Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Biserica vrea să dispară sintagma "orientare sexuală" din învățământ

Patriarhia Română critică noile legi ale educației. Reprezentanții a 12 culte religioase, în frunte cu Biserica Ortodoxă Română, au trimis o scrisoare Guvernului, prin care au cerut eliminarea definiției diversității și a sintagmei "orientare sexuală" din învățământ. Premierul Nicolae Ciucă i-a cerut ministrului Educației, Ligia Deca, să clarifice situația.

BOR nu crede în ideologia de gen

În scrisoarea trimisă Guvernului, Biserica Ortodoxă Română precizează că "prezentarea unor forme de sexualitate marginală ca firești este una total abuzivă și nocivă pentru formarea intelectuală și morală tinerilor". Imediat ce a primit informația, premierul Nicolae Ciucă a discutat cu ministrul Educației, Ligia Deca.

Nicolae Ciuca, premierul României: "Am rugat-o pe doamna ministru să analizeze împreună cu consilierul pe care îl are la minister. Dumneaei mi-a zis că parte din solicitările care sunt în cuprinsul acestei cereri au fost deja cuprinse în lege. Pentru celealte urmează să aibă loc alte întâlniri și să clarifice dacă se va introduce ceva nou în lege."

Purtătorul de cuvânt al Arhidiecezei Romano-Catolice, consideră că noile legi ale educației nu ar trebui să permită ca în manuale să existe termeni ca diversitate și orientare sexuală.

Tarciziu-Hristofor Șerban, purtător de cuvânt al Arhidiecezei Romano-Catolice: "Considerăm că egalitatea de șanse între bărbați și femei și lupta împotriva discriminării sunt complet distincte de conceptul gender pe care coaliția pentru egalitate de gen dorește să-l implementeze în manualele școlare. Termenul de orientare sexuală provine din ideologia gender și ne introduce într-o altă viziune antropologică. Problemele de orientare sexuală nu au ce căuta în manuale, profesorii să nu fie obligați să predea manuale cu teme din ideologia gender."

În replică, profesorul Ciprian Mihali amintește că tinerii au nevoie de o educație bazată și pe valori ca toleranța și libertatea umană.

Ciprian Mihali, profesor la UBB Cluj-Napoca: "Această scrisoare face deservicii educației și cultelor religioase, pentru că încalcă un principiu fundamental al educației, care trebuie să fie neutră religios, în spiritul unei valori ale toleranței, ale diversității și libertăților umane. Nu e o întâmplare că scrisoarea a stârnit atât de multe reacții și frisoane în spațiul public românesc."

Solicitarea Patriarhiei Române a strânit numeroase reacții. Agenția pentru dezvoltare Comunitară "Împreună", a transmis că "principiile diversității, drepturilor omului, echității sunt fundamente ale Uniunii Europene și respectarea acestora sunt garantate de legislația românească în vigoare".

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE