au mutilat România.

PNL se teme de crearea Polului de Dreapta care îi va trimite la lada de gunoi a Istoriei pentru ce fac țării.

Împreună vor să guverneze întru hoție încă 4 ani cu un măscărici convenabil ca singură Opoziție.

Ne hărțuiesc zilnic, ei și trompetele media, ne amenință primarii, ne spun că dacă nu ne potolim nu va fi bine. În timp ce distrug economia României și prăduiesc bugetul țării.

Nu vom ceda și doar ne îndârjesc și ne crește determinarea. Veniți alături de noi. 2024 poate fi ultima șansă pentru o generație ca peste țara noastră să nu lase vălul negru al hoției și corupției statale. Împreună putem să-i oprim!”, a declarat Cătălin Drulă.

23/11/2023 , 20:35

Reacția lui Florin Cîțu: „Sunt convins că procedurile aflate in desfășurare vor conduce la aflarea adevărului”

Florin Cîțu a scris un mesaj pe Facebook, susținând că are încredere în justiția românească.

„Avand in vedere informatiile aparute in spatiul public, precizez ca intreaga mea activitate, indiferent de functiile si demnitatile publice indeplinite, a stat sub semnul bunei credinte si a respectarii legii, in slujba romanilor. Am deplina incredere in actul de justitie si sunt convins ca procedurile aflate in desfasurare vor conduce la aflarea adevarului!”

23/11/2023 , 19:35

În 2022, Parchetul European confirma că cercetează cumpărarea de vaccinuri

Achiziția de vaccinuri anti-COVID a stârnit întrebări în Uniunea Europeană și chiar a dus la o anchetă. În octombrie 2022, Parchetul European, condus de Laura Codruța Kovesi, confirma că cercetează cumpărarea de vaccinuri.

Instituția comunitară care gestionează achiziția de vaccinuri este Comisia Europeană, condusă de Ursula von der Leyen. Iar unele dintre acțiunile șefei executivului comunitar au stârnit interesul procurorilor.

De altfel, publicații prestigioase, cum ar fi New York Times, au scris despre posibile probleme în cumpărarea de către Uniune a vaccinurilor anti-COVID.

Jurnalist: Doamna procuror șef, de ce ați decis anchetarea achiziției de vaccinuri la nivel european? 

„În primul rând, pentru că orice suspiciune privind o eventuală fraudă cu fonduri europene cade în competența Parchetului European. Motivul pentru care noi am deschis această anchetă este faptul că am primit sute de plângeri de la cetățeni din diferite state membre. Acest dosar nu a fost deschis saptămâna trecută atunci când am anuntat, a fost deschis în urmă cu câteva luni, însă datorită acestui interes public extrem de ridicat am decis să facem acest anunț, pentru că noi continuăm să primim plângeri”, spunea Laura Codruța Kovesi, procurorul șef al Parchetului European, în 19 octombrie 2022.

23/11/2023 , 18:18

Ioana Mihăilă: „Instituțiile abilitate au tot dreptul să investigheze fapte sau decizii care au legătură cu banii publici”

Ioana Mihăilă, pentru Euronews România:

„Am văzut cererea procurorilor în presă, nu știu ce conține. Este evident că instituțiile abilitate au tot dreptul să investigheze fapte sau decizii care au legătură cu banii publici și le stau la dispoziție pentru lămurirea oricărei situații care are legătură cu funcțiile publice pe care le-am ocupat.

Deocamdată nu am alte comentarii”, a transmis aceasta.

23/11/2023 , 18:06

Vlad Voiculescu: Vaccinarea a fost în subordinea premierului, nu la Sănătate

"Reamintesc că vaccinarea anti-COVID a fost în subordinea premierului în perioada pandemiei, nu a ministrului Sănătății: e vorba de faimosul comitet de vaccinare condus de dl. Gheorghiță care îi raporta ministrului Apărării Ciucă și premierului Cîțu.Alocările de cantități pentru statele membre au fost stabilite în cadrul unui contract comun de achiziție al Comisiei Europene cu furnizorii, în principal pe criteriul populației.Deciziile privind achiziția de vaccinuri au fost luate exclusiv de premierul de la acea vreme." - Vlad Voiculescu, pe Facebook

23/11/2023 , 17:13

Alexandru Nazare, fost ministru al Finanțelor: Am avut rezerve. Această opinie mi-am spus-o și la scurt timp am fost remaniat

Fostul ministru al Finanțelor, Alexandru Nazare, a ridicat semne de întrebare asupra modului în care Guvernul anterior a gestionat achizițiile de vaccinuri. Nazare a subliniat că, în timpul discuțiilor din ședințele de Guvern, a exprimat rezerve în legătură cu numărul mare de doze achiziționate. 

Alexandru Nazare, fost ministru al Finanțelor: ”Eu am avut rezerve pe care mi le-am exprimat în discuțiile din ședințele de Guvern unde s-au tratat aceste probleme. Am discutat inclusiv după, am cerut declasificarea ședințelor de Guvern, tocmai pentru a aduce lumină în acest caz. Cred că România putea să cheltuiască mai bine respectivele sume. Și aici nu e vorba de sumele necesare cumpărării vaccinurilor, pentru că e normal să cumpărăm vaccinuri. Problema e câte vaccinuri am cumpărat și că nu era justificat, sau cel puțin din datele pe care le-am văzut la acea vreme, nu era justificat un număr atât de mare de vaccinuri. Această opinie mi-am spus-o și la scurt timp am fost remaniat. Ce v-am spus acum nu sunt lucruri noi, sunt lucruri pe care le-am tot repetat în toți acești ani și nu le-am spus pentru a mă antepronunța în acest dosar. Eu cred că justiția își va face treaba și vom afla ce s-a întâmplat. Din datele pe care le-am văzut, lucrurile clare sunt legate de modul în care erau justificate acele cheltuieli.”

Deputatul USR respinge implicațiile membrilor partidului în achizițiile de vaccinuri

Totodată, Victor Ilie, deputat USR, a menționat că niciun membru al USR nu a semnat pentru achiziționarea acestor doze de vaccin. Mai mult, deputatul a explicat că responsabilitatea pentru stabilirea dozelor de vaccin necesare pentru imunizare a fost atribuită fostului prim-ministru, Florin Cîțu, și ministrului Apărării. 

Victor Ilie, deputat USR: ”USR salută această decizie de a face lumină în dosarul achizițiilor de vaccinuri. Eu vă asigur că nu există nicio semnătură a vreunui membru USR în Guvern sau altundeva pentru achiziția acestor vaccinuri. Nu pot să constat că luni de zile a fost terfelit numele lui Dan Barna legat de posibile fapte penale, săptămâna aceasta am auzit cu toții că dosarul domnului Dan Barna a fost clasat. E interesant că acum se vehiculează noi nume din USR. Pe tema aceasta a vaccinurilor a curs mult fake news pe tema aceasta a vaccinurilor, pentru că în realitate vaccinarea a fost în atribuțiile primului ministru și al ministrului Apărării, deci nu a fost nicio semnătură de membru USR acolo.” 

23/11/2023 , 17:07

Surse: PNL va vota pentru ridicarea imunității lui Florin Cîțu

PNL va vota pentru ridicarea imunității lui Florin Cîțu. Imediat după acest moment, partidul va aplica prevederile statutare, în funcție de evoluția și starea procesuală

DNA spune că are probe în acest dosar că cei doi miniștri ai Sănătății, din perioada ianuarie 2021 - mai 2021, respectiv Ioana Mihăilă și Vlad Voiculescu, ar fi cumpărat un surplus de doze de vaccin - 52.800.000, mai precis, o cantitate inutilă statului român. Anterior anului 2021, ar fi existat stocuri de peste 37 de milioane de doze, cu care puteau să fie vaccinate 23 de milioane de persoane.

Surplusul ar fi costat statul român un miliard de euro.

Acesta este și prejudiciul invocat de procurorii DNA, care cer ridicarea imunității celor doi foști miniștri și, respectiv, premierului de atunci, Florin Cîțu.

Este nevoie ca președintele Klaus Iohannis să-și dea acordul ca cei trei să poată fi urmăriți penal în această anchetă care este deschisă de ceva timp de procurori.

În 2021, toate țările membre cumpărau surplus de vaccin pentru populație. La acea vreme, a fost contractat chiar și un număr de zece ori mai mare de vaccin față de populația totală a UE. Acuzațiile în acest dosar sunt pe abuz în serviciu și complicitate.

Știrea inițială:

DNA cere ridicarea imunității lui Florin Cîțu și a foștilor miniștri Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă

Direcţia Naţională Anticorupţie a anunţat, joi, că a transmis procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie referatul unei cauze în vederea sesizării preşedintelui României şi Senatului pentru formularea cererilor de efectuare a urmăririi penale faţă de trei persoane cu privire la săvârşirea unor infracţiuni de abuz în serviciu.

Potrivit unor surse judiciare, ar fi vorba despre fostul premier Florin Cîţu şi foştii miniştri ai Sănătăţii Vlad Voiculescu şi Ioana Mihăilă.

"În conformitate cu prevederile constituţionale şi legale, procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie a transmis procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie referatul cauzei, în vederea sesizării Preşedintelui României şi Senatului României pentru formularea cererilor de efectuare a urmăririi penale faţă de trei persoane, cu privire la săvârşirea unor infracţiuni de abuz în serviciu, cu consecinţe deosebit de grave, forma participaţiei penale fiind autoratul şi, respectiv, complicitatea", informează un comunicat al DNA transmis, joi, Agerpres.

Procurorii anticorupţie arată că, la data de 17 iunie 2020, Comisia Europeană a lansat Strategia europeană privind accelerarea dezvoltării, fabricării şi distribuţiei vaccinurilor împotriva COVID-19 prin care propunea o abordare centralizată pentru achiziţia unor opţiuni viabile de vaccinuri şi care a presupus negocierea de către CE a unor acorduri de achiziţie anticipată cu producătorii în numele statelor membre.

Vaccinurile urmau să fie distribuite statelor membre UE în funcţie de numărul populaţiei, iar decizia cu privire la vaccinarea prioritară a anumitor categorii de populaţie revenea statelor membre, menţionează DNA.

Anchetatorii susţin că statele membre aveau posibilitatea să utilizeze, într-un termen de 5 zile de la notificare, o clauză de "opt-out", astfel că nu erau obligate să suporte niciun fel de contribuţie pentru vaccinurile pe care decideau să nu le solicite.

"În prezenta cauză, în contextul menţionat, sunt cercetate aspecte legate de modalitatea în care, în perioada ianuarie - mai 2021, persoane din Guvernul României, cu încălcarea dispoziţiilor legale şi în lipsa oricăror documente/analize care să ateste necesitatea achiziţiei, ar fi contractat un număr mult mai mare de doze de vaccin (Pfizer şi Moderna), în condiţiile în care numărul persoanelor eligibile pentru vaccinare comunicat de statul român Comisiei Europene era de 10,7 milioane", explică procurorii.

Conform DNA, deşi dozele de vaccin contractate anterior datei de 1 ianuarie 2021 (37.588.366 doze) ar fi fost suficiente pentru vaccinarea unui număr de peste 23 milioane persoane, două dintre cele trei persoane faţă de care se solicită formularea cererilor de efectuare a urmăririi penale, beneficiind de ajutorul celei de a treia, ar fi tranzacţionat şi ordonanţat la plată achiziţia în plus a cantităţii de 52.805.690 doze de vaccin, în valoare totală de 1.005.498.687 euro, la care se adaugă TVA, sumă care constituie un prejudiciu adus bugetului statului.

La solicitările transmise şefului statului şi Senatului au fost ataşate referatul întocmit de procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, precum şi dosarul de urmărire penală, în copie, compus din 27 de volume.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE