Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Prevenirea bolilor, noua prioritate în sănătate. Analize gratuite anual pentru cei cu vârsta între 18 și 39 de ani

Publicat de: Euronews

Guvernul a aprobat noul contract-cadru pentru acordarea serviciilor medicale. Este o reformă în folosirea asigurărilor de sănătate, pentru că se pune accentul pe prevenirea bolilor și tratarea lor în faze incipiente, spune Casa Națională de Asigurări de Sănătate. 

În primul rând, medicii de familie nu trebuie să se mai limiteze la un plafon de preț când recomandă analize preventive. Noul contract-cadru prevede un set complet de analize gratuite, o dată pe an pentru cei cu vârste între 18 și 39 de ani. 

Cei care au între 40 și 60 de ani vor beneficia de consultații preventive gratuite, pentru depistarea precoce a unor boli cum ar fi cele cardio-vasculare, oncologice sau a diabetului.

Pentru cei de peste 60 de ani, paleta analizelor gratuite se extinde pentru depistarea osteoporozei, evaluarea sănătăţii mintale, a riscului de demenţă şi a depresiei. Același contract-cadru reglementează pentru prima dată plata în funcţie de performanţă pentru medicii de familie și își propune să stimuleze și medicii din mediul rural.

Totodată, a fost creat cadrul legal pentru creşterea accesului pacienților la servicii de medicină fizică şi de reabilitare în ambulatoriu. Îngrijirile medicale şi paliative se vor putea acorda la locuința unde stă în mod real, indiferent de casa de asigurări de sănătate la care este luat în evidență, adică domiciul de pe buletin.

De asemenea, se introduc servicii noi şi creşte la șase luni perioada pentru care asiguraţii cu vârsta sub 18 ani pot beneficia de îngrijiri medicale şi paliative la domiciliu. Important să precizăm faptul Noile prevederi se aplică începând cu 1 iulie.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE