Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Românii, europenii cu cele mai puține studii. Care sunt motivele pentru care avem puțini absolvenți de facultate

România se află la coada Europei în privința studiilor superioare. Doar 23% dintre tinerii români de 24-35 de ani au absolvit studii superioare. Media europeană este de 41%, iar țările cu cea mai mare rată de absolvenți sunt cele mai bogate economic. Motivul? Inadecvarea ofertei educaționale cu piața muncii, spun experții.

Noul an a început cu statistici nu tocmai plăcute pentru România. Avem cei mai puțini absolvenți de facultate dintre toate țările membre ale Uniunii Europene. Doar 23% dintre tinerii români de 24-35 de ani au absolvit studii superioare. Alte țări care se află la coada clasamentului sunt Italia, cu 28%, Ungaria cu 33%, sau Bulgaria cu 34%.

Țările unde peste jumătate din populație are măcar o diplomă de licență sunt Luxemburg, Irlanda, Cipru, Lituania, Olanda și Belgia. Media europeană este de 41%. Austria, Polonia și Finlanda se află în jurul acestei medii.

Există mai mulți factori care au favorizat acestă situație

„În momentul în care specializările respective nu-și găsesc locul în piața muncii, atunci mai puțini tind să se ducă în învățământul superior și oamenii se descurcă mai antreprenorial, învață de unii singuri etc. Al doilea aspect mult mai profund revine la apetența structurală românilor de a învăța, iar metrica atașată este indicele european de învățare pe tot parcursul vieții, potrivit căruia România se situează pe ultimul sau penultimul loc în Uniunea Europeană. Deci nu ne place să învățăm, nu e în natura noastră faptul de a învăța ca nație, ca societate,” a explicat Marian Staș, expert în educație,

Un alt motiv este demografia României.

„Noi avem o populație diferită de a celor din occident. Avem în continuare o populație rurală semnificativă, care nu scade prea mult sub 50%. Populația rurală de la noi nu are în zona de rezidență prea multe slujbe care să presupună studii superioare. Populația rurală în Europa este extrem de redusă și populația care se ocupă de agricultură este extrem de redusă,” a explicat Marian Preda, sociolog și rectorul Universității din București.

În ceea ce privește piața muncii, România are mai multe locuri de muncă pentru meserii care nu necesită absolvirea unei facultăți.

„Munci manuale, necalificate, munci, câteodată bine plătite în context, dar care nu presupun studii superioare. Ponderea serviciilor în economia României este mult mai mică decât în țările dezvoltate. Piața muncii determină într-o bună măsură intereseul sau dezinteresul pentru studii superioare. O creștere a nivelului de dezvoltare a societății o să presupună o tranziție de la muncile manuale, cu calificare inferioară, spre cele cu calificare superioară. În același timp, trebuie dată mai multă substanță diplomei în general,” a spus Marian Preda, sociolog și rectorul Universității din București.

Potrivit datelor colectate de Institutul Național de Statistică (INS) la recensământul din 2021, în ultimii 10 ani, în România, mai multe femei au absolvit o facultate decât bărbați. Mai exact, 1,6 milioane de femei față 1,3 milioane de bărbați. Trendul este același la nivel european, mai multe femei decât bărbați având o diplomă universitară.

O altă parte a problemei este abandonul universitar, semnalează reprezentanții studenților. La nivelul Uniunii Europene, datele Eurostat arată că în 2020, 18 milioane de cetățeni erau înscriși la facultate, iar cei mai mulți dintre aceștia au optat pentru studii de business, administrație sau drept.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE