Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Medicul Adrian Marinescu, apel la prudență pentru a preveni îmbolnăvirile. „Avem și gripă și viroze și COVID”

Medicul Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului Național de Boli Infecțioase „Matei Balș” din București, i-a îndemnat pe oameni să fie prudenți deoarece, după trei ani de pandemie, în spitale ajung oameni cu gripă, viroze și forme de COVID odată cu instalarea sezonului rece.

Într-un interviu acordat Euronews România, dr. Marinescu a afirmat că deocamdată nu este luată în calcul aplicare de restricții, în condițiile în care mai multe țări din lume au impus prezentarea de teste negative călătorilor sosiți din China, țară care se confruntă cu o explozie a cazurilor de COVID-19.

Dr. Marinescu a afirmat că este nevoie de o „variantă prudentă de a încerca să limiteze aceste infecții”.

„România, chiar dacă nu are o legătură directă (cu China, n.red) sau nu într-o măsură atât de mare, are același risc. Ce s-a demonstrat clar în timp de pandemie este că nu e loc din lumea asta care să fie ferit de o situație mai complicată.

Din datele pe care le avem nu rezultă nicicum că acest val din China este agresiv sau că are legătură cu ce s-a întâmplat la începutul pandemiei, ci e discuția despre de un număr mare de infecții care de cele mai multe ori nu înseamnă presiune la nivelul spitalelor (...)

Aceste măsuri legate de testare se referă la țările care au o legătură directă cu China și unde există un risc mai mare. Sigur că dacă în viitorul apropiat lucrurile se vor concretiza și dacă aceste cazuri vor spune mai mult decât înseamnă acum, sigur că și România va lua astfel de măsuri. Sunt de prudență. Nu e vorba de restricții”, a explicat directorul medical al Institutului Național de Boli Infecțioase „Matei Balș”, la Euronews România.

Adrian Marinescu: „Este un val rece. Reprezintă întoarcerea la normalitate”

Medicul Adrian Marinescu a reamintit că există un procent foarte mic când vine vorba despre persoanele cu forme severe de infectare cu virusul SARS-COV-2 care ajung la Terapie Intensivă. De asemenea, a evidențiat că numărul persoanelor care ajung în spital din cauza bolilor respiratorii a crescut în ultimele săptămâni.

Este un val rece. Reprezintă, după părerea mea, întoarcerea la normalitate. După trei ani de pandemie, ar trebui să ne aducem aminte ce însemna un val de viroze în 2019 sau înainte.

Ce avem în plus, din păcate, este faptul că în continuare avem infecție cu SARS-COV-2 și atunci lucrurile sunt mai complicate. Avem și gripă și viroze și infecții cu SARS-COV-2”, a afirmat medicul.

Adrian Marinescu a evidențiat că în ultimii treii ani, „circulația acestor virusuri a fost mult limitată, atunci riscul să ne infectăm prin interacțiunea cu aceste microorganisme este mai mare”.

”Putem de asemenea să luăm în calcul că mare parte din populație a trecut prin COVID, prin forme medii sau severe, și probabil sistemul imunitar este mai puțin echilibrat.

Trebuie să ne gândim la situația în care complicațiile pot să apară într-o măsură mai mare”, a avertizat el.

De asemenea, medicul a atras atenția că „trebuie să luăm în calcul că este un sezon complicat și că el va fi la fel de greu și în lunile ianuarie și februarie”.

Sfaturi pentru a preveni îmbolnăvirea în sezonul rece

„Evident că există acest risc (să crească numărul îmbolnăvirilor după începerea școlii, n.red). Lunile ianuarie, februarie nu vor fi deloc simple.

Înseamnă măsuri care previn infectarea cred că sunt de luat în calcul.

În momentul în care un copil are o simptomatologie acută și nu știu dacă e gripă, viroză sau SARS-COV-2, primul lucru pe care ar trebui să-l fac ca părinte ar fi să nu-l trimit la școală.

Sau dacă părintele are o simptomatologie, ar trebuie să rămână acasă, să nu meargă la locul de muncă.

De asemenea, ar trebui să mă feresc de o persoană care are simptome. Astea sunt lucrurile de bază, să încerc să evit zonele aglomerate, mai ales dacă nu sunt aerisite.

Atenție la mijloacele de transport, unde e un risc mare de infectare.

Și gripa și alte virusuri pot să dea forme complicate, mai ales pentru persoanele vulnerabile; oamenii care au o anumită vârstă, cei care au boli cronice, indiferent de formele de boală”, a concluzionat dr. Marinescu.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE