Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Un singur medic în toată secția de Terapie Intensivă, la Spitalul Județean de Urgență din Pitești

Spitalul Județean de Urgență din Pitești rămâne cu un singur medic la secția de Terapie Intensivă, de la 1 decembrie. Asta dacă nu se va găsi o soluție prin care să fie detașați medici de la alte spitale. În orice caz, deficitul de personal medical calificat este mare și există riscul ca activitatea de la ATI să nu se poată desfășura în condiții normale. Unul dintre motivele lipsei medicilor din secția de terapie intensivă de la spitalul din Pitești este volumul foarte mare de muncă. 

Luminița Galbenu este medic primar la secția de Terapie Intensivă de la Spitalul Județean de Urgență din Pitești. Împreună cu alți doi medici reușește cu greu să asigure funcționarea secției. Însă, unul dintre colegii ei a demisionat, iar celălalt intră în concediu medical prelungit, de la 1 decembrie. 

Luminița Galbenu, medic primar: ”Activitatea nu se poate desfășura în aceste condiții. Eu am speranța că se va găsi o soluție. Nu suntem suficienți, noi oricum avem un deficit foarte mare de medici, oricum activitatea este foarte grea, lucrăm sub un stres maxim datorită acestui lucru. Noi ar trebui sa fim 13 medici împreună cu șeful secției și în acest moment suntem trei. Și lucrurile vor fi și mai grave, practic imposibil de asigurat activitate continua.” 

”O să fie foarte nasol pentru noi toti în cazul în care… apelăm la alți medici, mergem la Capitală. Cred că ar trebui sa se facă ceva să avem doctori , mai ales pe Terapie Intensivă, acolo unde viața oamenilor atârnă de un fir. Ferească Dumnezeu să nu aiba nimeni nevoie”, spune un pacient.

La Spitalul de Urgență din Pitești nu sunt aduși doar pacienții din oraș. Sunt aduși și bolnavii din județele învecinate precum Dâmbovița și Vâlcea. Mai mult decât atât, în fiecare zi după ora 14 toate cazurile grave din județul Argeș sunt redirecționate către acest spital.

Ștefan Costin, director medical Spitalul Județean de Urgență Pitești: ”Majoritatea medicilor pleacă spre privat, pleacă la spitale mai mici unde munca probabil este mai mică. Prezentările la noi în urgență sunt într-un număr foarte mare. Până acum nu ni s-a comunicat nimic, consiliul județean, împreuna cu spitalul județean au făcut toate demersurile necesare pentru atragerea de noi medici.”

Secția de ATI, fără medici

Situația pare să nu aibă rezolvare pentru că niciun medic cu specializare în Terapie Intensivă nu vrea să se detașeze la Spitalul de Urgență din Pitești. Asta deși cei care ar veni să lucreze la spital ar primi inclusiv locuințe de serviciu.   

Radu Perianu, prefectul județului Argeș: ”DSP va face o solicitare de informare și o solicitare de ajutor către Ministerul Sănătății. Pentru a solicita ajutor la toate forurile competente și în măsura de a rezolva aceasta situatie.”

Anci Ionescu, Consiliul Județean: ”Avem sprijinul Consiliului Județean din toate punctele de vedere inclusiv cu locații pentru locuințe pe perioada când vin acești medici. N-aș putea să vă spun că pe medici îi nemulțumește ceva în mod special legat de salariile pe care le au.” 

Deficitul medicilor în spitalele din România este de 1.200 pe an. Este, însă, un număr aproximativ, pentru că România nu are o bază de date în care să existe totalul medicilor din spitale și nici al posturilor neocupate. Cea mai mare lipsă de personal medical calificat este la specializările anestezie și terapie intensivă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE