Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Efectele schimbărilor climatice asupra sănătății. Studiu: peste 200 de boli, agravate de schimbările climei

Publicat de: Mirabela Vasile

Peste 58% dintre boli s-au accentuat din cauza schimbărilor climatice, potrivit unui nou studiu. Datele revoluționare, publicate luni în Nature Climate Change, au fost descoperite de cercetătorii de la Universitatea Mamoa din Hawaii.

Aceștia au efectuat o căutare sistematică a impactului pericolelor climatice cauzate de emisiile de gaze cu efect de seră, asupra bolilor umane.

Datele au inclus încălzirea, seceta, valuri de căldură, incendii de vegetație, precipitațiile extreme, inundații, furtuni, creșterea nivelului mării, schimbări biogeochimice și modificarea acoperirii solului.

Analizând peste 70.000 de lucrări științifice care au la bază exemple de legături directe între bolile cunoscute și schimbările climatice, oamenii de știință au descoperit că toate evenimentele climatice extreme comune și mai severe de încălzirea globală au influențat bolile declanșate de viruși, bacterii, animale, ciuperci și plante.

Din cele 375 de boli analizate, 218 s-au dovedit a fi agravate de schimbările climatice.

Clima, factor în agravarea bolilor

Cercetătorii au descoperit că pericolele legate de schimbările climatice aduc agenții patogeni mai aproape de oameni. Temperaturile mai calde și medii, mai umede, asociate cu creșterea precipitațiilor, favorizează proliferarea țânțarilor, căpușelor, puricilor, păsărilor și mamiferelor care sunt responsabile pentru răspândirea mai multor viruși și bacterii precum dengue, ciuma, boala Lyme și malaria.

Cercetătorii au legat valurile de căldură cu răspândirea crescută a bolilor transmise prin apă, cum ar fi Vibrio (infecții cauzate de bacterii) și gastroenterita, în timp ce furtunile, inundațiile și creșterea nivelului mării au fost legate de răspândirea holerei, pneumoniei, tifoidei, hepatitei și bolilor respiratorii. boli de piele, printre altele.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE