A început perioada de admiteri la universități. Ce îi sfătuiesc profesorii pe viitorii studenți

Admiterea la universități este în plină desfășurare în perioada aceasta. Fie că vorbim de specializări inginerești sau umaniste, tinerii trebuie să aibă în vedere două lucruri atunci când își aleg viitorul: să le placă ceea ce studiază și să se uite atent la domeniu pe piața muncii, la oportunități și la salarii. 

Ce îi sfătuiesc profesorii pe viitorii studenți

La Universitatea Politehnica din București sunt peste 5.300 de locuri la buget și peste 1.300 la taxă la centrul universitar din Capitală. Facultățile pregătesc în principal ingineri și IT-iști. 

Bogdan Grămescu, decan al Facultății de Inginerie Mecanică și Mecatronică: „Cel mai important este să le placă ceea ce fac, să se gândească un pic înainte, să se sfătuiască pentru că în felul acesta își vor da seama dacă le place și doar așa nu vor vedea serviciul ca pe o corvoadă.”

Mihai, absolvent al Universității Politehnica din București: „Mi-au plăcut IT-ul și calculatoarele de când eram mic, de asta m-am văzut în IT.” 

Majoritatea înscrierilor la facultăți se fac acum online, cu puține excepții cum este la Facultatea de Limbi și Literaturi Străine.  

Reporter: „Când ai făcut alegerea, te-ai gândit și la piața muncii?”

Elevă: „Știam tocmai că se caută limba germană și de aceea m-am îndreptat înspre această direcție.” 

Daria Protopopescu, prodecan al Facultății de limbi și literaturi străine: „În momentul de față, admiterea se face pe bază de dosar. În funcție fie de media de la Bacalaureat la unele specializări sau o medie calculată între proba de limba română de la Bacalaureat și prima limbă străină studiată în liceu.” 

Specializări noi apar în funcție de cerințele de pe piața muncii.

Marian Preda, rectorul Universității din București: „Avem inclusiv un program postuniversitar de navigator de pacienți, foarte nou, important și cerut în special de spitale private, sunt persoanele care-i ajută pe pacienți de la intrare, până la ieșire să înțeleagă sistemul.” 

Examene scrise de admitere în perioada următoare mai sunt, spre exemplu, la specializările Universității de Medicină și la Facultatea de Automatică a Politehnicii, unde este și cea mai mare concurență pe loc la buget. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE