Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ghețarii din Mont Blanc, în pericol din cauza temperaturilor extreme. Excursiile pe munte, anulate

Temperaturile extreme din Franța afectează nu doar populația, ci și ghețarii din regiunea alpină Chamonix. Excursiile montane au fost limitate sau chiar anulate, de teama avalanșelor. Azi sunt aşteptate între 35 şi 39 de grade Celsius în sudul ţării.

Franța se confruntă cu al treilea val de căldură din acest an. Din cauza temperaturilor extreme, ghizii montani din regiunea alpină Chamonix au limitat excursiile programate în munții Mont Blanc.

Urcările au devenit prea periculoase

Ghizii montani sunt de părere că urcările au devenit prea periculoase, din cauza desprinderilor repetate ale unor bucăți de pietre și prăbușirea acestora peste traseele turistice. Cauzele fenomenului sunt legate de temperaturile ridicate și de seceta actuală. Lipsa zăpezii din timpul iernii a lăsat, de asemenea, întinderi vaste de ghețari cenușii. Acest fapt este un semnal că traseele de la altitudine s-au îngustat și au devenit periculoase.

Evan Warden, alpinist: „Nu, nu are mai mult de 10-12 inchi lățime, ceea ce este o nebunie, o schimbare mare. Da, o schimbare mare. Este destul de înfricoșător să vezi cum dispare.”

Monica Antheun, alpinist: „Ei (n. r. ghizii) au anulat excursia în Mont Blanc din cauza vremii. Cred că ghizii cunosc zona și știu condițiile. Asta e în regulă pentru noi, o putem face în altă parte, în alt an.”

Nu doar Alpii francezi se încălzesc. Cu doar o lună în urmă a apărut o nouă crăpătură în ghețarul Marmolada din Dolomiții italieni.

Cu două săptămâni mai devreme, o bucată de gheață amestecată cu pietriș s-a desprins, iar în urma avalanșei 11 persoane și-au pierdut viața. Confrom experților, cauza principală a acestor dezastre este schimbarea climatică.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE