Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Studiu: Sănătatea mintală, principala preocupare a omenirii. În România, cancerul este principalul motiv de îngrijorare

Sănătatea mintală este principala preocupare a omenirii, mai mult chiar decât afecțiunile cardiovasculare. În țara noastră, este încă un subiect sensibil și românii folosesc termenul de „stres”, atunci când își descriu starea emoțională. Indiferent ce nume poartă, un lucru este cert: este o problemă de sănătate cu care se confruntă tot mai multe persoane din ziua de azi, după cancer și boli ale inimii. Cel puțin asta reiese dintr-un studiu realizat în peste 30 de țări, de o companie multinațională de cercetare pe piață.

Sănătatea mintală a ocupat, pentru prima dată, locul al doilea la nivel global

În mod surprinzător, sănătatea mintală a ocupat, pentru prima dată, locul al doilea la nivel global, atunci când vine vorba de principala îngrijorare a omenirii. În cadrul sondajului a fost menționată în special de femei, într-un procent de 43%, în comparație cu 30%, în rândul bărbaților. Sănătatea mintală a fost cea mai răspândită preocupare în Suedia, Chile și Irlanda, cu un procent de aproximativ 60%.

În România, sănătatea mintală este un subiect puternic stigmatizat, așa că românii îi spun mai degrabă stres. Chiar și cu această denumire, stresul ocupă locul al treilea între preocupările de sănătate ale românilor și este mai răspândit în rândul femeilor, într-un procent de 40%, comparativ cu cel al bărbaților, de aproape 30%.

Potrivit studiului, în 2022, aproape jumătate din populația globului a menționat coronavirusul ca fiind principala îngrijorare de sănătate, în scădere față de 2021. În Japonia, nivelul de preocupare cu privire la COVID-19 a fost ceva mai mare, de 73%, fiind urmată de Peru, cu 66%. Pentru România, nu mai este o problemă. Doar 27% dintre cei chestionați s-au arătat îngrijorați.

În România cancerul este în continuare o problemă de sănătate majoră

În România cancerul este în continuare o problemă de sănătate majoră. Pe glob ocupă locul al treilea, în timp ce în țara noastră se află pe prima poziție. În România, cancerul este îngrijorător pentru toate segmentele de populație, indiferent de nivelul de venit sau educație.

Și afecțiunile cardiovasculare sunt îngrijorătoare pentru români. În țara noastră reprezintă o a doua problemă de sănătate după cancer și au fost menționate de 35% dintre români, indiferent de vârstă sau gen.

Studiul IPSOS s-a desfășurat online, în perioada iulie-august, în 34 de țări, iar eșantionul a inclus un număr de peste 23.000 de adulți, cu vârste între 18 și 74 de ani.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE