Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ce valabilitate au cardurile de sănătate emise de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate

Cardurile de sănătate care sunt distribuite pentru persoanele de peste 18 ani, asigurate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), au avut inițial o valabilitate de cinci ani de la data emiterii.

Valabilitatea a fost prelungită cu încă șapte ani, pentru 14 milioane de români care ar fi rămas fără carduri de sănătate valabile până în 2021, potrivit unei hotărâri a Guvernului, emisă în anul pandemic 2020.

Ministerul Sănătății a subliniat faptul că pentru asigurații care au cardurile de sănătate emise până la data de 31 decembrie 2014, perioada de valabilitate s-a extins la şapte ani de la data rescrierii lor.

„Termenul de valabilitate al acestor carduri naționale este de 7 ani de la data rescrierii certificatului”, se arată în HG nr. 483/2020.

Ce este cardul de sănătate și ce informații sunt stocate

Cardul de sănătate este un card electronic, distinct de cardul european şi poate fi utilizat numai pe teritoriul României.

Informaţiile minime care pot fi stocate de pe cardul naţional de asigurări sociale de sănătate sunt următoarele:

1. numele, prenumele, precum şi codul numeric personal ale asiguratului;

2. codul unic de identificare în sistemul de asigurări sociale de sănătate;

3. numărul de identificare al cardului naţional.

Cardurile naţionale de sănătate se tipăresc (emit) din oficiu, prin extrageri periodice din registrul naţional de evidenţă al asiguraţilor. Comenzile se dau centralizat, la nivel naţional, către Imprimeria naţională, iar personalizarea se face de către Centrul Naţional Unic de Personalizare a Paşapoartelor Electronice (Centrul Naţional Unic) din cadrul Direcţiei Generale de Paşapoarte (HG 900/2012), pentru persoanele care împlinesc vârsta de 18 ani şi/sau cele care dobândesc calitatea de asigurat, asiguraţii urmând a le primi prin intermediul serviciilor poştale.

Asiguraţii cărora nu li s-a emis (tipărit) cardul de sănătate pot beneficia de servicii medicale fără prezentarea acestui document, în baza calităţii de asigurat, urmare a verificării efectuate de către furnizori aici: cas.cnas.ro/page/verificare-asigurat.html", se arată pe site-ul cnas.ro.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE