Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Elevii vor reveni la școală în plin sezon gripal. Medici: Copiii bolnavi nu ar trebui să intre în colectivitate

Trei milioane de elevi revin de luni, 9 ianuarie, la școală, în mijlocul unui sezon gripal deosebit de sever. Medicii au recomandări pentru părinți și spun că, din punct de vedere al internărilor din spitale, din ultimele săptămâni, România se confruntă deja cu o epidemie în toată regula. Un anunț oficial, în acest sens, ar urma să fie făcut joi.

Sezonul gripal din această iarnă este mult mai virulent decât în anii precedenți, iar odată cu revenirea copiilor la școală, se va produce o creștere accelerată a numărului de cazuri, potrivit medicilor. Este ceea ce se întâmpla în sezonul rece și înainte de pandemia COVID-19.

Mihai Craiu, medic pediatru: Ceea ce este neobișnuit e magnitudinea acestui val. Oamenii au obosit să se ferească și ca atare a venit o triplă epidemie, pentru că există circulație comunitară în acest moment.

Un organism poate fi infectat cu mai multe virusuri respiratorii acute simultan, în special în cazul copiilor care nu au încă imunitatea adulților.

Mihai Craiu, medic pediatru: Ce se întâmplă? Ei bine, se risipesc resursele de apărare ca o armată care trebuie să se lupte în același timp pe mai multe fronturi și este firesc ca durata, severitatea și încetineala convalescenței să fie influențate. 90% din bolile acute ale copiilor sunt boli relativ simple și care sigur pot fi diagnosticate, tratate și vindecate de medicul de familie, nu e nevoie de spitalizare. Pentru venitul la spital trebuie să fie întrunite măcar 2-3 semne de severitate, adică să fie un copil care nu mai poate să sugă, să fie deshidratat, să fie foarte somnolent sau să respire extrem de dificil și să se schimbe la culoare, să fie desaturat.

Ce se întâmplă în România, în cazul unei epidemii de gripă

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a precizat la Euronews România că Executivul nu va impune restricții pentru populație, ci doar pentru unitățile sanitare, în cazul în care va fi declarată, oficial, în România, epidemia de gripă.

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății: Dacă se cumulează două lucruri - o creștere a cazurilor cu 20% de viroze respiratorii și minimum 10% a probelor testate pentru gripă, atunci se declară epidemia. Ea duce la adoptarea unor măsuri, mai ales la nivelul unităților sanitare, de reducere a circulației în unitățile sanitare, respectiv limitarea vizitelor pe o perioadă de timp limitată care durează câteva săptămâni, cât durează și valul epidemic, în plus, măsuri suplimentare de asigurare a protecției personalului medical, triaj epidemiologic în fiecare zi.

Mihai Craiu, medic pediatru: Noi, la compartimentul de primiri urgențe, în ultimele zile, și am făcut în fiecare zi peste 100 de teste de gripă, mai mult de o treime au fost pozitive. Aștept anunțul oficialităților, dar pot să vă spun că din punct de vedere tehnic e epidemie de gripă.

Ministerul Sănătății așteaptă să primească datele de la Institutul Național de Sănătate Publică în baza cărora ar putea declara oficial epidemie de gripă și viroze. În ultima săptămână, spitalele din România au raportat în jur de 140.000 de cazuri confirmate.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE