Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ziua Copilului 2022. Evenimentele organizate pentru cei mici de 1 iunie, în țară

În România, Ziua Internaţională a Copilului este sărbătorită la data de 1 iunie, ca şi în alte aproximativ 50 de ţări. Totodată, alte peste o sută de ţări celebrează o zi a copilului la date diferite, potrivit Agerpres.

În mai multe oraşe din ţară sunt organizate miercuri, cu ocazia Zilei Internaţionale a Copilului, evenimente dedicate celor mici.

Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) a recomandat, prin rezoluţia 836, adoptată la 14 decembrie 1954, ca toate ţările să instituie o Zi universală a copilului, pentru promovarea colaborării internaţionale şi a conştientizării problemelor cu care se confruntă copiii din întreaga lume, dar şi a bunăstării acestora, sugerând guvernelor ca această zi să fie celebrată la o dată pe care fiecare ţară o consideră potrivită.

Organizaţia Naţiunilor Unite marchează această zi la 20 noiembrie, data la care au fost adoptate Declaraţia Drepturilor Copilului în 1959 şi Convenţia asupra Drepturilor Copilului în 1989. Convenţia stabileşte o serie de drepturi ale copiilor, între care dreptul la viaţă, la sănătate, la educaţie, la joacă, la viaţă de familie şi la protecţie împotriva violenţei.

Concert special pentru copii

Filarmonica de stat Oradea prezintă un concert special pentru copii, părinţi şi bunici, ce cuprinde muzică din desene animate.

„În fiecare zi copiii sunt în centrul atenţiei. Însă, pe 1 iunie avem un motiv în plus să îi sărbătorim, să ne bucurăm de zâmbetul şi inocenţa lor şi să le dedicăm diferite activităţi", a transmis Filarmonica.

Cele 11 piese din concert sunt astfel alese încât să fie pe placul copiilor şi vor fi interpretate de Ansamblul de suflători al Filarmonicii de Stat Oradea, dirijat de Lorenzo Moroni.

„Crosul Generațiilor pentru amatori”

Tineretul Social Democrat Brăila organizează, în Parcul Monument din municipiul reşedinţă de judeţ, „Crosul Generaţiilor pentru amatori".

Evenimentul se desfăşoară sub sloganul „Hai la cros, că-i sănătos" şi este împărţit pe patru categorii de vârstă: minicadeţi - până în 9 ani, fete şi băieţi; cadeţi între 10-14 ani, fete şi băieţi; juniori între 15-18 ani fete şi băieţi; seniori peste 18 ani, fete şi băieţi.

Participanţii vor primi tricouri şi baloane iar câştigătorii fiecărei categorii vor fi recompensaţi cu câte o bicicletă. Pentru locurile II şi III din fiecare categorie câştigătorii vor primi carduri cadou.

Teatru de păpuși, spectacole de magie și face-painting

Teatru de păpuşi, spectacole de magie, face-painting sunt printre evenimentele la care sunt aşteptaţi să participe copiii, pe 1 iunie, în patru parcuri din municipiul Constanţa.

Invitaţii speciali sunt, potrivit unui comunicat de presă transmis de Primăria Constanţa, căţeluşii năzdrăvani din Patrula Căţeluşilor.

„Pe 1 iunie, copiii de toate vârstele sunt invitaţi la distracţie şi joacă! E ziua lor şi merită cele mai frumoase surprize, iar Primăria Constanţa nu a vrut să îi dezamăgească şi le-a pregătit o mulţime de evenimente: teatru de păpuşi, spectacole de magie, baloane, face-painting, animaţie şi personaje de poveste. (...) Vă aşteptăm, aşadar, cu mic cu mare, pe 1 iunie, începând cu ora 11,00, în parcul de la Poarta 6 şi în parcul Viitorului din zona CET, iar de la ora 17,00, în parcul Tomis II şi în parcul de la Casa de Cultură", se arată în comunicat.

Spectacol de magie

În parcul de la Poarta 6 copiii sunt aşteptaţi, între orele 11,00 şi 13,00, la: Show Magie cu maestrul Adriano; animaţie pentru copiii talentaţi; Teatru de Păpuşi - Motanul încălţat; Talent Show - copiii vor face dovada talentului lor în muzică şi dans; Parada Mascotelor şi a personajelor de poveste; Colţul transformărilor de poveste - copiii vor avea ocazia să se transforme în personaje de poveste prin arta pictatului pe faţă sau pe mână; Baloane colorate pentru copii.

În acelaşi interval orar, în parcul Viitorului, se vor desfăşura activităţi similare, în plus având loc şi un spectacol interactiv cu Patrula Căţeluşilor.

Seria de evenimente va continua, între orele 17,00 şi 19,00, în parcul Tomis II şi în parcul de la Casa de Cultură.

Târgul de Jucării în Sibiu

Muzeul ASTRA din Sibiu organizează evenimentul Târgul de Jucării, ediţia a XV-a.

25 de meşteri populari din toate colţurile ţării susţin o serie de ateliere meşteşugăreşti interactive. În acest mod, vizitatorii pot învăţa cum se fac jucăriile de altădată.

„Toate activităţile din programul Târgului de Jucării sunt gândite special pentru toţi copiii şi toţi cei cu suflet de copil. Oricine poate experimenta şi desluşi, alături de meşterii noştri populari veniţi din diferite colţuri ale ţării, tainele confecţionării jucăriilor de altădată, prin intermediul atelierelor de confecţionat morişti, pictură pe şevalet, diafilmele copilăriei, hârtie manuală, decorat turtă dulce, olărit, pictură ceramică, confecţionat păpuşi, ateliere de colaj - treasure hunt în natură. Vom avea activităţi şi pentru familii (quiz-uri şi vânători de comori), trasee prin pădure, în Cursa cu obstacole a lui Creangă, campionate de jocuri de cărţi pe echipe, ateliere de storytelling marca Usborne, jocuri şi activităţi cu specific Taekwon-do, iar MindSpot invită la joacă atât părinţii, cât şi copiii. Apoi învăţăm cum să ne pregătim pentru Prima drumeţie şi ne delectăm cu spectacole de teatru interactiv - Cearta personajelor celebre, teatru de magie şi spectacole muzicale - Copilăria Compozitorilor'', a declarat reprezentantul muzeului, Raluca Andrei.

În ziua de 1 iunie, accesul în Muzeul ASTRA este gratuit pentru copiii cu vârsta sub 14 ani.

Spectacole de muzică și dans la Craiova

La Craiova, copiii sunt aşteptaţi la spectacole de muzică şi dans, ateliere interactive şi concursuri sportive, programate de dimineaţa până seara în zona centrală - Piaţa Fraţii Buzeşti, strada A.I. Cuza, pe esplanada teatrului, în Piaţa Mihai Viteazul, în Parcul Nicolae Romanescu şi pe stadionul de atletism.

Evenimentele sunt organizate de Primăria Craiova, cu sprijinul instituţiilor de cultură din subordine, în cadrul manifestărilor dedicate Zilelor Municipiului.

Militarii și polițiștii din Brașov au pregătit surprize pentru cei mici

Militarii şi poliţiştii din Braşov îi vor aştepta şi anul acesta pe cei mici, de ziua lor, cu surprize în cadrul mai multor evenimente organizate în colaborare cu alte instituţii şi parteneri privaţi din judeţ.

În curtea de la poalele Castelului Bran, între orele 9,00 - 18,00, va avea loc evenimentul intitulat „Fii Vânător de Munte pentru o zi", organizat de Compania de Administrare a Domeniului Bran, în colaborare cu Brigada 2 Vânători de Munte "Sarmizegetusa", la care vor participa militari români din cadrul structurilor brigăzii, alături de militari francezi şi belgieni.

Pe platoul din faţa Sălii Sporturilor „Dumitru Popescu Colibaşi" din municipiul Braşov, copiii vor putea să inspecteze autospeciale ale poliţiei şi pompierilor, să participe la jocuri interactive de educaţie rutieră şi să câştige premii.

În interiorul Sălii Sporturilor se va desfăşura evenimentul caritabil „Loveşte doar mingea pentru un zâmbet de copil", iniţiat de poliţişti, prin Corpul Naţional al Poliţiştilor, susţinut de Camera de Comerţ şi Industrie Braşov, care constă într-un miniturneu inedit de fotbal ce se va desfăşura între poliţişti vs pompieri, procurori vs avocaţi, preoţi vs medici şi inspectori ANAF vs întreprinzători.

Scopul evenimentului este strângerea de fonduri pentru cumpărarea unor pachete (rechizite, dulciuri) pentru copiii nevoiaşi din judeţ, iar braşovenii care doresc să susţină de pe margine echipele vor putea face o donaţie de minimum 10 lei la intrare. Intrarea copiilor va fi gratuită.

Filarmonica Brașov, spectacole pentru copii

Şi Filarmonica Braşov a pregătit o serie de spectacole pentru copiii şi tineri, între 1 şi 5 iunie, cu programe clasice, moderne şi de jazz.

Seria evenimentelor va debuta miercuri, la ora 19,00, cu un recital al pianistei Eva Garet, în vârstă de 16 ani, care va cânta alături de cvartetul Gaudeamus al Filarmonicii Braşov. Eva Garet a câştigat peste 40 de premii întâi şi de excepţie la concursuri şi olimpiade naţionale şi şi-a făcut debutul alături de orchestră pe scena Sălii Radio când avea doar 11 ani.

Intrare gratuită la Zoo Brașov

La Zoo Braşov, intrarea tuturor copiilor cu vârsta sub 14 ani şi a persoanelor instituţionalizate va fi gratuită. Între orele 11,00 şi 16,00, vor avea loc ateliere educaţionale, iar în cele mai importante zone ale grădinii cei interesaţi vor primi îndrumări şi vor putea afla răspunsuri la curiozităţile pe care le au, în cadrul evenimentului fiind prezenţi tineri ambasadori ai Zoo Braşov.

Copiii sunt invitaţi să descopere cele mai frumoase momente din copilăria părinţilor lor la Muzeul Amintirilor din Comunism de la Braşov.

„Cu ocazia Zilei Internaţionale a Copilului, Muzeul Amintirilor din Comunism a pregătit o serie de activităţi distractive, jocuri şi ateliere de creaţie, precum şi o expoziţie temporară cu jucăriile pe care le aveau în copilărie actualii părinţi. Toţi aveam aceleaşi jucării, mai ţii minte? Şi toţi ştiam să jucăm Elasticul sau Şotron, Baba Oarba sau Melcul. Adu-ţi copilul la MAdC şi arată-i cum a fost copilăria ta!", se arată într-un comunicat al Muzeului Amintirilor din Comunism.

Între orele 10,00 şi 18,00 cei mici vor putea confecţiona o jucărie „aşa cum făceau şi părinţii lor", se vor putea juca cele mai cunoscute jocuri de societate şi cele mai antrenante jocuri de exterior, vor putea descoperi diafilmele şi desenele animate pe care părinţii lor le adorau, vor asculta poveşti la pick-up şi vor putea gusta „sandvişul şcolarului", pe care cei mari îl aveau la pachet când se duceau la şcoală.

La rândul lor, adulţii sunt invitaţi să ia parte la distracţie alături de copii, să împartă o savarină ca pe vremuri, dar şi să viziteze muzeul.

Evenimente pregătite special pentru copii în județul Vâlcea

Autorităţile judeţului Vâlcea îi invită pe cei mici să sărbătorească printr-o serie de evenimente pregătite special pentru ei în diverse spaţii în aer liber şi din care nu vor lipsi spectacolele de teatru, dans şi muzică, concursurile cu premii, precum şi o întâlnire cu magicianul Robert Tudor.

Reprezentanţii Primăriei Râmnicu Vâlcea au anunţat că manifestările dedicate Zilei Internaţionale a Copilului se vor desfăşura în municipiu pe parcursul întregii zile, intrarea fiind liberă pentru toată lumea.

„Manifestările zilei de 1 iunie vor debuta la Grădina Zoologică la ora 10.00 cu spectacolul de teatru de păpuşi 'Greieraşul cântăreţ' oferit de Teatrul Municipal „Ariel'”. Tot de la ora 10.00, în Parcul Zăvoi, se va da startul Concursului de ciclism Wolf Bike Lykaios, ediţia a IX-a, destinat copiilor cu vârsta de până la 10 ani, un eveniment realizat de Clubul Sportiv de Tineret Lykaios. Lacul din Parcul Zăvoi va găzdui de la ora 11.15 Concursul Judeţean de Navomodele 'Cupa Alutus' organizat de Palatul Copiilor Râmnicu Vâlcea, competiţie ce va fi urmată la ora 12.00, pe esplanada Teatrului Municipal 'Ariel', de piesa de teatru „Cei 3 purceluşi". Un alt punct de interes pentru copii de ziua lor este în Parcul Mircea cel Bătrân, unde la ora 9.00 se va desfăşura Concursul Judeţean de Automodele 'Cupa Alutus', un eveniment realizat de Palatul Copiilor Râmnicu Vâlcea, iar de la ora 15.00, Clubul Leo Cozia îi invită pe cei mici la complexul de manifestări „Un zâmbet dulce de 1 iunie": picturi pe faţă, dansuri şi jocuri interactive, vânătoare de dulciuri etc.", au precizat reprezentanţii municipalităţii.

După-amiază, cei mici sunt aşteptaţi la Arenele Traian, unde edilii din Râmnic le-au pregătit alte surprize plăcute, între care premierea copiilor care au participat la concursul de pictură lansat de artiştii plastici râmniceni „Râmnicul meu", povestea muzicală „Petrică şi lupul" pusă în scenă de Trupa de Teatru Happy Place şi Filarmonica „Ion Dumitrescu", precum şi show-ul de magie al lui Robert Tudor ce va începe la ora 19,10.

Ziua Copilului va fi sărbătorită şi la Muzeul Satului Vâlcean de la Bujoreni, unde Consiliul Judeţean Vâlcea a pregătit, în colaborare cu mai multe instituţii de cultură judeţene, „Târgul Copilăriei", un eveniment ce va începe la ora 10,00 şi care va cuprinde spectacole de animaţie, muzică şi dans, precum şi alte activităţi şi jocuri în aer liber la care pot participa atât copiii, cât şi părinţii sau bunicii lor.

„Carnavalul Copiilor” în Galați

Mii de persoane sunt aşteptate pe 1 iunie la „Carnavalul Copiilor" organizat de Primăria Galaţi în Grădina Publică, între orele 10,00 şi 21,00.

Copiii vor putea interacţiona cu mascote şi personaje de film şi desene animate, din lumea basmelor româneşti şi internaţionale, cu statui vii-mimi, clovni şi personaje cu picioroange. Cei mici şi nu numai se vor putea bucura de momente artistice, demonstraţii de dans, concursuri şi jocuri de grup, precum şi spectacole de magie, muzică şi teatru, ateliere de creaţie - slime, lut, pictură, karaoke şi face-painting.

Începând cu ora 18,00, pe aleile din Grădina Publică se va desfăşura parada personajelor, iar zâmbetele celor prezenţi vor putea fi surprinse la cabina foto magică.

De asemenea, se vor organiza jocuri şi concursuri interactive: concursuri sportive (întrecerea în sac, rupe-sfoara, concurs de echilibru, ştafeta cu obstacole, tragerea la ţinta, limbo), Leapşa, Şotronul, Ghiceşte personajul, Găseşte-ţi locul, Ţară-ţară vrem ostaşi, Raţele şi Vânătorul, elasticul, căutarea de comori (treasure hunt), concurs de costume, concurs de desene pe asfalt, concurs de talente, iar distracţia poate continua la tobogan şi trambuline.

Muzeul Judeţean „Ştefan cel Mare" Vaslui organizează cu prilejul Zilei Internaţionale a Copilului o paradă a costumelor realizate din materiale ecologice, intitulată „Eco Fashion Show".

La eveniment vor participa elevi ai şcolilor din municipiul Vaslui.

„Elevii, împreună cu părinţii şi cadrele didactice, vor avea de realizat costume din materiale reciclabile: ziare, cutii de carton, folii şi pungi de plastic, ambalaje din plastic, cutii de tablă, pe care le vor prezenta în cadrul paradei. Fiecare copil îşi va descrie costumul, materialele folosite, tehnicile utilizate, cu cine a lucrat, ce înseamnă pentru el reciclarea şi care este importanţa reciclării", au transmis reprezentanţii muzeului.

În urma jurizării, cele mai bune costume vor fi premiate în cadrul unei ceremonii.

Acces gratuit la două muzee din Botoșani

Două muzee din Botoşani vor permite, pe 1 iunie, accesul gratuit al copiilor la expoziţiile proprii. Accesul publicului de până la 18 ani va fi liber la Muzeul de Ştiinţe ale Naturii din municipiul Dorohoi şi la Muzeul de Etnografie din municipiul Botoşani.

Ambele instituţii muzeale vor avea program de funcţionare între orele 9.00 şi 17.00.

Tot miercuri, Instituţia Prefectului, Inspectoratul Judeţean de Poliţie, Inspectoratul Judeţean de Jandarmi, Serviciul Teritorial al Poliţiei de Frontieră şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă vor marca Ziua internaţională a copilului printr-o expoziţie de tehnică prezentată de structurile Ministerului Afacerilor Interne.

De asemenea, între 10.00 şi 14.00, copiii vor putea vedea câini poliţişti, trupele speciale de intervenţie rapidă, dar şi maşinile de intervenţie. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE