Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Tipărirea cardurilor de sănătate va fi reluată. Ce este cardul de sănătate și cine beneficiază de acesta

Se va reluat procesul de tipărire a cardurilor de sănătate pentru persoanele asigurate și pentru cele care au împlinit vârsta de 18 ani. Ministerul Sănătății a încheiat un nou Acord-cadru, pe termen de 3 ani, ce are ca obiectiv realizarea a 1,2 milioane de carduri de sănătate.

Primele 400.000 de carduri de sănătate vor fi livrate către Casele Județene de Asigurări de Sănătate în două loturi. Primul lot, de 200.000 de carduri, se va livra până la data de 31 noiembrie 2023, iar al doilea lot, pe 15 decembrie 2023.

Bugetul alocat pentru cele 400.000 de carduri este de aproximativ 5,5 milioane lei, iar distribuirea lor va fi realizată de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Ultima tipărire a avut loc acum 4 ani, în 2019.

Cardul de sănătate este instrumentul prin care se face dovada calității de asigurat la accesare serviciilor medicale și care confirmă prezența asiguratului la unul din furnizorii de servicii medicale din sistemul de asigurări sociale de sănătate.

Cum poți intra în posesia cardului național de sănătate?

Ministerul Sănătății nu a dacă există o nouă procedură pentru a intrat în posesia cardului de sănătate sau va fi urmat procesul din ultimii ani. În 2014, când a început procesul de distribuire, cardurile erau livrate personal de poștaș în baza unui act de identitate şi a semnăturii de primire. Poştaşul face cel puţin două vizite la domiciliul asiguratului şi, în cazul în care acesta nu va fi găsit acasă, îi va lăsa un aviz poştal pe care va fi menţionată perioada în care asiguratul poate să ridice cardul de la oficiul poştal, potrivit informațiilor disponibile pe site-ul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.

Cum activezi cardul de sănătate?

Activarea cardului de sănătate se va face la orice furnizor de servicii medicale (cabinet de medicină primară, spital, ambulatoriu, laborator) la care asiguratul va apela prima dată după primirea cardului. Nu este necesar ca asiguratul să meargă special la medic pentru activarea cardului.

Operaţiunea de activare durează maxim 30 de secunde şi constă în înlocuirea codului pin iniţial al cardului (000) cu un cod pin din patru cifre ales de asigurat, pe care acesta nu trebuie să îl divulge. Codul pin rămâne în proprietatea asiguratului, la fel ca şi cel de la cardul bancar.

Cum poate fi utilizat cardul de sănătate?

Odată activat, cardul de sănătate va fi prezentat ori de câte ori asiguratul apelează la furnizorii aflați în contract cu casa de asigurări de sănătate pentru servicii medicale sau farmaceutice. Furnizorul va introduce cardul în cititor, iar asiguratul va tasta codul pin.

Utilizarea cardului reprezintă dovada că asiguratul a fost prezent la furnizorul de servicii medicale. În acest fel se validează serviciul de care a beneficiat, în vederea decontării din fondul de asigurări sociale de sănătate.

Pentru serviciile medicale de urgență nu este necesară utilizarea cardului de sănătate. Aceste servicii fac parte din pachetul minim de servicii medicale, care se acordă atât persoanelor asigurate cât şi celor neasigurate.

Ce valabilitate au cardurile?

Cardurile de sănătate care sunt distribuite pentru persoanele de peste 18 ani, asigurate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), au avut inițial o valabilitate de cinci ani de la data emiterii.

Valabilitatea a fost prelungită cu încă șapte ani, pentru 14 milioane de români care ar fi rămas fără carduri de sănătate valabile până în 2021, potrivit unei hotărâri a Guvernului, emisă în anul pandemic 2020.

Mulți tineri români, fără card de sănătate

Contribuția pentru sănătate se reține automat din salariu, în schimb românii nu beneficiază la fel de ușor de servicii medicale. Fie este vorba de birocrație, fie oamenii nu au tot ce le trebuie. Spre exemplu - cardul de sănătate emis. Obligatoriu în România pentru orice consultație medicală gratuită sau pentru rețete compensate, spre exemplu.

Fără card de sănătate sunt toți tinerii care un ajuns la majorat în ultimii ani. Ei primesc servicii decontate doar dacă au noroc să funcționeze sistemul informatic, în care se verifică dacă o persoană este asigurată și care se blochează adesea, subliniază medicii de familie.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE