Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Val de infecții respiratorii. Diferența dintre viroze, gripă și infecția cu SARS-CoV-2

Tot mai mulți români se confruntă în această perioadă cu infecții respiratorii. Medicul Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului "Matei Balş", a avertizat că numărul de infecții respiratorii va fi în continuare mare în lunile ianuarie și februarie.

În paralel, la nivelul Uniunii Europene sunt îngrijorări legate de valul de explozia cazurilor COVID-19 în China și se vorbește despre o eventuală introducere a testării obligatorii, în cazul călătorilor care vin din China.

Diferența dintre viroze, gripă și COVID

Pentru că simptomele virozelor, gripei și COVID sunt similare, specialiștii au explicat cum putem să facem diferențe între cele trei tipuri de afecțiuni. Pentru un tratament cât mai corect, consultația medicului este întotdeauna esențială.

Viroza poate fi cauzată de aproximativ 200 de virusuri și afectează gâtul și nasul, gripa sezonieră este determinată de două virusuri și afectează nasul, gâtul și plămânii, iar infecția Covid-19 este dată de virusul SARS-CoV-2 și poate afecta în formă gravă aproape toate organele corpului. Cea mai ușoară metodă de diferențiere a infecțiilor respiratorii este testarea, fie antigripală, fie Covid-19.

„Există semne care ne pot orienta să facem diferența între o răceală și gripă, însă un prim diagnostic îl poate pune în primul rând medicul de familie. Dacă vorbim de răceala obișnuită, de obicei este o infecție de trac respirator superior, care se manifestă ca rinoree sau nas înfundat, un pic de tuse și o durere în gât.

Dacă vorbim de gripă, este o boală cu aspect mai sever, cu febră mare, dureri musculare, o stare generală de rău. Pacienții de obicei zac la pat.

De aceea este indicat ca diagnosticul să fie pus de medicul de familie sau, în cazuri mai grave, de medicii de la UPU”, a declarat la Euronews România medicul Simin Florescu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din București.

Medici: Testare și prezentare la medic dacă simptomele se agravază

Beatrice Mahler, managerul Institutului „Marius Nasta" a explicat că majoritatea pacienților care ajuns la spital cu infecții respiratorii nu pot deosebi dacă infecţia este cu virus gripal sau cu noul coronavirus, relatează Agerpres.

Dr. Beatrice Mahler: Nu putem să deosebim tipurile de afectare. Sigur, încă sunt cazuri de infecţie cu COVID care pot să prezinte pierderea mirosului şi atunci pacientul poate să îşi dea seama că probabil că are infecţie COVID, este specific infecţiei COVID. Este extrem de important să abordăm diagnosticul prin testare rapidă, dacă nu putem altfel. Dacă simptomele persistă şi apar complicaţii, cum ar fi o febră înaltă care nu răspunde la tratamentul simptomatic pe care îl administrăm de obicei în răceală, apariţia sângelui în spută, durerile de cap intense, lipsa poftei de mâncare sunt momente în care consultul medical se impune şi prezenţa la cabinetul medicului de familie cel puţin trebuie să fie obligatorie mai ales pentru cele două extreme: copii sub cinci ani şi adulţii care au afecţiuni asociate.

Și medicul Adrian Marinescu recomandă persoanelor care prezintă simptome să se prezinte la medicul de familie la primele simptome.

Dr. Adrian Marinescu: Cu siguranță că nu ne vom prezenta într-o cameră de gardă la primul simptom. Dacă însă vorbim de o persoană în vârstă, care are multe boli asociate și care la un moment dat are o stare generală proastă, mai ales dacă are dificultăți de respirație, eu cred că reprezintă o urgență și ar trebui să ajungă într-o cameră de gardă de la spitalul cel mai apropiat. Altfel, eu recomand să se ia legătura cu medicul de familie sau cu medicul pediatru care să facă o primă orientare.

Cum ne protejăm de infecțiile respiratorii: viroză, gripă sau COVID

Spălatul mâinilor cu apă şi săpun, evitarea zonelor aglomerate și a contactului cu o persoană bolnavă sunt regulile simple care ne pot feri de viroză, gripă și Covid-19. Cea mai eficientă metoda de a te feri de gripa sezonieră rămâne vaccinarea.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE