Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Copiii învață cum să combată bullying-ul în școli. OMS: România, pe locul trei în clasamentul european, când vine vorba de abuzul în școli

Din doi elevi, unul este o victimă a bullying-ului în România, iar conform Organizației Mondiale a Sănătății, ne plasăm pe locul trei în clasamentul european, când vine vorba de abuzul în școli. Dar există soluții. Organizația Salvați Copiii ține ore despre discriminare, bullying și drepturile copilului, în 200 de școli din România. Elevii învață de mici despre empatie și toleranță.

Discuțiile despre bullying îi ajută pe copii să identifice situațiile în care un coleg ar putea fi agresat. Peste 80% dintre elevi spun că au fost martorii unor astfel de situații și tocmai intervenția martorilor - potrivit specialiștilor - l-ar putea face pe agresor să renunțe.

Tina, elevă: Am învățat ce să fac în caz de bullying. Și dacă sunt martor și dacă sunt victimă. Ar trebui să anunț un adult: profesor, doamna dirigintă sau un părinte și să iau măsuri.

Gabriel, elev: Aș alege să spun la un profesor despre ce situație este și să se remedieze situația.

Vlad, elev: Nu trebuie să aplici bullying și să dai afară pe un copil dintr-un grup sau să-l jignești.

Deși bullying-ul se petrece între copii, în cele mai multe cazuri, responsabili pentru a combate fenomenul sunt adulții.

Cei mici trebuie doar să aibă informațiile necesare.

Florentina Ruiu, profesoară: Am observat că în momentul în care discutăm despre asta sau când participăm la o astfel de activitate avem o serie de AHA-uri și se aprind niște beculețe. E foarte important să îi expunem unor astfel de contexte și unui astfel de conținut.

Unul din doi elevi din România este victima actelor de umilire, amenințare sau chiar și violență fizică. În ultimul an, cazurile de bullying din țara noastră au crescut. De la 7.700 la aproape 11.000.

Experții spun că datele reale sunt mult mai grave

Deși numărul agresiunilor a crescut, mulți elevi încă nu raportează abuzul. Efectele bullying-ului pot să ducă de multe ori la anxietate sau depresie.

Daria Pricope, Coordonator Salvați Copiii: Nu-și mai dorește să ajungă la școală. Nu-și mai dorește să mai facă parte din comunitatea care-l marginaliza. Și se ajunge, dacă fenomenul e grav, chiar la abandon școlar. Pe parte emoțională, clar, copilul se închide în el, devine tot mai timorat. Va fi tot mai puțin deschis față de părinți, față de adulți și față de comunitatea lui.

Orele despre bullying sunt susținute de voluntari în 200 de școli din România. Însă nu toți părinții își lasă copiii să participe.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE