Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

CNAS a solicitat Guvernului 4,2 miliarde lei, a primit 1,7 miliarde lei din Fondul de rezervă

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a cerut 4,2 miliarde de lei şi a primit 1,7 miliarde din Fondul de rezervă al Guvernului.

Andrei Baciu spune că aceşti bani vor fi alocaţi, în primul rând, pentru salariile angajaţilor, restul urmând să fie distribuiţi în procente egale pentru domeniile de asistenţă medicală.

"La şedinţa la şedinţa de Guvern de săptămâna trecută au fost alocate 1,7 miliarde de lei din Fondul de rezervă pentru bugetul Casei Naţionale.

Solicitarea noastră a fost de 4,2 miliarde, iar, în conformitate şi cu ce a declarat la finalul şedinţei purtătorul de cuvânt al Executivului, în absenţa unei rectificări, aceasta este soluţia prin care se alocă fonduri pentru toţi ordonatorii de credit, motiv pentru care aceasta a fost suma alocată în acest moment.

Vom avea în continuare toate aceste demersuri pe care le facem deja de multe săptămâni pentru a ne asigura că banii necesari vor ajunge şi la CNAS şi ulterior la furnizori", a explicat Baciu.

Pentru ce a solicitat CNAS fondurile

El a menţionat că din aceşti bani se vor asigura, în primul rând, salariile către angajaţii din domeniul sănătăţii şi banii rămaşi vor fi distribuiţi într-un procent egal către toate domeniile de asistenţă medicală pe care CNAS le plăteşte.

Întrebat dacă CNAS va mai primi bani, Baciu a răspuns: "Acesta este mecanismul existent în momentul de faţă, noi facem toate demersurile pentru a identifica cele mai bune soluţii şi pentru a traversa această perioadă foarte dificilă".

"Vom continua să avem aceste discuţii şi analize pe care le avem, de altfel, de săptămâni de zile, de luni de zile în dorinţa de a preîntâmpina dificultăţile pe care le întâlnim acum şi de a traversa cât mai bine această situaţie destul de dificilă", a adăugat Andrei Baciu.

Potrivit acestuia, există o procedură de distribuire a acestor bani destinaţi pentru luna noiembrie.

"Practic, alocarea şi distribuirea în ţară a unui astfel de buget de obicei se face într-o lună de zile. Atunci când se alocă acelaşi buget pentru o lună de zile în mai multe reprize, practic trebuie repetată acea muncă de mai multe ori. Toţi angajaţii de la CNAS au lucrat şi vineri şi sâmbătă până la miezul nopţii tocmai pentru a putea face banii să plece cât mai repede", a transmis Baciu.

Baciu: Situația spitalelor e destul de serioasă

Preşedintele CNAS a mai spus că situaţia spitalelor este "destul de serioasă" şi lucrurile trebuie tratate "cu mare responsabilitate".

Întrebat în legătură cu diferenţa de bani care rămâne neacoperită, având în vederea că CNAS a primit doar 1,7 miliarde de lei, Andrei Baciu a precizat: "În absenţa unui mecanism de rectificare bugetară, alocările se fac, cel puţin în cazul nostru, (...) lunar".

"Practic, aceştia sunt banii pentru luna noiembrie, urmând ca discuţia pentru luna decembrie să o avem. Avem deja, evident, o analiză foarte clară transmisă în multiple rânduri pentru luna decembrie, însă alocările pentru luna decembrie vor urma în perioada următoare. Pentru noiembrie, aceasta este situaţia", a mai explicat Baciu.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE