Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Prima reacție a președintelui Chinei după explozia cazurilor de COVID-19. „Controlul epidemiei intră într-o nouă fază. Este încă o perioadă de luptă”

Preşedintele chinez Xi Jinping a făcut apel la mai mult efort și unitate, în condițiile în care China intră într-o „nouă fază” în gestionarea pandemiei. Aceasta este prima reacție publică a liderului de la Beijing în legătură cu explozia numărului de infectări COVID-19, de când Guvernul Chinei a relaxat politice severe ce impuneau carantinări, restricții și testări în masă, relatează The Guardian.

Într-un discurs televizat pentru a celebra Anul Nou, Xi a evidențiat că autoritățile chineze au depășit dificultăţi şi provocări fără precedent în lupta împotriva COVID-19. De asemenea, politicile adoptate de statul comunist au fost „optimizate” atunci când situaţia şi timpul au cerut acest lucru.

"De la momentul izbucnirii epidemiei (...) majoritatea cadrelor şi oamenilor, în special personalul medical, lucrătorii de bază au înfruntat greutăţile şi au perseverat curajos”, a declarat Xi.

"În prezent, prevenirea şi controlul epidemiei intră într-o nouă fază. Este încă o perioadă de luptă, toată lumea perseverează şi munceşte din greu(...) Să muncim mai mult, perseverenţa înseamnă victorie, iar unitatea înseamnă victorie”, a adăugat liderul de la Beijing.

După ce a menținut timp de aproape trei ani politica ”zero COVID”, China a adoptat o schimbare bruscă la începutul lunii decembrie, ceea ce a dus la răspândirea necontrolată a infecțiilor în întreaga țară.

De asemenea, decizia a generat o nouă scădere a activităţii economice şi îngrijorare internaţională.

Explozia cazurilor de Covid din China aduce tot mai multe restricții la granițe. După ce Italia și Spania au impus măsuri pentru călătorii care sosesc din China, Franța și Marea Britanie au hotărât să impună restricții.

Schimbările adoptate de China au generat proteste fără precedent faţă de politica promovată de Xi Jinping, marcând cea mai puternică demonstraţie de sfidare publică din timpul preşedinţiei sale de zece ani.

În Wuhan, orașul chinez considerat epicentrul epidemiei COVID în urmă cu aproape trei ani, mii de oameni s-au adunat pentru a sărbători în ajunul Anului Nou. Localnicii şi-au exprimat speranţa că viaţa normală va reveni în 2023, în pofida unei creşteri a numărului de infectări după ridicarea restricțiilor anti-COVID.

Numeroși oameni au lansat baloane pe cer la miezul nopţii, conform tradiţiei în oraşul din centrul Chinei, înainte de a-şi face selfie-uri cu prietenii.

În mai multe zone, polițiștii i-au anunțat prin difuzoare pe oameni să nu se adune, însă avertismentul pare să fi fost ignorat.

Valul de noi infecţii a copleşit spitalele şi casele funerare din întreaga ţară, cozile de maşini funebre din faţa crematoriilor alimentând îngrijorarea publicului.

Zhang Wenhong, directorul Centrului Naţional pentru Boli Infecţioase, a anunțat că a fost atins un vârf de infecţii pe 22 decembrie 2022, precizând că în prezent există aproape 10 milioane de cazuri.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE