Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Spitalul pentru copii construit de "Dăruiește viață" a fost inaugurat. Trupa Metallica a donat 250.000 de euro din cele 53 de milioane de euro

Spitalul construit de Asociația Dăruiește Viață a fost inaugurat. Este singura unitate medicală spital pentru copii ridicată în România în ultimii 30 de ani. Clădirea se întinde pe 12.000 de metri pătrați, cu peste 180 de paturi. Investiția se ridică la 53 de milioane de euro, bani donați de 350.000 de persoane fizice și 8.000 de companii.

"În acest spital, din acest moment, bate inima unui întreg popor!", a fost anunțul făcut la festivitatea de inaugurare.

Primul spital pentru copii, construit în România, din donații

Luminile au pornit odată cu sunetul pulsului, într-un moment simbolic pentru România. Așa a fost inaugurat singurul spital pentru copiii bolnavi de cancer, construit din donații.

Fondatoarele Asociației Dăruiește Viață, Oana Gheorghiu și Carmen Uscatu, au prezentat interiorul spitalului, care a fost construit la standarde europene, cu dotări de ultimă generație. Blocul operator, de exemplu, are pereți de sticlă care reduc riscul infecțiilor. Medicii pot opera aici și de la distanță.

Carmen Uscatu, co-fondatoare „Dăruiește Viață”: "Este realizat integral din sticlă, este făcut cu ultima tehnologie, avem aceste ecrane care fac conexiunea cu partea de imaginistică medicală, poți vedea în timp real un CT, un RMN, o radiografie"

Oana Gheorghiu, co-fondatoare „Dăruiește Viață”: "Are un sistem de videorutare, ceea ce înseamnă că se pot face operații la distanță, în parteneriat cu alte clinici, medicii pot să discute și să vadă operațiile pe viu. Aceste operații pot fi transmise către studenți, pentru a învăța".

Clădirea va avea secții de ongologie pediatrică, neurochirurgie, cinci săli de operații și un etaj întreg pentru terapie intensivă. Copiii vor descoperi aici, printre altele, un spațiu de joacă interactiv, o sală de cinema sau spectacole, dar și un punct de observare a constelațiilor.

  • Din cele 53 de milioane de euro donate de oameni și companii, peste 250.000 de euro au venit din partea trupei Metallica.
  • Spitalul de copii își va deschide ușile pentru pacienți în ianuarie 2024.

53 de milioane de euro a costat spitalul

Oana Gheorghiu, co-fondatoare „Dăruiește Viață”: "Arhitecta noastră s-a gândit că ar fi bine să punem un observator astronomic astfel încât să folosim acest spațiu și să creăm o bucurie copiilor care vin la spital și care, poate pentru prima oară, se vor putea uita noaptea la stele".

Carmen Uscatu: "Acest spital pentru copii a fost gândit în jurul copilului și nu în jurul bolii".

Felicia Macaleț, jurnalist Euronews România: "Pare că suntem la un joc de joacă public, dar suntem într-un spital pentru copii bolnavi de cancer. Acesta este locul unde ei se vor putea juca. Au fost gândite toate detaliile, așa încât și copiii bolnavi care trebuie să stea în izolare, vor avea ocazia sa vorbească cu prietenii lor, prin acele geamuri, atunci când vor simți nevoia să le fie un prieten aproape".

Artiștii din România, care au susținut proiectul "Dăruiește Viață", au trăit cu emoții mari momentul inaugurării.

Tudor Chirilă, actor: "Pentru mine, 1 decembrie e azi, 24 noiembrie. Sunt sătul de felul în care, 30 de ani, am auzit vorbele goale ale unității românilor. Pare că țara asta, de la 1918 încoace, tot încearcă să se unească. Au reușit însă să ne dezbine. Și acest proiect, pentru mine, ca cetățean, reprezintă mai mult semnificația unității."

Pavel Bartoș, actor: "De multe ori ți se zice că votul contează, fiecare lucru mărunt pe care îl faci contează. Acum chiar am avut satisfacția că un gest mic al meu a contat și, uite, s-a întâmplat".

Dana Rogoz, actriță: "Cât efort și câtă voință și câtă ambiție și câtă muncă sunt în spatele acestui proiect! E greu și procesul e încărcat de emoție. Am și plâns la proiecția pe fațada spitalului".

  • Pentru prima dată în România, un ONG construiește un spital de la zero, exclusiv din donații și sponsorizări.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE