UNIVERSITĂȚI
Hărțuirea sexuală în universități, tratată vag în legislație. E menționată într-un singur paragraf, unde scrie doar că „e interzisă”
Hărțuirea sexuală este tratată vag din punct de vedere legislativ. În documentul-cadru de etică și deontologie universitară care stă la baza tuturor codurilor etice din universități, hărțuirea este menționată într-un singur paragraf unde scrie doar că aceasta este interzisă.
Studenți pentru o săptămână: 100 de elevi urmează școala de vară a Universității Științele Vieții din Iași
Peste 100 de elevi au devenit studenți pentru o săptămână! Amfiteatre, laboratoare, cămine și cantina studențească, pe toate le vor experimenta în cadrul școlii de vară a Universității Științele Vieții din Iași.
Grecia aprobă încetarea monopolului de stat asupra învățământului universitar, în ciuda protestelor studenților
Parlamentarii greci au aprobat sâmbătă dimineață reforme radicale care vor pune capăt monopolului de stat asupra educației universitare, rupând ceea ce puternicele grupuri studențești de stânga au considerat mult timp un tabu major.
Elevii români, atrași de studiile în străinătate. Care sunt cele mai căutate facultăți
Olanda rămâne una dintre țările preferate de elevii români atunci când vine vorba de studiile universitare. În top revine și Marea Britanie. În acest an, numărul dosarelor depuse a crescut cu 60 la sută, față de februarie 2023.
Claudine Gay, rectorul Universității Harvard, demisionează pe fondul unor acuzații de plagiat și antisemitism
Claudine Gay, președinta Universității Harvard, și-a anunțat demisia după ce a fost acuzată de plagiat și că ar fi permis apariția unui puternic sentiment antisemit în prestigioasa universitate. Ea pune astfel capăt unui mandat de șase luni, cel mai scurt din istoria Harvard.
România, codașă în UE la absolvenții de universități. În țara noastră șapte din opt regiuni de dezvoltare au procente sub 25%
România este pe ultimul loc în clasamentul statelor europene în ceea ce privește numărul tinerilor absolvenți de învățământ universitar, arată datele Eurostat. În 7 din 8 regiuni din țara noastră doar 1 din 4 tineri are studii superioare.
Cursurile inspirate de celebrități, tot mai populare în universitățile din Europa și SUA
Cursurile despre celebrități au devenit din ce în ce mai populare în universitățile din SUA și Europa. Profesorii îmbină materia didactică cu cultura pop, iar studenții sunt încântați că pot învăța, dar se pot distra în același timp.
Două treimi din tinerii de la sate nu merg la facultate. Doar 23,3% români termină o facultate
În România, două treimi din tinerii de la sate nu se înscriu la o facultate, spre deosebire de cei de la oraș, unde doar o treime renunță la ideea studiilor superioare. Printre motivele invocate de aceștia se numără lipsa banilor sau programe educaționale neatractive.
Specializări noi la Facultatea de Medicină din Timișoara: toxicologie și medicina adicțiilor. Rector: „Vedeți ce probleme mari sunt în rândul tinerilor”
Universitatea de Medicină și Farmacie din Timișoara propune noi specializări, cum ar fi toxicologie și medicina adicțiilor, printre altele, care vin ca răspuns la tendințele actuale în domeniu, spun reprezentanții instituției, informează Radio Timișoara.
Învățământul superior românesc, slab finanțat - semnalul de alarmă tras de profesori, la început de an universitar
Poziția universităților românești în cele mai înalte clasamente internaționale este influențată și de investiția statului în învățământul superior. Este mesajul transmis de profesori Guvernului, la debutul anului universitar.
Studenții ajung să lucreze în alte domenii decât cele studiate în facultate. Ce soluții propun profesorii și firmele de recrutare
Studenții români ajung, de prea multe ori, să lucreze în alt domeniu decât cel studiat. Dintre țările europene, România are cea mai mare discrepanță între facultate și job. Explicația experților în recrutare este că, în facultate, tinerii nu învață ce-ar trebui pentru a face față unui loc de muncă.
România, codașă în clasamentul UE al tinerilor cu studii superioare: ”Investim cel mai puțin în Educație, ca procent din PIB”
Pe 2 octombrie 2023, aproape o jumătate de milion de români își încep studiile universitare de astăzi. Un număr insuficient, dacă este să ne raportăm la Uniunea Europeană.
Softurile antiplagiat din universități așteaptă. Ministerul Educației vrea să obțină finanțarea din alte surse
Romania nu se grăbește să pună capăt fenomenului de plagiat din universități. Un apel lansat la finalul anului trecut, pentru cumpărarea unor softuri care să depisteze fragmente de text copiate, a ratat finanțarea prin PNRR.
Sacrificii în numele educației la Parlament. Aleșii și-au luat liber pentru a participa la deschiderea noului an universitar
Parlamentarii au cel puțin opt zile libere de sărbători legale în plus față de restul românilor. Și ca și cum nu ar fi de ajuns, și-au mai aprobat săptămâna trecută încă o zi liberă: luni, când se deschide anul universitar, aleșii nu vor merge la serviciu. Ca să participe la festivități.
Universitățile din România, sufocate de teorie. Studenții din străinătate sunt pregătiți pentru viața profesională
Sistemul universitar din România înseamnă în special multă teorie și prea puțină practică. Mai mulți profesori universitari, care mentorează programe de studiu orientate spre accesul pe piața muncii, explică beneficiile unor orare ieșite din manual și axate pe practicarea meseriei.
Posibilă fraudă cu fonduri Erasmus la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu. Prejudiciul, estimat la un milion de euro
Procurorii europeni anchetează o posibilă fraudă cu fonduri Erasmus la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu. Prejudiciul este estimat la aproximativ un milion de euro.
Alertă cu bombă la Universitatea Naţională „Iuri Fedkovici” din Cernăuţi. Clădirea, o fostă reşedinţă mitropolitană, a fost evacuată
Universitatea Naţională „Iuri Fedkovici” din Cernăuţi a fost evacuată, vineri dimineaţă, în urma unei alarme cu bombă. S-a întâmplat la scurt timp după deschiderea noului an universitar din Ucraina, au declarat, pentru Agerpres, surse locale.
Mesajul emoționant publicat de facultatea la care învățau cei doi tineri uciși în accidentul din 2 Mai. ”Ne veți lipsi în toamnă”
Facultatea de Geografie din cadrul Universității din București, la care studiau cei doi tineri care au fost uciși de un șofer drogat pe o stradă din stațiunea 2 Mai, a publicat un mesaj emoționant.
Proteste față de angajarea lui Antonio Amuza. Studenții nu vor ca un fost angajat SRI să formeze viitori jurnaliști
Mai mulți studenți au protestat luni în fața Facultății de Jurnalism împotriva angajării lui Antonio Amuza. Nemulțumirile au apărut după ce fostul șef de serviciu în SRI a fost validat de Senatul Universității București în funcția de asistent universitar.