Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

INSP: 445 de noi cazuri de rujeolă în România. În total, sunt 2455 în toată țara la acest moment

Institutul Naţional de Sănătate Publică a informat marţi că, în ultima săptămână, au fost raportate 445 de cazuri confirmate cu rujeolă în România.

19/12/2023 , 18:59

INSP: 445 de noi cazuri de rujeolă în România. În total, sunt 2455 în toată țara

Dacă până la data de 10 decembrie (1 ianuarie - 10 decembrie 2023) fuseseră notificate 2.010 cazuri confirmate cu rujeolă în 29 de judeţe şi în municipiul Bucureşti, la ultima raportare, de marţi, numărul a crescut, ajungându-se la un total de 2.455 de cazuri (perioada de referinţă 1 ianuarie - 17 decembrie 2023) confirmate cu rujeolă în 34 de judeţe şi în Capitală, potrivit INSP.

Cele mai multe cazuri de pojar rămân în Mureș. Mai exact: Mureş - 711, Braşov - 510, Cluj - 196, Giurgiu - 170, Ilfov - 115 şi în Bucureşti - 326.

Știrea inițială:

UPDATE. Epidemie de rujeolă în România. Un copil de 7 luni a murit

Un copil în vârstă de 7 luni a decedat din cauza rujeolei, a anunţat, marţi, Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile.

Potrivit sursei citate, copilul din judeţul Braşov era neeligibil la vaccinarea cu ROR şi a fost în contact cu fratele în vârstă de 3 ani, nevaccinat antirujeolic, potrivit Agerpres.

În perioada 1 ianuarie - 10 decembrie 2023, în România au fost notificate 2.010 cazuri confirmate cu rujeolă în 29 de judeţe şi în municipiul Bucureşti, precizează sursa menţionată. 

Ministerul Sănătății a declarat epidemie de rujeolă în România

Ministerul Sănătății a declarat epidemie de rujeolă în România, după ce numărul de cazuri a ajuns la aproape 2.000 la nivel național. Rujeola este o boală infecțioasă, care se transmite cu ușurință mai ales la copiii nevaccinați, iar, uneori, evoluția este gravă și pot apărea complicații, spun specialiștii. 

La Institutul de Boli Infecțioase Matei Balș din Capitală, toate locurile pentru copii sunt ocupate. Rujeola, sau pojarul- așa cum mai este numită, nu este doar o boală a copilăriei, avertizează medicii. Poate fi periculoasă și pentru adulți. 

Adrian Marinescu, director medical Institutul Matei Balș: ”Șă știți că și adulții tineri pot să facă rujeolă și în plus, trebuie să luăm în calcul că un procent destul de important înseamnă internări pentru complicații, înseamnă complicații pulmonare, neurologice și nu numai. Și de aici lucrurile pot să ajungă și mai departe. Există cazuri noi, n-am avut deocamdată, dar ușoară poate să ducă la ce e mai rău, poate să se ducă și la deces. De ce se întâmplă treaba asta? Evident, pentru că populația nu e protejată prin vaccinare.”

În prezent, la nivel național, 78% dintre copii au fost vaccinați cu prima doză, iar cu cea de-a doua doză 68% dintre ei. Potrivit medicilor, pragul de la care nu mai există pericol este de 95%.

Sandra Alexiu, medic de familie: ”Nici înainte nu ne vaccinam foarte mult, adică acest prag nu a mai fost atins de mult în România. Și vaccinarea împotriva ROR a început să prindă contur cu probleme, cu bariere, în momentul în care mișcarea antivaccinistă a crescut, mai ales după 2008 încoace, pentru că a fost unul dintre vaccinurile la care s-a făcut cel mai mare cea mai mare campanie împotriva vaccinării. Din cauza unor studii care au fost falsificate și publicate inițial, lucrurile au fost preluate și date mai departe și din păcate.”

Ultima epidemie de rujeolă în România a fost în 2016. A fost declarată închisă odată cu apariția pandemiei de COVID-19 când, datorită măsurilor de protecție, virusul a fost limitat.

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății: ”Lumea trebuie să știe că rujeolă în unele cazuri omoară la distanță, se numește panencefalita acută, apare la câțiva ani după boală. Încurajăm părinții să-și vaccineze copiii, mai ales cei care nu au făcut-o, fie că discutăm de copii de 1 ani sau de copii cu vârsta de școală.” 

Rujeola este o boală extrem de contagioasă care debutează cu febră mare, tuse și conjunctivită, și este urmată de erupții pe corp după aproximativ 4 zile după debutul simtomelor. Ministerul Sănătății a anunțat că va desfășura o campanie de informare a părinților, împreună cu medicii de familie, pentru creșterea ratei de vaccinare în rândul copiilor. 

Epidemie de rujeolă în România

La data de 5 decembrie se înregistrau peste 2.000 de cazuri de rujeolă în țară, iar 29 de județe sunt afectate. În acest context, Ministerul Sănătății susține că va demara o campanie de informare, cu sprijinul medicilor de familie.

"Având în vedere creșterea îngrijorătoare a cazurilor de rujeolă, precum și numărul mare de spitalizări în secțiile de pediatrie și boli infecțioase al copiilor infectați, Ministerul Sănătății a declarat epidemie de rujeolă la nivel național, pentru a face posibilă vaccinarea copiilor cu vârsta cuprinsă între 9 și 11 luni, precum și recuperarea celor nevaccinați sau cu schema de vaccinare incompletă", este postarea Ministerului Sănătății.

În România, există un trend descendent în ceea ce privește vaccinarea copiilor împotriva rujeolei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE