Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Dispută pe legile Educației. Mai multe ONG-uri, protest în fața Guvernului față de implicarea Bisericii în Legile Educației

Mai multe ONG-uri au protestat în fața Guvernului față de implicarea cultelor religioase în Legile Educației.

Asociațiile care luptă pentru drepturile omului spun că sugestiile propuse de Biserica Ortodoxă Română sunt discriminatorii și că îngrădesc dreptul tinerilor la educație.

De cealaltă parte, BOR susține că expunerea copiilor la concepte precum diversitate și ideologiile de gen ar fi o îndoctrinare care ar face ca elevii să își înceapă viața sexuală mai repede.

ONG-urile pentru drepturile omului acuză cultele religioase și Biserica Ortodoxă Română că schimbările propuse sunt o tentativă de limitare a dreptului la demnitate.

BOR cere ca diversitatea, ideologia de gen și sintagma orientare sexuală, să fie scoase din legile educației. Experții în egalitate de gen spun că educația sexuală în școli și incluziunea socială joacă un rol crucial în dezvoltarea copiilor.

”Educația sexuală are rolul de a te proteja acum, dar și pe viitor împotriva violenței sexuale și te ajută să ai o viață sănătoasă din punct de vedere al corpului și o viață lipistă de abuz.”, a declarat Cristina Praz, expert egalitate gen FILIA.

Ce spun reprezentanții Bisericii

”Este propusă ca obligație de predare, promovare în școală. Atunci când o instituție promovează ceva, ea validează instituțional ceea ce s-ar putea numi o valoare. Dar diversitatea sexuală nu este o valoare în sine.”, spune purtătorul de cuvânt BOR, Vasile Bănescu.

Proiectul de lege prevede că sistemul de învățământ are la bază valori precum diversitatea, definită ca respectarea diferitelor perspective culurale, etnice, identitare, a empatiei și pozitivarea imaginii de sine individuale. Un studiu Salvați Copiii arată că jumătate din elevi au fost victime ale bullyingului anul trecut.

Biserica Ortodoxă Română spune că societatea română nu mai este una tabu, iar copiii își pot lua informațiile despre sexualitate despre internet, dar predare educației sexuale în școli i-ar influența să își înceapă viața sexuală mult mai repede, asta în contextul în care România are cele mai multe mame minore din Uniunea Europeană. 85% dintre ele, renunță la educație.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE