Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Aștepți sau plătești. Când vor să-și facă analize gratuite unii români află că nu mai sunt fonduri

Statisticile spun că românii nu sunt foarte proecupați de prevenție în ceea ce privește starea lor de sănătate. Își fac analize rar și de cele mai multe ori destul de târziu.

Totuși, când vor să își facă analize decontate de stat se lovesc de problema plafoanelor inexistente la clinici. Românul plătește 10% din salariu pentru asigurarea de sănătate.

"Am făcut analizele cu bani de fiecare dată"

Când vor să își facă analize gratuit, cei mai mulți români primesc răspunsul că nu mai sunt fonduri pentru a putea fi decontate de stat. Banii alocați clinicilor și laboratoarelor medicale se epuizează în primele zile ale lunii, astfel că pacienții se văd puși în fața unei alegeri: să se înscrie pe listele de așteptare sau să plătească din buzunarul lor.

"M-am dus o lună de zile, în fiecare zi, dimineața și la prânz, să văd dacă le-au venit fonduri sau nu. Că spuneau că nu le-au venit", povestește o femeie.

"Niciodată nu se găsesc locuri pentru acele analize gratuite. Le-am făcut cu bani de fiecare dată", spune altă femeie.

Nu toate clinicile își epuizează însă bugetul lunar alocat pentru investigațiile medicale. Laboratoarele mici ce au contract cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate au, de cele mai multe ori, plafonul necesar pentru analizele decontate de Stat.

Larisa Mezinu - Bălan, purtător de cuvânt CNAS: "Sunt timpi mari de așteptare la clinicile mari de analize medicale sau de radioimagistică, pentru că sunt vizate de majoritatea persoanelor asigurate. Furnizorii aflați în contract cu CNAS asigură la contractare sevicii de calitate."

Afecțiunile pentru care analizele sunt mereu decontate

Sunt anumite afecțiuni, cum ar fi COVID, diabet sau boli cardiovasculare, pentru care chiar dacă nu există bani, se pot face analize decontate de stat. Condiția este ca medicul să bifeze pe biletul de trimitere secțiunea monitor.

Larisa Mezinu - Bălan, purtător de cuvânt CNAS: "Biletele de tip monitor acoperă cam toate bolile importante de care pacienții din România suferă, astfel încât să le dăm posibilitatea să aiba acces rapid la rezultate în vederea monitorizării stării de sănătate. Dacă în 2021 aveam puțin peste 320 de mii de persoane, în 2022 numărul acestora a fost aproape dublu."

Ministrul Sănătății spune că problema ar putea fi rezolvată de medicii de familie.

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății: "Noi ne dorim să avem o depistare cât mai rapidă a bolilor. Pacienții au dreptul să facă aceste analize în scop preventiv. Analizele recomadate de medicul de familie pot să depășească plafonul. Trebuie să vorbim cu medicii de familie astfel încât să existe o programare mai mare a pacientilor către investigații."

Rodica Tănăsescu, Vicepreședintele Asociației Medicilor de Familie București – Ilfov: "Nu există analize anuale preventive pentru toți pacientii la fel. Pentru consultațiile preventive analizele care țin de această consultație preventivă sunt puține. În general este suficientă o consultație de prevenție o data la trei ani."

Un ONG din Sibiu a pus la punct o hartă online interactivă prin care oricine poate afla dacă mai există fonduri în plafon și unde s-ar putea programa pentru analizele medicale și investigațiile imagistice compensate.

Aceste informații sunt afișate și pe portalul CNAS. Cu toate acestea, datele nu sunt exacte. Raportările sunt facultative și pot avea întârzieri cuprinse între 24 și 48 de ore.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE