Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Situație critică în spitalul județean Craiova. Este criză de medicamente și materiale sanitare

Este criză de medicamente și materiale sanitare la Spitalul Județean de Urgență Craiova. Medicii sunt nevoiți să-i trimită pe pacienți la farmaciile din apropiere, pentru că în spital nu se găsește aproape nimic din ceea e necesar tratamentelor. La secția de pediatrie, de exemplu, părinții sunt nevoiți să aducă de acasă până și banalele antitermice.

Pacienții care au nevoie de tratament la Spitalul Județean de Urgență Craiova se plâng că, pentru orice tip de intervenție, sunt trimiși să-și cumpere singuri medicamentele și materialele medicale.

Pacient: Trebuie să cumpăr antibiotic, trebuie să cumpăr pansament, tinctura aia, praf. Nu știu ce mai trebuie. Și ori are omul bani, ori nu are. Dacă eu nu am pensie, de unde? Trebuie să mă împrumut să plătesc. Asta-i România noastră!

Pacient: Atunci când am fost operat de prostată, mi-a spus: lista asta este. Aduci asta. Am dat plasa cu ce trebuie acolo și am intrat în operație, am făcut operația și cu asta mai departe.

Pacient: Suntem la spital. Spitalul nu are nici un fel de tratament, iar la poarta spitalului la farmacie are tratament, nu? Adică, cum la poartă există tratament, iar la spital nu. E sub orice critică. Adică, sunt salariat plătesc și aici vin și-mi plătesc tratamentul, nu?

Medicii recunosc că lipsuri au fost mereu, dar niciodată ca acum

În ultimul timp, criza de consumabile s-a acutizat, din cauza scumpirilor.

Eledor Cârstoiu - medic chirurgie și ortopedie pediatrică SJU Craiova: Sumele care vin dinspre Casa de Asigurări și Ministerul Sănătății bineînțeles că n-au putut să țină pasul. În ultima vreme discontinuitățile n-au mai putut fi acoperite nici măcar de eforturile pe care le facem noi în afara profesiei și a calității de angajați ai spitalului, fiindcă atât eu cât și foarte mulți colegi avem ONG-uri, suntem în legătură cu ONG-uri care ne ajută să suplinim o parte din aceste lipsuri. Pe parte de medicamente, putem interveni mai greu, dar putem interveni pe parte de consumabile, pe parte de apertură medicală.

Ca să-și poată trata cum trebuie pacienții, medicii sunt nevoiți să planifice unele intervenții în funcție de perioada în care se face aprovizionarea cu materiale medicale.

Eledor Cârstoiu - medic chirurgie și ortopedie pediatrică SJU Craiova: Avem discontinuități. Sunt medicamente care există câteva zile, apoi trebuie să le înlocuim cu altele. E foarte greu să coordonezi tratamentul unui pacient în condițiile în care aprovizionarea cu medicamente este discontinuă.

Un antibiotic, dacă nu ești prevăzător, ca să zic așa, să-l rezervi pentru perioada pe care o estimezi pentru pacient, riști ca după trei zile să îl schimbi cu alt antibiotic, că nu se mai găsește în farmacie. Fiind vorba de copii, da. Pe alte secții se întâmplă la fel.

Medicii de la Spitalul Județean din Craiova sunt disperați. Au trimis un scrisoare deschisă Ministerului Sănătății, în care cer o soluție la această criză a medicamentelor.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE