Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

EXCLUSIV Kovesi: Trei investigații vizează deja modul în care România cheltuie bani din PNRR

Laura Codruța Kovesi, șefa Parchetului European, a vorbit în exclusivitate pentru Euronews România despre anchetele care vizează banii cheltuiți prin PNRR. Aceasta a spus că în România există deja trei astfel de anchete în derulare.

”Pentru noi, toate fondurile care au fost alocate în cadrul acestui fond, denumit în România PNRR, este o prioritate pentru toți procurorii care lucrează în Parchetul European. Sume de bani sunt foarte mari și noi trebuie să fim convinși că aceste sume se vor cheltui în conformitate cu procedurile, într-un mod corect și transparent.

Noi am și deschis câteva anchete. În România avem deja trei anchete în derulare care vizează aceste fonduri. Cu siguranță că numărul acestor anchete nu va crește nu doar în România, dar și în celelalte state membre pentru că fondurile au început deja să fie alocate și să meargă către statele membre.

Nu suntem singurii care suntem cu ochii pe aceste fonduri pentru că și mafia și grupurile organizate se uită spre aceste fonduri și încearcă să fraudeze și să acceseze ilegal aceste fonduri.

Este o prioritate pentru noi și urmărim cu foarte mare atenție ce se întâmplă în zona cheltuirii acestor sume de bani”, a spus Kovesi.

Totodată, șefa Parchetului European a spus că la nivel european există peste 1.200 de investigații în curs, iar unele dintre ele vizează fraude cu fonduri europene.

”Avem peste 1.200 de investigații în curs. Avem investigații care vizează fraude cu fonduri europene, care vizează fraude cu TVA. Ca să vă dau unul dintre criteriile de eficiență pe care noi le luăm în considerare, Parchetul European are un buget de aproximativ 45 de milioane de euro. Noi am sechestrat și a fost aprobat prin decizii ale judecătorilor suma de 250 de milioane de euro. Practic, pui un euro în EPPO, primești înapoi cinci euro”, a mai spus Kovesi.

 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE