Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Numărul de boli respiratorii, ridicat în următoarele două luni. Medicul Adrian Marinescu: „Echilibrul va veni undeva din martie”

Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului "Matei Balş", a avertizat că numărul de infecții respiratorii va fi în continuare mare în lunile ianuarie și februarie. Din punctul său de vedere, sezonul rece cu răceli și gripe reprezintă o „o întoarcere la normalitate” după trei ani de pandemie cu noul coronavirus.

Lunile ianuarie şi februarie mă aştept să fie de aceeaşi intensitate. Probabil că echilibrul va veni undeva din martie, când vom mai avea cazuri de gripă, dar lucrurile vor arăta categoric mai bine. Discuţia cu epidemia este strict pe criterii epidemiologice.

Ţine de număr, ţine de intervalul de timp în care apar cazurile de gripă. Ceea ce mi se pare relevant este în felul următor - indiferent dacă va fi sau nu epidemie de gripă, oricum vom avea şi SARS-Cov-2 în continuare şi alte viroze. Numărul de infecţii respiratorii va fi categoric mare, lucru care se vede din statistici.

Este clar că vom avea în aceste două luni. Partea bună este că modalitatea prin care previn aceste infecţii respiratorii este comună - indiferent că vorbesc de gripă, de SARS-CoV-2 sau de alte infecţii virale cu diferenţa că la gripă am puterea de a mă vaccin antigripal şi a face o prevenţie efectivă, cum pot să o fac şi la SARS-CoV-2. La alte infecţii virale nu pot", a afirmat Marinescu, miercuri, pentru AGERPRES.

Medicul Adrian Marinescu este de părere că sezonul rece cu infecţii respiratorii este „o întoarcere la normalitate”, după trei ani de pandemie COVID-19.

"După părerea mea, sezonul rece cu infecţii respiratorii este o întoarcere la normalitate, după trei ani de pandemie. Să ne aducem aminte că pre-pandemie aveam astfel de sezoane complicate. Elementele pe care le avem în plus ar fi două. Şi anume faptul că avem infecţii cu SARS-CoV-2 în continuare. Este o subraportare. Nu trebuie să ne uităm doar la datele prezentate. Sunt forme uşoare, dar avem în continuare infecţii cu SARS-CoV-2.

Şi doi - circulaţia virusurilor gripale şi a altor virusuri în afară de SARS-CoV-2 în cei trei ani de pandemie a fost mult redusă. Şi atunci, în interacţiunea cu microorganismele, în momentul de faţă oamenii se vor infecta într-o mai mare măsură", a explicat medicul, potrivit sursei citate.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE