Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

85% dintre elevi, expuși bullying-ului. Victimă: „Profesorul, dacă nu erai cuminte, te lua la bătaie”

Numărul cazurilor de bullying din școli a crescut anul trecut, arată datele unui studiu Salvați Copiii. Aproape 11.000 de agresiuni au fost raportate, iar cele mai multe dintre acestea sunt cazuri de bullying între elevi.

Organizația Salvați Copiii trage un semnal de alarmă legat de gravitatea acestui fenomen în contextul Zilei Internaționale pentru Nonviolență în școli. În 2021-2022, au fost raportate peste 3.000 de cazuri în plus față de anul școlar precedent.

Cristina Adam, coordonator proiect Prevenire Bullying, Salvați copiii: „Dacă în 2016 era un procent de 73% de copii care au fost martori sau au fost implicați direct în situații de bullying, acum identificăm peste 85% dintre copiii din România care spun că au fost martori sau au fost direct implicați în situații de bullying. Acești copii pur și simplu simt că nu aparțin grupului și nu sunt implicați în niciun tip de activitate”.

Cazurile de agresiune din partea adulților care ar trebui să-i învețe sunt, de asemenea, frecvente. Asta fiindcă educația, atât la școală cât și în multe familii, se bazează pe conceptul de „pedeapsă”, spun cercetătorii.

Cristina Adam, coordonator proiect Prevenire Bullying, Salvați copiii: „Practic, dacă un copil nu își face tema, de regulă primește o pedeapsă, dar o pedeapsă dată în așa fel încât acel copil nu poate învăța nimic și atunci copilul va învăța să se ascundă de cele mai multe ori. Nu există o situație de învățare în momentul în care copilul este umilit în fața clasei, în care i se aruncă cu caietul, i se spune că nu este bun de nimic. Peste 70% dintre copiii care au fost intervievați au spus că s-au aflat la școală în situația de a fi pedepsiți când nu știau ceva sau când nu și-au făcut tema. Ei trăiesc într-un climat de frică”.

Elevă, victimă a bullying-ului: „Profesorul, dacă nu erai cuminte, te lua la bătaie, dacă nu-ți făceai tema, te lua la bătaie. Copiii, fiindcă sunt brunetă, au început să zică că sunt neagră, urâtă și tot felul de jigniri și vă dați seama că a continuat. Îmi făceam temele și mă fura somnul cu capul pe masă și mă trezeam noaptea, la 12-1 noaptea și plângeam că nu mi-am făcut temele și mă bate a doua zi”.

Miruna Croitoru, președintele Consiliului Național al Elevilor: „Trebuie să punem accent pe consilierea școlară, să discutăm atât cu elevii care sunt agresori, pentru că și ei au motive care pot veni din familie, dar de aceea este absolut necesar să discutăm cu ambele părți implicate și să existe consiliere de calitate”.

Din 2020, legea îi obligă pe profesorii care observă un astfel de fenomen sau cărora li se raportează o situație de bullying să o semnaleze conducerii.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE