Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Grecia aprobă încetarea monopolului de stat asupra învățământului universitar, în ciuda protestelor studenților

Parlamentarii greci au aprobat sâmbătă dimineață reforme radicale care vor pune capăt monopolului de stat asupra educației universitare, rupând ceea ce puternicele grupuri studențești de stânga au considerat mult timp un tabu major.

Cu câteva ore înainte de vot, care a început vineri seară și s-a încheiat după miezul nopții, protestatarii au atacat poliția din fața parlamentului cu bombe cu benzină și petarde, în timp ce aproximativ 18.000 de persoane au manifestat în centrul Atenei împotriva legislației propuse.

Poliția a atacat câteva zeci de manifestanți violenți și a tras cu gaze lacrimogene. Un comunicat al poliției a precizat că nouă membri ai publicului și șapte ofițeri au fost răniți, în timp ce trei persoane suspectate de revoltă au fost arestate.

Mitingul de vineri a urmat unor săptămâni de demonstrații care au inclus zeci de ocupări de clădiri universitare de către studenți. Cu toate acestea, sondajele de opinie indică faptul că majoritatea grecilor sunt de acord cu crearea unor universități administrate privat.

Legiuitorii prezenți în parlamentul de 300 de locuri au votat 159-129 în favoarea proiectului de lege. Anunțul rezultatului a fost întârziat până după miezul nopții de către trei legislatori dintr-un mic partid de stânga, care au rămas pe scaun și au studiat o copie tipărită a proiectului de lege timp de peste două ore după ce toți ceilalți au votat și au plecat. Partidul spusese anterior că va vota împotriva proiectului de lege.

Guvernul de centru-dreapta al Greciei a susținut că reforma ar ajuta la atragerea de lucrători calificați înapoi în țară.

La mitingul de vineri - care a fost în mare parte pașnic - studenților li s-a alăturat un mic grup de manifestanți pro-palestinieni și participanți la un marș de la un eveniment care a marcat Ziua Internațională a Femeii.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE