Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Dacă sistemul global de sănătate ar fi o țară, ar fi al cincilea cel mai mare emițător de carbon din lume

Dacă sistemul global de sănătate ar fi o țară, ar fi al cincilea cel mai mare emițător de carbon din lume.

Responsabilă pentru 4,4% din emisiile de carbon la nivel global, industria de îngrijire a sănătății este un contribuitor semnificativ la schimbările climatice. Efectele acestor emisii cauzează, la rândul lor, daune umane, ceea ce este în contradicție cu misiunea profesioniștilor din domeniul sănătății de a crește durata și calitatea vieții pacienților.

Care este principala sursă de emisii de carbon în industria de sănătate?

Analiza emisiilor Serviciului Național de Sănătate din Regatul Unit (NHS) arată că aproape 45% din emisiile de carbon provin din achiziționarea de echipamente și medicamente. Doar 10% provin din energia electrică și gazele necesare pentru funcționarea spitalelor și a altor servicii de sănătate.

Cercetările efectuate de universitățile din Melbourne și Sydney, Australia, arată că o scanare RMN are o amprentă de carbon de 17,5 kg echivalent CO2, ceea ce este echivalent cu parcurgerea a 145 km cu mașina. O scanare CT are o amprentă de 9,2 kg echivalent CO₂, echivalentul a 76 km parcurși cu mașina.

Aproximativ 5% din emisiile din domeniul sănătății din Regatul Unit provin de la inhalatoarele pentru astm, care conțin gaze cu efect de seră puternice numite hidrofluorocarburi.

Cum își poate reduce industria medicală emisiile de carbon?

Industria de îngrijire a sănătății își poate reduce emisiile fără a compromite siguranța pacienților sau calitatea îngrijirii. Acest lucru poate fi realizat prin trecerea de la alternative cu emisii ridicate de carbon la alternative cu emisii reduse de carbon și prin reducerea testelor și tratamentelor inutile.

Studiile au arătat că 36-40% din imagistica pentru durerile lombare și 34-62% din tomografiile computerizate pentru cheaguri de sânge la plămâni nu sunt necesare. Astfel de scanări oferă puține sau niciun beneficiu pacienților, pot avea efecte negative și risipesc resurse.

Pacienții cu astm pot fi mutați în siguranță de la inhalatoarele cu doză măsurată la inhalatoarele cu pulbere uscată în majoritatea cazurilor. Această schimbare ar reduce amprenta de carbon anuală a acestora de la 439 kg la 17 kg echivalent CO2. În țările scandinave, 90% dintre inhalatoare sunt acum cu pulbere uscată, iar rezultatele în materie de sănătate s-au dovedit a fi aceleași.

Schimbarea necesită o învățare continuă

Reducerea emisiilor în industria de sănătate va necesita o educație continuă a profesioniștilor din domeniul sănătății, actuali și viitori, cu privire la îngrijirea cu emisii reduse de carbon.

Angajamentele specifice ale organizațiilor individuale de asistență medicală și ale departamentelor de sănătate federale și de stat vor fi, de asemenea, esențiale pentru schimbare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE