Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

„Orice agresor a fost mai întâi o victimă”. Cum ne influențează abuzul viața

Numeroase subiecte au acaparat zilele acestea internetul și au reaprins dezbaterea cu privire la felul în care societatea românească se raportează la femei. Oana Băluță, conferențiar universitar doctor, activist pentru drepturile femeilor și Anca Maftei, psihoterapeut au vorbit la Euronews România despre acest fenomen și despre modul în care ne influențează viața.

Normalizare a transformării femeilor în obiecte

De ce ar contribui cuvintele unei persoane publice la un mediu nesigur?

Oana Băluță: „Cuvintele au o putere fantastică pentru că normalizează transformarea femeilor în obiecte, normalizează tipul acesta de interacțiune dintre femei și bărbați, în care bărbații cred că își manifestă puterea asupra femeilor evaluând, punând femeile la locul lor, rușinându-le dacă nu arată conform unor tipare pe care tot ei le construiesc. Așadar, cuvintele sunt foarte importante pentru că au această putere de a ne construi realitatea și de a normaliza o stare, care în realitate reflectă niște relații inegale de putere între femei și bărbați și o societate care subordonează femei.”

Cum de nu se întâmplă și invers? De la femeie la bărbat?

Oana Băluță: „Vorbim de o societate patriarhală, iar societatea patriarhală, prin definiție, este o societate în care puterea este în mâna bărbaților. Fe că vorbim despre puterea de a defini lumea, puterea de a stabili ce este valoros, ce nu este valoros, puterea de a stabili care este locul femeilor, inclusiv locul lor în spațiul public, în viața privată sau puterea lor de a stabili inclusiv câți copii să aibă femeile.”

„Orice agresor a fost mai întâi o victimă”

Anca Maftei: „Când aprofundăm mai mult această înțelegere, cu siguranță vom găsi că orice agresor a fost mai înainte o victimă, probabil că el însuși a fost maltratat într-o manieră similară și duce mai departe această încărcătură a agresiunii și a abuzului.”

Psihoterapeutul Anca Maftei a declarat că abuzul este prezent în viețile noastre în diferite forme și ne afectează inconștient.

Anca Maftei: „Fiecare dintre noi avem un istoric de viață care include abuzul, include bullyingul. Suntem într-o societate unde agresivitatea este prezentă în toate formele ei. Și atunci, această energie se incorporează în diferite părți, care iau forma agresorului, într-o manieră, mai mult sau mai puțin conștientă.”  

Rușinea, emoția care macină femeile

Conferențiarul universitar doctor Oana Băluță a explicat că recunoașterea unei greșeli are o valoare morală, dar este necesară și acceptarea faptului că această greșeală va avea consecințe.

Oana Băluță: „Ce m-a șocat pe mine foarte tare este lejeritatea, lejeritatea de a face declarații lejeritatea de a avea anumite comportamente în spațiul public, deschis la vedere. Fără niciun fel de jenă și asta îți arată din nou, normalizarea unui fenomen, normalizarea violenței asupra femeilor și normalizarea unor judecăți de valoare pe care anumiți bărbați se simt îndreptățiți și cred că au dreptul să o facă în raport cu femeile.”

Aceasta a declarat că fetele tinere sunt mai vulnerabile față de aceste declarații și încep să își pună întrebări legat de felul în care arată și cum acesta corespunde unor standarde. Cu toate acestea, și femeile adulte pot purta o astfel de povară din adolescență, dar acestea pot avea alte mecanisme de gestionare a emoțiilor, diferite față de fetele tinere.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE