Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE: Stare de alertă epidemică și recomandări, nu restricții. Școlile se redeschid normal, luni

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat, joi, că în România va fi decretată o stare de alertă epidemică, iar autoritățile au decis să nu declare epidemia de gripă deoarece acest lucru ar fi implicat introducerea de restricții.

Sumarul declarațiilor:

  • Nu se vor impune restricții, ca urmare a decretării stării de alertă epidemică.
  • Recomandări pentru prevenirea îmbolnăvirii: evitarea aglomerațiilor, purtarea măștii de protecție în spațiile aglomerate, menținerea igienei adecvate, consultarea medicului de familie la apariția simptomelor respiratorii, izolarea la domiciliu și realizarea de investigații suplimentare.
  • Școlile se vor redeschide normal, pe 9 ianuarie, când se reiau cursurile. Accentul trebuie să fie pe prevenție, pe triajul zilnic, în primul rând acasă.
  • Și în școli este recomandată purtarea măștii de protecție.
  • LISTĂ | Ce medicamente pentru gripă se pot cumpăra, dacă nu se găsesc la farmacii Nurofen, Panadol sau Tamiflu
05/01/2023 , 15:32

Ministrul Educației: Școala va începe săptămâna viitoare

Ministrul Educației, Ligia Deca, a anunțat că școala va începe luni, 9 ianuarie, iar în acest an accentul „trebuie să fie pe prevenție, pe triajul zilnic, în primul rând acasă”.

„Școlile vor reîncepe din 9 ianuarie, așa cum este prevăzut. Nu încurajăm neparticiparea la cursei, e important să păstrăm ritmul, după 2 ani pandemici.

Accentul trebuie să fie pe prevenție, pe triajul zilnic, în primul rând acasă. Se recomandă purtarea măștii de către cadrele didactice și, de ce nu, și de către elevi.

Mâine dimineață va fi o videoconferință cu inspectorii școlari și una dintre teme este pregătirea în contextul gripei. Dacă elevii au simptome respiratorii, se recomandă consultarea medicului de familie și izolarea la domiciliu”, a afirmat ministrul Educației.

05/01/2023 , 15:08

Alexandru Rafila: „Sezonul gripal în acest an este decalat cu câteva săptămâni”

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat că sezonul gripal a început mai rapid în acest an față de anii precedenți.

Principalele declarații făcute de Alexandru Rafila

„Ceea ce ne dorim este să nu introducem restricții, ci să facem populația partener pentru a ține sub control gripa.

În acest an, a apărut mai devreme decât în anii precedenți.

O succesiune de trei săptămâni epidemice duce la situația unei epidemii.

Sezonul gripal în acest an este decalat cu câteva săptămâni. Era mai rapid decât în ultimii ani.

Ultima săptămână a anului 2022 au ajuns mai mult de o treime. 37% dintre probe sunt pozitive.

E posibil ca vârful în acest sezon să fie atins în perioada 15 ianuarie - 10 februarie 2023. Ulterior va urma o scăderea a numărului de viroze respiratorii.

Ce am observat în ultimii 10 ani este că tendința de apropiere către începutul anului a cazurilor numeroase de viroze respiratorii. Dacă în 2010-2011 era undeva în februarie, martie, în 2015 - 2020 ne-am apropiat de ianuarie - februarie, iar acum suntem în decembrie - ianuarie.

Această situație se datorează faptului că în 2021 și 2022 circulația acestor virusuri a fost redusă”

Ministrul Sănătății: „Populația are o imunitate scăzută la virusurile care produc infecții respiratorii”

„Populația are o imunitate scăzută la virusurile care produc infecții respiratorii, la virusurile gripale.

Durata acestor valuri de infecție de obicei este între două și patru săptămâni. Estimăm că spre sfârșitul lunii ianuarie o să intrăm pe un trend descrescător” a mai precizat Rafila.

Măsurile recomandate pentru a preveni îmbolnăvirea cu gripă, viroze sau alte boli respiratorii

- evitarea aglomerațiilor;

- purtarea măștii de protecție în spațiile aglomerate;

- menținerea igienei adecvate;

- consultarea medicului de familie la apariția simptomelor respiratorii;

- izolarea la domiciliu și realizarea de investigații suplimentare;

- consultarea centrelor de evaluarea și a centelor de permamență organizate la nivelul fiecărui județ;

- continuarea vaccinării angripale;

„Utilizarea măștii de protecție este o măsură recomandată. Nu sunt obligatorii. E recomandată a fi purtată de către cadrele didactice și de către copii în anumite circumstanțe”, a subliniat ministrul Sănătății.

Rafila: „Există o stare de alertă epidemică”

„O adopt o instrucție în care, potrivit legii 95, există o stare de alertă epidemică. Declararea epidemiei pe baza unui ordin de ministru ne-ar pune într-o situație.

Această lege generează automat anumite restricții. Ați văzut că abordarea noastră a fost a veni în sprijinul desfășurării normale a activității - să menținem școlile deschise,

Nu vrem să introducem iar chestiuni legate de carantină și izolare. Emiterea unui ordin de ministru ar fi generat o astfel de situație.

Nu este o situație dramatică. Este o situație fără precedent în această perioadă.

În urmă cu 10 ani în luna februarie aveam și 170.000 de cazuri pe săptămână. E mai devreme decât în alte perioade.

Nu vreau să ne reîntoarcem la discuții legate de carantină și izolare pe care ar fi trebuie să le ia autoritățile în care Ministerul Sănătății emite un astfel de ordin”, a spus ministrul Sănătății.

05/01/2023 , 14:48

Școala va începe în condiții normale. Anunțul Ministerului Educației

Reprezentanții Ministerului Educației au anunțat că școlile din România nu iau în calcul suspendarea cursurilor, iar școlile se vor redeschide în condițiile normale.

„Precizăm, înainte de toate, că școlile se vor redeschide în condiții normale și nu avem în vedere suspendarea cursurilor, trecerea în regim online sau în sistem hibrid. În funcție de evoluția situației epidemiologice, vom avea în vedere încheierea unui protocol comun Misterul Educației -Ministerul Sănătății”, a anunțat Ministerul Educației.

05/01/2023 , 14:13

Declararea epidemiei de gripă în România, o decizie luată de Ministerul Sănătății

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, s-a întâlnit cu reprezentanți ai Institutului Național de Sănătate Publică și ai Ministerului Educației pentru a lua o hotărâre privind închiderea școlilor dacă va fi declarată epidemie de gripă în România.

Vor fi discutate ultimele date pe care INSP le va face publice astăzi. E vorba despre numărul de infecții respiratorii acute din ultima săptămână.

Epidemia de gripă poate fi anunțată oficial în momentul în care există o creștere cu peste 20% trei săptămâni consecutiv.

La ora 15, ministrul Sănătății va avea o conferință de presă în care va anunța ce măsuri vor fi aplicate.

Elevii pot fi trimiși să învețe online în cazul în care este depistat un focar la nivelul școlii. În cazul în care numărul infecțiilor este mai mare, decizia închiderii școlilor este luată descentralizat de fiecare inspectorat școlar la nivelul fiecărui județ.

Dr. Alexandru Rafila a precizat că epidemia de gripă este declarată printr-un „mecanism care se desfășoară la nivelul Ministerului Sănătății pe baza datelor epidemiologice pe care le avem din sistemul de supraveghere. Joi vom avea datele pentru săptămâna precedentă de supraveghere”:

„Dacă într-adevăr se cumulează două lucruri - o creștere cu 20% a cazurilor de viroze respiratorii, în general, care includ și gripa, și o proporție de minimum 10% a probelor testate pozitive pentru gripă, atunci se declară epidemia. E o situație care s-a mai întâmplat și în alți ani”, a afirmat medicul Alexandru Rafila, miercuri, în direct la Euronews România.

Ministrul Sănătății a explicat că măsurile ce urmează a fi luate vizează unitățile medicale și sunt legate de accesul aparținătorilor, precum și de protecția personalului medical și a pacienților.

„Nu se introduc restricții sau obligativități pentru populație. Doar se limitează accesul în unitățile medicale unde evident că apariția de focare de infecție gripală pune în pericol pacienții”, a mai precizat Rafila.

Câte cazuri de gripă au fost înregistrate

Datele publicate de Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP) pentru în săptămâna 19-25 decembrie (S51/2022)indică faptul că s-au înregistrat, la nivel naţional, 140.688 de cazuri de infecţii respiratorii acute (gripă clinică, IACRS şi pneumonii), comparativ cu 101.059 cazuri înregistrate în săptămâna precedentă şi cu 38.322 cazuri înregistrate în S 51/2021.

În S51, au fost raportate la nivel naţional 2.685 de cazuri de gripă clinică, comparativ cu 1.644 de cazuri înregistrate în săptămâna precedentă intervalului 19-25 decembrie 2022 şi cu 79 de cazuri înregistrate în S51/2021.

Până în prezent, nu a fost înregistrat niciun deces confirmat cu virus gripal.

De la începutul sezonului au fost raportate 208 cazuri de gripă confirmate cu laboratorul.

Până la 25 decembrie, 1.417.836 persoane din grupele la risc au fost vaccinate antigripal cu ser distribuit de Ministerul Sănătăţii.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE