Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Buzoienii refuză cardurile de sănătate din motive religioase și de conștiință

Peste 1.600 de carduri de sănătate au fost blocate la nivelul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Buzău, în majoritatea cazurilor fiind vorba despre persoane care le-au refuzat din motive religioase şi de conştiinţă, potrivit Agerpres.

Numărul celor care au refuzat cardul de sănătate în favoarea unei adeverinţe care să le asigure accesul la servicii medicale a fost constant în ultimii ani, arată datele CJAS Buzău.

La nivelul anului 2023, în jur de 1.600 de carduri figurează ca fiind blocate, iar cei mai mulți dintre beneficiari le refuză pe motive ce țin de orientările religioase.

„La nivelul CJAS Buzău sunt în evidenţă 1.622 carduri naţionale de asigurări de sănătate blocate. Au fost eliberate adeverinţe de asigurat pentru persoanele care au refuzat cardul de sănătate pentru motive religioase, astfel: în anul 2020 - 1.717 adeverinţe cu o valabilitate de 3 luni fiecare (o persoană a beneficiat de maxim 4 astfel de adeverinţe într-un an); în anul 2021 - 1.729 adeverinţe; în anul 2022 - 1.781 adeverinţe; în anul 2023 (până în prezent) - 1.106 adeverinţe”, se arată într-un răspuns al CJAS Buzău la o solicitare AGERPRES.

Refuzul cardurilor de sănătate nu se răsfrânge asupra drepturilor pe care beneficiarii le au

Refuzul cardurilor de sănătate nu se răsfrânge asupra drepturilor pe care beneficiarii le au. Prin urmare, serviciile medicale de care au nevoie pot fi validate în baza adeverinţelor eliberate de CJAS.

„Refuzul cardului şi utilizarea adeverinţei de asigurat care înlocuieşte cardul de sănătate nu are impact asupra derulării actului medical, pacientul dovedindu-şi calitatea de asigurat prin prezentarea adeverinţei prin care dovedeşte refuzul primirii cardului de sănătate. Furnizorii care acordă servicii pacienţilor beneficiari ai acestor adeverinţe vor valida serviciile medicale efectuate prin înregistrarea respectivei adeverinţe", informează CJAS Buzău, conform sursei menționate mai sus.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE