Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Val de infecții respiratorii peste Europa. Care sunt țările afectate de viroze

România nu este singura țară afectată de valul de infecții respiratorii. Sezonul de gripă din Europa a debutat mai repede în acest an, iar țări precum Germania, Belgia și Slovacia au declarat deja epidemie, din cauza înmulțirii cazurilor de îmbolnăvire.

În Germania, numărul celor diagnosticați cu gripă este extrem de ridicat, iar în mai multe regiuni aproape toate paturile de la Terapie Intensivă sunt ocupate. Potrivit Institutului Robert Koch, aproape 9 milioane de persoane suferă de o boală respiratorie, fiind atins cel mai ridicat nivel din ultimii trei ani.

Din cauza penuriei de medicamente cu care se confruntă Germania, mai multe farmacii au început să prepare siropuri pentru combaterea febrei în caz de nevoie.

O creștere semnificativă a numărului de cazuri de infecții respiratorii a fost raportată și în Belgia. Potrivit Institului Național de Sănătate Publică din Belgia, numărul de cazuri de gripă a crescut la nivelul celor cu COVID-19.

Iar în Slovacia, autoritățile au declarat epidemie de gripă înainte de Crăciun și se așteptă ca al doilea val să izbucnească până la finalul lunii februarie.

Cum diferențiem viroza de gripă și de COVID-19?

Pentru că simptomele virozelor, gripei și COVID sunt similare, specialiștii au explicat cum putem să facem diferențe între cele trei tipuri de afecțiuni. Pentru un tratament cât mai corect, consultația medicului este întotdeauna esențială.

Viroza poate fi cauzată de aproximativ 200 de virusuri și afectează gâtul și nasul, gripa sezonieră este determinată de două virusuri și afectează nasul, gâtul și plămânii, iar infecția Covid-19 este dată de virusul SARS-CoV-2 și poate afecta în formă gravă aproape toate organele corpului. Cea mai ușoară metodă de diferențiere a infecțiilor respiratorii este testarea, fie antigripală, fie Covid-19.

"Există semne care ne pot orienta să facem diferența între o răceală și gripă, însă un prim diagnostic îl poate pune în primul rând medicul de familie. Dacă vorbim de răceala obișnuită, de obicei este o infecție de trac respirator superior, care se manifestă ca rinoree sau nas înfundat, un pic de tuse și o durere în gât.

Dacă vorbim de gripă, este o boală cu aspect mai sever, cu febră mare, dureri musculare, o stare generală de rău. Pacienții de obicei zac la pat.

De aceea, este indicat ca diagnosticul să fie pus de medicul de familie sau, în cazuri mai grave, de medicii de la UPU", a declarat la Euronews România medicul Simin Florescu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase Victor Babeș din București.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE