Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Gripă: simptome, cum ne protejăm de virus, de ce e importantă vaccinarea antigripală

Publicat de: Euronews

În România a fost declarată stare de alertă epidemică, ca urmare a creșterii cazurilor de îmbolnăvire cu virusul gripal. Medicii recomandă să ne prezentăm la medicul de familie, dacă avem simptome similare gripei, pentru confirmarea diagnosticului, precum și respectarea măsurilor de protecție, pentru a preveni îmbolnăvirea sau răspândirea virusului gripal.

Ce este gripa

Gripa este o boală care afectează anual între 5% si 15% din populație, potrivit INSP. Pentru majoritatea oamenilor, gripa este doar o experiență ușoară sau neplăcută, dar pentru unii poate duce la complicaţii, în special pentru persoanele din grupele la risc.

Este o boală infecţioasă, foarte contagioasă, produsă de virusul gripal. Se manifestă prin simptome respiratorii şi fenomene toxice generale, putând evolua uneori spre forme grave.

Ce categorii de persoane sunt mai afectate de gripă

Boala poate afecta mai mult anumite persoane, care sunt mai expuse îmbolnăvirii. Printre acestea, femeile însărcinate, persoanele în vârstă și cele cu afecțiuni medicale cronice, cum ar fi:

  • astmul bronșic și alte boli respiratorii;
  • diabetul zaharat și alte boli endocrine;
  • boli de inimă;
  • boli de rinichi;
  • boli de ficat;
  • boli metabolice;
  • boli neurologice;
  • obezitate;
  • sistemul imunitar slăbit (din cauza bolii sau de tratamentului)

Ce simptome are gripa

Gripa sezonier este cauzată de virusuri gripale care afectează căile respiratorii (nas, gât, bronhii și uneori plămâni). Printre cele mai comune simptome, pentru infecția ușoară, e numără: febră, durere de gât, secreții nazale, tuse seacă, oboseală, durere de cap, dureri musculare.

Complicațiile gripei pot include: pneumonie, infecții ale urechii, infecții ale sinusurilor, deshidratare și agravarea afecțiunilor, medicale cronice existente, cum ar fi insuficiența cardiacă congestivă, astm sau diabet.

În cazul persoanelor în vârstă, gripa poate provoca, uneori, și/sau agrava anumite afecțiuni cardiace, care ar putea duce apoi la atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale.

Este foate importantă prezentarea la medic, la apariția simptomelor care pot confirma dacă este vorba despre gripă sau o răceala. Aceasta din urmă poate fi recunoscută după debutul lent al bolii și evoluția ușoară.

Simptomele răcelii includ: usturimi în gat, nas înfundat, dureri de cap.

De asemenea, aceste forme de viroze respiratorii (răceala) sunt cauzate de alte virusuri respiratorii (adenovirus, virus sincițial re spirator, virusuri paragripale etc.).

Cum se transmite gripa

Fiind o boală infecțioasă, contagioasă, gripa se transmite ușor, dacă nu sunt respectate măsurile de protecție și de igienă.

Gripa se răspândește de la o persoană la alta:

  • Prin contactul direct prin picăturile de la o persoană infectată, împrăştiate prin tuse sau strănut.
  • Prin contactul indirect, atunci când picături sau secrețiile din nas sau gât se depun pe suprafețe, cum ar fi mâinile. De acolo, virusul poate fi transferat către alte persoane care apoi își ating fața.

Cum ne protejăm de gripă

Purtarea măștii de protecție în locurile aglomerate, respectarea regulilor de igienă și vaccinarea antigripală sunt recomandările medicilor pentru a preveni îmbolnăvirea și răspândirea virusului gripal.

  • Spălați-vă pe mâini în mod regulat cu apă și săpun.
  • Acoperiți-vă gura și nasul cu un șervețel atunci când strănutați. Apoi acoperiți și aruncați șervețel folosit.
  • Nu reutilizați batiste sau șervețele. Dacă nu aveți batiste sau șervețele, strănutați acoperindu-vă în totalitate nasul și gura cu brațul.
  • Dacă aveți simptome specifice sau după ce este confirmat diagnosticul, rămâneți acasă și evitați contactul cu persoanele din jur.
  • Evitați automedicația. Consultați medicul de familie pentru stabilirea tratamentului adecvat.

Recomandări pentru a preveni răspândirea gripei în școli

Virusul gripal poate afecta și colectivitățile în care copiii își desfășoară activitatea de învățământ. De aceea, Ministerul Sănătății recomandă respectarea unor reguli pentru prevenirea îmbolnăvirii și a răspândirii virusului:

  • respectarea  distanțării fizice de minim 1,5 metri în timpul cursurilor, dacă e posibil;
  • informarea periodică a părinților de a nu trimite la scoală copilul atunci când se confruntă cu simptome de viroza respiratorii, dureri în gât;
  • personalul didactic și nedidactic cu simptome respiratorii va evita intrarea în colectivitate;
  • realizarea zilnică la prima oră de curs, de către cadrul didactic, a unei inspecții vizuale a elevilor prezenți în clasă cu scopul identificării unui eventual elevul bolnav care prezintă semne de febră/boală infecto-contagioasă (față congestionată, tuse, etc);
  • în cazul identificării unui elev cu semne de boală transmisibilă respiratorie, se recomandă izolarea lui față de restul clasei și informarea părinților în vederea îndrumării către un medic și asigurarea tratamentului specific;
  • anunțarea conducerii școlii, de către părinți/cadrele didactice, în cazul confirmării unui caz cu SARS-CoV-2 sau gripă.

Vaccinarea antigripală

Medicii recomandă vaccinarea antigripală în fiecare toamnă, pentru a reduce riscul de îmbolnăvire. Eficacitatea vaccinului poate varia de la an la an, în funcție de tipurile de virusuri circulante în fiecare sezon. Vaccinul antigripal nu conține virusuri gripale vii. Acest lucru înseamnă că vaccinul nu poate provoca gripă sau alte infecții.

Este nevoie de vaccin antigripal în fiecare an? Răspunsul INSP: Da. Vaccinarea în fiecare an este măsura de prevenire unică cea mai eficientă împotriva gripei sezoniere.

Ne protejează vaccinarea antigripală de alte virusuri. Răspunsul INSP: Nu. Vaccinarea antigripală nu protejează față de alte tipuri de virusuri respiratorii. Ca urmare persoanele vaccinate antigripal sunt protejate doar față de gripă.

Surse: Institulul Național de Sănătate Publică, Ministerul Sănătății

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE