Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Topul celor mai bune universități din lume. Nicio instituție de învățământ din România nu e în primele 500

Universitatea din Oxford a ocupat primul loc în clasamentul universitar internațional pentru al șaptelea an la rând, în timp ce alte două universități britanice au ajuns, de asemenea, în top 10.

Clasamentul universitar mondial anual Times Higher Education (THE) a făcut ca Universitatea Harvard din Statele Unite să-și păstreze poziția a doua, în timp ce Universitatea din Cambridge a sărit de pe locul cinci anul trecut, la pe locul trei cu Universitatea Stanford.

Imperial College London din Marea Britanie a urcat de pe locul 12 anul trecut, pe locul 10 în cele mai recente clasamente.

SUA au continuat să domine ca țară cea mai reprezentată în general, ocupând șapte din primele 10 poziții și 58 din primele 200.

Există însă un avertisment că universitățile chineze se apropie de dominația globală a SUA asupra învățământului superior, clasamentul dezvăluind că supremația în cercetare a universităților americane scade „în parte din cauza unui decalaj tot mai mare de producție între universitățile de elită și restul.”

Nicio universitate din România nu e în top 500

În clasamentul celor mai bune universități, cea mai bine clasată instituție de învățământ din România este Academia de Studii Economice (ASE), însă dincolo de primele 500.

Urmează Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, dincolo de locul 800, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și Universitatea Ștefan cel Mare din Suceava, dincolo de locul 1.000.

China se apropie la calitatea cercetării, dar perspectivele internaționale sunt slabe

Clasamentul a arătat că instituțiile chineze ajung din urmă când vine vorba de calitatea cercetării, măsurată prin citări.

În ultimul an, scorul mediu al Chinei pentru citări a crescut semnificativ, de la 55,6 la 58,0; în aceeași perioadă, scorul SUA a scăzut ușor, de la 70,0 la 69,4 (pe baza universităților clasate în ambii ani).

Wei Zhang, profesor asociat la Universitatea din Leicester și expert în învățământul superior din China, a declarat pentru THE că țara este acum „fără echivoc” o superputere științifică.

Cu toate acestea, perspectiva internațională a țării este un punct slab, toate cele patru măsuri referitoare la aceasta (perspectivă internațională, studenți internaționali, co-autor internațional și personal internațional), reflectând un declin.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE