Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

În apărarea copiilor abuzați sexual. Cinci mii de copii sunt agresați în fiecare an

La fiecare două ore, un copil este abuzat sexual în România. Însă doar unul din zece agresori este trimis în judecată.

Principalul motiv: lipsa de implicare a statului, în special a sistemului judiciar, în a instrumenta astfel de dosare. Situația este extrem de gravă, dar până acum a fost tratată în mod superficial. Lucrurile au început, însă, să se schimbe prin implicarea societății civile și a câtorva, puțini, procurori dedicați.

Cea mai importantă schimbare: amenajarea unor camere speciale și implementarea unor proceduri adaptate de audiere a copiilor abuzați, astfel încât să fie creat un mediu cât mai prietenos, care să nu le producă noi traume. Asociația pentru Victimele Infracțiunilor Sexuale, un ONG înființat de o fostă jurnalistă, a amenajat mai multe astfel de camere de audiere în țară. A făcut, practic, ceea ce trebuia să facă statul român.

Audierea copilului agresat, un proces greoi

O fetiță, în vârstă de numai 10 ani, a fost agresată sexual de către unchiul său. La secția de poliție, unde s-a dus împreună cu mama pentru a reclama agresiunea, a început însă un nou calvar. A fost nevoită să aștepte ore în șir pe holuri. Iar când, într-un final, a fost audiată, discuția cu ofițerul de poliție a mai durat câteva ore. Fetița a fost pusă să repete iar și iar experiența traumatizantă pe care a trăit-o.

Astfel de medii sordide sunt primul contact cu sistemul judiciar românesc pentru aproape toți cei aproximativ 5000 de copii agresați sexual în fiecare an în România. Cu câteva excepții. Iar aceste excepții sunt cele nouă camere de audiere special amenajate pentru minorii abuzați. Toate făcute de ONG-uri, majoritatea de către Asociația pentru Victimele Infracțiunilor Sexuale. Fondatoarea VIS este Mihaela Chiper, fostă jurnalistă cu experiență de 15 ani pe domeniul justiției.

Mihaela Chiper, președinta Asociației VIS: Am văzut cum o fetiță care trecuse prin abuz sexual din partea unui medic, în cabinetul său, cu părinții pe hol, a trebuit să aștepte pe holul instanței foarte multe ore pe genunchii părinților, ca să fie audiată în sala de judecată, cu agresorul de față. Și lucrul acesta mi-a generat o nouă perspectivă.

Camere pentru audierea minorilor

Așa au apărut opt „Locuri de bine”, camere dedicate audierii minorilor, după un protocol adaptat vârstei. Audierea este condusă de către un specialist intervievator, într-un spațiu amenajat cu elemente și materiale care să îi ajute să își spună povestea cu un risc cât mai mic de retraumatizare, după standarde europene. Finanțarea a venit de la Asociația ”Zi de bine” a Melaniei Medelanu, și ea tot fostă jurnalistă. De curând, Mihaela a inaugurat, în Săftica, primul centru integrat pentru sprijinirea investigării violenței împotriva copiilor din România.

Mihaela Chiper, președinta Asociației VIS: Este camera în care sunt ascultați copiii care trec prin situații de violență. Aici ar trebui să stea doar un procuror în fața copilului victimă și pe scaunul de acolo să stea copilul.

Marian Trușcă, procuror: Practic, copilul nu va mai avea niciun fel de interacțiune cu mediul sordid al unei secții de poliție, astfel încât putem să eliminăm pe deplin riscul retraumatizării acestuia. Mai mult decât atât, toate procedeele probatorii care trebuie realizate cu copilul se pot realiza într-un timp foarte foarte scurt, în cursul aceleiași zile, astfel încât interacțiunea copilului cu mediul judiciar, care evident îi provoacă un stres, să fie minimă.

Frecvent, copilul este audiat într-o manieră clasică, ca un adult. Potrivit procurorului Marian Trușcă, sub 15% dintre dosarele cu minori abuzați sexual sunt trimise în judecată. Restul sunt clasate. De asemenea, există riscul ca unele soluții de clasare să fie greșite, iar copilul să se întoarcă în mediul în care a fost agresat.

Unicul cabinet de examinare medico-legală a minorului

Pe lângă audierea în camere special amenajate, de către procurori specializați, un alt aspect extrem de important este examinarea medico-legală a copiilor abuzați. Și această procedură trebuie făcută cu o grijă aparte. Mihaela a făcut primul pas și în această privință: a înființat, în centrul de la Săftica, unicul cabinet de examinare medico-legală cu specific pediatric din România.

Cabinetele de examinare medico-legală actuale folosesc tehnici învechite. În doar 3% din cazuri sunt cerute probe ADN, de exemplu, deși aceasta este dovedită de zeci de ani ca fiind cea mai bună metodă de a descoperi un agresor sexual. În alte state procentul este de 30%. Una dintre consecințele acestei carențe în România este că agresorii sexuali nedescoperiți comit noi abuzuri.

Cu fonduri norvegiene, nu cu bani de la buget, Ministerul Justiției a anunțat că va coordona înființarea de către Parchetul general a 35 de camere speciale pentru audierea minorilor.

Mihai Pașca, secretar de stat în Ministerul Justiției: Suntem într-un moment în care s-a conștientizat că este necesar acest progres, că este necesară preluarea și implementarea acestor standarde și iată că se fac pași în această direcție.

Eficiența camerelor de audiere și derularea anchetei de către procurori specializați este dovedită și de cifre. În ultimii doi ani, de cât a luat ființă prima astfel de cameră în cadrul Parchetului Capitalei, a crescut cu 25% procentul dosarelor cu minori abuzați sexual trimise în judecată.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE